MIRAKLET PÅ SKI: Follo-kaptein Christian Petersen og matchvinner Mads Clausen (t.v.) feirer cupbragden mot Rosenborg. Foto: Scanpix
MIRAKLET PÅ SKI: Follo-kaptein Christian Petersen og matchvinner Mads Clausen (t.v.) feirer cupbragden mot Rosenborg. Foto: ScanpixVis mer

- Tidenes cupbombe

Arne Scheie og Ola By Rise er ikke i tvil.

||| (Dagbladet): - Ja, for meg er det tidenes cupbombe. Det beste laget i 2010 - som ikke har tapt i serien - taper mot laget som er dårligst på nest øverste nivå. Altså laget som er nummer 31 i Norge, sier en lettere sjokkert Arne Scheie til Dagbladet.

Ble advart

NRKs fotballguru så bare første omgang av Follos 3-2-sjokkseier mot Rosenborg i semifinalen tidligere i kveld. Men han mener Ski-lagets tidligere prestasjoner bare bygger under at dette er den største sensasjonen i NM-historien.
- De var til og med advart. Follo har slått ut Lillestrøm og Sogndal. Og de slo ut Tønsberg som blant annet vant mot Vålerenga, påpeker Scheie som trolig har sett flere NM-kamper enn noen annen nordmann.

NRK-profilen, som kommenterer den andre semifinalen mellom Strømsgodset og Odd Grenland i kveld på NRK, mener Rosenborgs posisjon gjør denne cupbomben så stor.

- Dette er norsk fotballs flaggskip, sier Scheie.

Kommentatorlegenden får støtte av eks-Rosenborg-keeper og landslagsassistent Ola By Rise.

ELENDIG AV RBK: Mini Jakobsen var ikke fornøyd med RBK. Foto: Scanpix
ELENDIG AV RBK: Mini Jakobsen var ikke fornøyd med RBK. Foto: Scanpix Vis mer

-Det er tidenes cupbombe, forholdene tatt i betraktning. Det er ett eller annet som ikke er som det skal når RBK ikke klarer dette, sier By Rise til Dagbladet.

Sogndal i finalen

I 1976 spilte Sogndal, som da spilte på tredje høyeste nivå, cupfinale mot Brann. Det har fram til nå vært regnet som den største sensasjonen i cuphistorien. Svein Bakke og co tapte den gang finalen. Arne Scheie forklarer hvorfor Follo-bragden er større.

-  Men det er viktig å huske på at de vant semifinalen mot et lag fra nest øverste nivå. Og for tre år siden gikk FK Haugesund til finalen etter at de hadde slått et annet 1. divisjonslag. Den tapende semifinalisten har aldri hatt så høy kvalitet, sier Arne Scheie.

- Elendig
Eks-Rosenborg-spiller Jahn Ivar Mini Jakobsen skjønner lite av resultatet, men cupmesteren fra 1988, 1990, 1995 og 1999 er raus på en dag som denne:

- Må berømme og gratulere Follo!, sier TV2s fotballekspert til Dagbladet.

Sitt gamle lag er han ikke imponert over.
- Elendig av RBK. Man må være profesjonelle nok til å dra iland dette. Rosenborg går opp i ledelsen to ganger, men slipper
seg ned og innviterer Follo inn i kampen igjen, sier Mini.

TIDENES BOMBE: Arne Scheie mener Follos triumf er tidenes største norske cupbombe. Foto: Scanpix
TIDENES BOMBE: Arne Scheie mener Follos triumf er tidenes største norske cupbombe. Foto: Scanpix Vis mer

Han mener det er snakk om klassisk undervurdering.
- Ingen har troa på Follo, dermed undervurderer RBK - enten bevisst eller ubevisst. Rosenborg har ikke tapt i TL ennå, taper mot Follo som rykker ned fra Adecco. Det skal ikke gå an i en semifinale, mener han.

- Hva sier dette om nivået i norsk fotball?

- En cupbombe har skjedd mange ganger før. Det sier ikke noe om nivået, mener eks-RBK-vingen.

ENIG MED SCHEIE: Ola By Rise er enig med Arne Scheie: Follos triumf er tidenes cupbombe. Foto: Scanpix
ENIG MED SCHEIE: Ola By Rise er enig med Arne Scheie: Follos triumf er tidenes cupbombe. Foto: Scanpix Vis mer