Tidenes dopingspekulasjon!

Hvor mye må norske toppidrettsutøvere finne seg i av mistenkeliggjøring før vi med rette kan sette foten ned, uten å bli beskyldt for å forsøke å hindre dopingdebatten? Dilemmaet melder seg på nytt etter programmet om doping i «Rikets tilstand» på TV 2.

Norske toppidrettsutøvere ønsker ikke å forlate arenaen når doping blir satt på dagsorden. Tvert imot. Det er stor enighet blant utøverne om at dette er en debatt som hele tiden må tas på alvor, og som vi er de første til å ønske velkommen.

Dessuten må vi tåle å bli gått etter i sømmene. Vi ønsker faktisk et kritisk søkelys på dette problemet her i landet også. Men det går likevel en grense når det gjelder metoder og anstendighet.

Vi som står bak dette brevet er enige om én ting: Det norske TV-seere ble presentert for i «Rikets tilstand», er det verste forsøket vi har sett noen gang på å konstruere en dopinganklage mot norske toppidrettsutøvere.

Vi blir både oppgitte og frustrerte når vi opplever at TV 2-programmet «Rikets Tilstand» gjennom bruk av udokumenterte påstander og mistenkeliggjøring forsøker å sverte en periode i norsk toppidrett som veldig mange har grunn til å være stolte av.

Selv om man sier i programmet at «vi har ingen indikasjoner på at norske utøvere var dopet», så er åpenbart hele intensjonen å etterlate et inntrykk av at det foregikk doping av norske utøvere i forbindelse med Lillehammer-OL. Dette er et grovt bakholdsangrep på norske utøvere, idrettsledere, trenere og leger - og i tillegg en fullstendig uansvarlig journalistikk.

I mangelen på norske dopingavsløringer, prøver TV 2 å mistenkeliggjøre både norsk langrenn og norsk skøytesport ved å lansere konspirasjonsteorier.

Når Helge Oftebro påstår at han kjenner til omfattende dopingbruk i toppidretten, uten at han vil røpe verken utøvere eller idrettsgrener, så stiller vi oss spørsmålet: Er Oftebro redd for å si hvilke idretter det gjelder? Og er TV 2 redd for svaret? Hadde det da blitt noe program? Hva er egentlig Oftebros definisjon på en toppidrettsutøver? Det er nemlig en kjent sak at Oftebro har behandlet kroppsbyggere, som ikke engang er medlemmer i Norges Idrettsforbund, for skadevirkninger etter mangeårig bruk av anabole steroider.

Hvis det er riktig at Helge Oftebro var i idrettsgarderober og så det han beskriver i programmet, hvorfor grep han ikke inn? Mange vet jo at Oftebro har en fortid som dopingjeger. Hvorfor ventet han til TV 2 kom med mikrofonen sin? Hvorfor stilte ikke TV 2 spørsmål om hans passivitet?

Alle som kjenner oss, vet at vi alle vil ha slutt på dopingjukset. Det er den største trusselen toppidretten står overfor. Vi har derfor i årevis kjempet for bedre kontrollmetoder og hyppigere tester. Og den kampen fortsetter, med utøverne i frontlinjen.

I dag føler mange av oss toppidrettsutøvere at vi nærmest må bevise at vi ikke er dopet, spesielt hvis vi har gjort gode idrettslige prestasjoner. Det er ikke bare trist for utøverne, men for alle som er glade i store idrettsprestasjoner.

Derfor er det bra at mange av oss blir testet så ofte som 15-20 ganger av NIF i løpet av ett år. Norges Idrettsforbund gjennomfører årlig nesten 3000 tester av norske utøvere. Dessuten gjennomfører stevnearrangørene egne tester, de internasjonale særforbundene har sine testapparat, og WADA tester utøvere i alle idretter. Testene kan gjøres 24 timer i døgnet, 365 dager i året. Bare slik kan kampen mot doping vinnes. Og den skal vi vinne!