Tidenes dårligste

KUOPIO: Preben Fjære Brynemos 21. plass i v-cupsprinten i går er tidenes dårligste norske v-cupinnsats i kombinert. Det er også den dårligste norske kombinert-plasseringen siden Grenoble-OL 1968, da Mikkel Dobloug ble nr. 21.

Bjarte Engen Vik (nr. 44) har dårligere plasseringer før. I går var han blant toppfavorittene, men fikk dagen ødelagt ved å lande på kulen. I 90 treningshopp i vinter har han hoppet som ei klokke. I går taklet han ikke presset i v-cuppremieren.

- Et møkkahopp, sa han etter kulhoppet på 90 meter, og tok seg fortvilet til panna.

Sprintlangrennet ble en ren gjennomkjøring for OL-, VM- og v-cupvinneren fra Bardufoss. Da han skled i mål på 44. plass, var den østerrikske seierherren Felix Gottwald allerede i full gang med seiersintervjuene.

- Selv om jeg har dårligere plasseringer før, var det en tragisk sesongåpning. Jeg har hoppet bra i hele høst, og hadde et kjempebra prøvehopp i går. Så gikk det rett i kulen når det gjalt som mest. Klart det var surt, sier Bjarte Engen Vik til Dagbladet.

- Én bom nok

Målet hans i v-cupen er å kopiere 1998- og 99-sesongen, da han vant sammenlagt. Fiaskorennet i går gjør ham skeptisk.

- Historien viser at den som skal vinne, må henge med fra starten av. Selv er jeg nesten kjørt av lasset etter ett renn. Skal jeg vinne sammenlagt, må jeg være med i toppen resten av vinteren. Én bom kan gå, nå tåler jeg ikke flere, sier Bjarte Engen Vik.

Samtlige sju nordmenn sviktet i hoppbakken i går. Kristian Hammer ble minst dårlig på 28. plass. Han gikk ikke langrennet grunnet vond hals og uggen kropp. Bjarte Engen Vik ble femte siste hopper på 49. plass.

- Det var en mental svikt over hele linja. Målet vårt var å ha to blant de åtte beste i bakken, ikke å bli nr. 28. Både Bjarte Engen Vik og Kristian Hammer leverte det dårligste hoppet sitt i vinter. Begge ville for mye, sier kombinertlandslagets nye finske hopptrener, Jyri Pelkonen.

- Bare én vei

Trøsten til kombinertgjengen, er at det bare kan gå én vei i fortsettelsen. Allerede i dag er det grunn til å tro på en grusom hevn.

- Vi har ikke noe å skylde på, og kommer sterkt tilbake. Denne sesongpremieren er ikke representativ for situasjonen, sier landslagssjef Vegar Granheim etter den historiske sprintfiaskoen.