Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Håndball-VM 2017

Tidenes bragd i håndball: Norges nye kjæledegger

Et eneste ord: Overlegent.

TIDENES HÅNDBALLBRAGD; Håndballgutta jubler etter seieren mot Ungarn i VMs kvartfinale. FOTO: REUTERS/Robert Pratta.
TIDENES HÅNDBALLBRAGD; Håndballgutta jubler etter seieren mot Ungarn i VMs kvartfinale. FOTO: REUTERS/Robert Pratta. Vis mer

I 30 ÅR har norsk håndball helst vært jenter. Det blir det heldigvis mest av framover også, men for noen dager:

  • Dette er Norges nye kjæledegger.

Midt i et mesterskap der håndballgutta egentlig bare har vokst kamp etter kamp ble denne fribilletten til VM til tidenes bragd.

Ikke fordi VM-semifinale for gutta i seg selv rankes foran to OL-gull for jentene, men fordi sport på dette nivået må få nytes i øyeblikket uten alt for mye ettertanke.

Men med masse, masse glede.

OG vil dere heller ha analyse, er det bare å flytte blikket rett over til trenerbenken. Dette er Christian Berge sitt verk.

43 år er ingen høy alder som internasjonal trener, men tidvis har Berge som alvorlig syk levd lange, lange dager. Seinere har han snakket om hvordan den erfaringen forandret perspektivet og prioriteringene. Sånn er det bare på ytterkanten. Vinkelen blir en annen.

KANSKJE er det noe av den erfaringen vi ser på sidelinja. Roen, de presise beskjedene, de tydelige tankene. Til sammen har det gjort at kampledelsen i dette mesterskapet er blitt enda mer reflektert enn under EM sist vinter da det ble ganske bølgete etter semifinalen mot Tyskland.

Denne kvartfinalen var uansett Christian Berges, eller som en noe mer framfusen trener ville ha sagt det:

  • Coaching i verdensklasse.

Men denne gangen viste ikke «verdensklassen» seg ved å rette opp egne feilvalg. Berge holdt nivået fra start da han valgte å begynne med Espen Lie Hansen på venstrebacken. Etter et par ganske lunkne forestillinger av den svært lekne håndballspilleren Hansen, var det et glitrende valg.

SOM gode trenervalg ellers baserte uttaket seg på usvikelig tro på egne ferdigheter og inngående kunnskap om motstandernes svakheter. De beste norske ferdighetene er et høyere tempo enn nesten alle VM-motstanderne. Det rimte godt med Ungarn som tidligere i dette mesterskapet har vist at de kan stå godt i etablert forsvar, men ikke trives like bra på vei dit.

Poenget var derfor å være så målrettet som mulig i den såkalte «ankomstfasen»; altså akkurat i det Norge har kommet seg inn i angrep og Ungarn er i ferd med å lukke forsvaret.

Der har Espen Lie Hansen spesialkompetanse med stor hurtighet og masser av tro på egne avslutningsferdigheter. Det satte sin tydelige preg på kampen. Hansen scoret og scoret på samme vis fra start, og så var håndballgutta riktig skrudd inn for oppgaven.

Etter rundt kvarteret hadde Norge skaffet seg en sjumålsledelse, og kampen hadde et umiskjennelig preg av det store gjennombruddet.

FOR norsk herrehåndball har aldri før vært i en VM-semifinale. Nå har gutta brukt fribilletten til å skaffe seg to sjanser til å ta medalje. Og best av alt:

  • Det rimer med det sportslige nivået.

Det er her det med kjæledegger kommer inne. Dette er et lag å bli glad i for de som liker flott idrett. Selv i en kvartfinale som ikke fløt perfekt tvers igjennom, var forskjellen på lagene slående. Norge løp fortest, spilte klokest og var gjennomgående best med ballen. For der ungarerne rotet seg bort fra kantene i møtet med den stadig tryggere målvakten Torbjørn Bergerud, scoret Magnus Jøndal og Kristian Bjørnsen alltid når vi trengte det som mest.

Og så hadde Norge Sander Sagosen.

I EN SPORT som egner seg for de gamle hannene, er Sander fortsatt bare 21 år. Men spiller håndballen sin som om han hadde orkestert et landslag rundt seg hele denne tida.

Sander skjønner håndball, føler håndball og ser visst alt som foregår rundt seg. En fri linjespiller, en motsatt kant. Radaren er påskrudd kontinuerlig, og koblet opp mot en pasningsarm av Guds nåde.

Ved hjelp av alle de andre håndballgutta ga det VM-semifinale etter en kamp som denne nydelige kvelden egentlig bare trenger ett eneste kjent ord fra herregarderoben:

Overlegent.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media