Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Tidenes drama. Kroatia gjorde det helt utenkelige: - Det er ufattelig. Helt sykt

Norge hadde ikke trengt å slå Frankrike likevel.

UTROLIG: Kroatia slo Polen med 14 mål foran polske fans og tok seg videre til semifinalen sammen med Norge på sensasjonelt vis. Foto: AFP / ATTILA KISBENEDEK
UTROLIG: Kroatia slo Polen med 14 mål foran polske fans og tok seg videre til semifinalen sammen med Norge på sensasjonelt vis. Foto: AFP / ATTILA KISBENEDEK Vis mer

• Polen - Kroatia 23-37 (10-15)

KRAKOW/OSLO (Dagbladet): De polske spillerne virket lamslått etter å ha tapt med 14 mål for Kroatia. Resultatet betyr at vertsnasjonen er ute av EM på mest mulig dramatisk vis, og det foran øynene på 16 000 hjemmesupportere. Blant dem landets president, Andrzej Duda.

- Jeg har bare lyst til å legge meg og gjemme hodet mitt under puta. Jeg kan ikke forstå hvordan vi kunne tape så mye. Vi trodde vi skulle vinne denne kampen. At dette kunne skje her i Polen, med 16 000 fans på tribunen, det er ikke til å skjønne, sier den 22 år gamle polakken Maciej Gebala til Dagbladet.

- Et sjokk Polens yngste spiller støttet seg til rekkverket i pressesonen mens han forsøkte å analysere hva som gikk galt. Likevel kom han ikke frem til noe godt svar.

Det eneste han kunne konstatere, var at det polske laget hadde skuffet en hel nasjon.

- Jeg er trist. Supporterne våre har rett til å være sinte på oss. Det er bare logisk. Dette skal ikke skje. De har støttet oss fra starten av, men så gjør vi dette, sier Gebala.

- Hvordan forklarer du det?

- Jeg vet ikke. Jeg kan ikke skjønne det. Vi hadde så utrolig lyst til å vinne. Kanskje lysten var for stor, slik at det ble for mye.

Dramatisk Før dagens kamper var det bred konsensus om at Kroatia ikke hadde noe å spille for og at de aldri ville gi Norge hjelp i kampen mot Polen.

Men som Dagbladet formidlet tidligere i dag, hadde Kroatia en ørliten sjanse for å gå videre til semifinalen. En semifinalesjanse som var så liten at den nesten ikke fantes.

En kroatisk semifinalebillett forutsatte at Norge sensasjonelt slo verdensener Frankrike og at Kroatia slo hjemmefavoritten Polen med hele elleve mål.

Det virket helt søkt og utenkelig. Sjansen var mikroskopiske. Sjansen var tilnærmet ikke-eksisterende.

Det var Polen som jublet da Norge slo Frankrike, all den tid det medførte at Polen kunne kontrollere inn en semifinalebillett om de ikke gikk på et stortap mot Kroatia.

Alt lå til rette for en polsk festkveld. I stedet ble det et polsk mareritt og en ydmykelse på høyde med da Brasil tapte 1-7 i semifinalen mot Tyskland i VM på hjemmebane i 2014.

Mirkoskopiske sjanser Polen, Kroatia og Frankrike havnet nemlig med seks poeng hver i mellomspillet, der den innbyrdes målforskjellen ville avgjøre. Ettersom Frankrike slo Kroatia 32-24 og Polen slo Frankrike 31-25, måtte Kroatia vinne med elleve mål eller mer for å oppnå best innbyrdes målforskjell.

At Norge skulle slå Frankrike og Kroatia slå Polen på deres hjemmebane med minst elleve mål, som altså var forutsetningen for en kroatisk semfinalebillett, ga en sannsynlighet på tilnærmet null prosent.

Men det utenkelige skjedde. Kroatia vant 37-23 etter en vanvittig kamp og ydmyket polakkene foran egne fans. Polen hang brukbart med til pause, men så kollapset hjemmeyndlingene fullstendig.

- Helt sykt Denne sensasjonen var enda større enn at Norge slo verdenseneren Frankrike på sjokkerende vis. Denne elleville kampen går inn i idrettshistorien som en av tidenes comeback.

- Dette er jo sykt. Det er helt ufattelig. For en kollaps av Polen. For en prestasjon av Kroatia, sier Viasat-kommentator Daniel Høglund.

- Det er en merkelig kollaps av Polen. Det er veldig rart det som skjer, supplerer ekspertkommentator Kristian Kjelling.

Kroatias seier betød også at Norge ikke hadde trengt å slå Frankrike, uten at det gjør den norske bragden noe mindre gledelig.

Denne håndballdagen, 27. januar 2016, er en dag norske og kroatiske håndballelskere trolig aldri vil glemme.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media