Tidenes dyreste fotball- kamp på norsk jord

Det koster fra 550 kroner å se England uten Rooney.

TAPTE MOT NEDERLAND: England har bare to kamper igjen før EM-sluttspillet, den ene går på Ullevaal. Her tar spillerne avspark etter at Nederland scoret det avgjørende 3-2-målet på Ullevaal for to uker siden. Foto: REUTERS/Toby Melville
TAPTE MOT NEDERLAND: England har bare to kamper igjen før EM-sluttspillet, den ene går på Ullevaal. Her tar spillerne avspark etter at Nederland scoret det avgjørende 3-2-målet på Ullevaal for to uker siden. Foto: REUTERS/Toby MelvilleVis mer

Norges Fotballforbund regner med å bruke 11 millioner kroner på kampen mot England på Ullevaal stadion 26. mai.

Inntektene blir trolig større - billettene er nemlig rekorddyre.

Kilder Dagbladet har snakket med, opplyser at det engelske fotballforbundet (FA) mottar 1,1 millioner pund - ca. 10 millioner kroner - for å ta med seg sine 23 EM-uttatte spillere til Oslo i den viktige oppkjøringsperioden.

- Jeg ønsker ikke å si noe om de økonomiske sidene i vår avtale med FA, annet enn at det tallet er for høyt, sier økonomisjef Kai-Erik Arstad i Norges Fotballforbund.

- Men jeg kan si at vi i utgangspunktet hadde budsjettert med nærmere tre millioner kroner i billettinntekter til den privatkampen. Det var før vi hadde spikret noen motstander. Da det ble klart at vi skulle møte  England, ble posten justert til rundt 11 millioner kroner, sier Arstad.

- Hva med utgiftsposten?

- Den økte til omtrent samme sum den også.

Arstad påpeker at det også ligger andre utgifter i dette regnestykket enn kampbeløpet FA mottar — blant annet TV- og markedsrettigheter, samt kostnader til transport, hotell og annen logistikk.

Norge avventet Kampen på Ullevaal Stadion 26. mai blir den første testen for Englands nye landslagssjef i forkant av EM. Hvem som leder de tre løvene da er fortsatt uklart, men det var forgjengeren Fabio Capello som ba om å få møte Norge.

Italieneren mente Egil Drillo Olsens lag ville by på en god gjennomkjøring før det langt viktigere møtet med Sverige i sluttspillet.

Det var akkurat den forespørselen Norges Fotballforbund håpet skulle komme.

Med is i magen lot de ansvarlige på Ullevaal Stadion de to internasjonale kampdagene på forsommeren stå åpne — lenge — vel vitende om at Norge ville bli en attraktiv øvingsmotstander for de landene som ble trukket ut til å møte Sverige og Danmark i EM.

Returkamp på Wembley Norge og England har lenge hatt et gjensidig ønske om å møtes igjen, før det nå klaffet for begge parter, 17 år etter forrige møte (0-0 på Ullevaal).

MIDLERTIDIG SJEF: Wayne Rooney (t.v) er suspendert i EMs to første kamper og blir neppe å se på banen. Stuart Pearce (midten) er inntil videre Englands manager. Foto: REUTERS/Darren Staples
MIDLERTIDIG SJEF: Wayne Rooney (t.v) er suspendert i EMs to første kamper og blir neppe å se på banen. Stuart Pearce (midten) er inntil videre Englands manager. Foto: REUTERS/Darren Staples Vis mer

Forhandlingene endte også med et punkt om at Norge skal få komme til Wembley. Ifølge Arstad skjer det tidligst i 2014.

- England ville faktisk spille hjemmekamp nå, men det var ikke ønskelig for oss. Siden vi bare har én kvalifiseringskamp hjemme i 2012 — mot Slovenia 11. september — trengte vi en attraktiv motstander på Ullevaal i mai. Budsjettmessig har vi ikke større mål for denne kampen enn å unngå minustall, men den er samtidig meget viktig med tanke på alt det ikke-økonomiske. Vi får mye igjen fra sponsorer, publikum, samarbeidspartnere og medieinteresse, sier Arstad.

- Er dette tidenes dyreste motstander som er hentet til Ullevaal?

- Både Brasil i 2006 og Argentina i 2007 kostet mer. Generelt koster det mye å hente de største nasjonene i verden til Norge for privatlandskamper, og avtalene er forskjellige i hvert enkelt tilfelle.

Siden England planlegger å bruke de 90 minuttene på Ullevaal til å øve seg på å møte Sverige, blir neppe deres aller største stjerne noe sentralt trekkplaster i Oslo.

Wayne Rooney må som kjent stå over de to første EM-kampene grunnet sin karantene. Dermed må han hvile mot Frankrike og Sverige, før han blir klar til å møte vertslandet Ukraina i siste gruppespillkamp.

Tidenes dyreste billetter Rooneys mulige fravær til tross: Norge—England blir tidenes dyreste fotballkamp på norsk jord — for  tilskuerne. Billettprisene varierer fra 550 til 750 kroner.

- Interessen for kampen er allerede meget stor, og billettene vil bli prissatt på samme nivå som enkelte av landslagets  kvalifiseringskamper, sier Arstad, og legger til at de vil tilby egne barnebilletter til 150 kroner.

• Billettene til Norge—England legges ut for salg 22. mars. Sesonghefter er tilgjengelig allerede på torsdag.

ØNSKET: Egil Olsens mannskap regnes som den beste testen før møtet me Sverige i EM. Foto: AP/Peter Morrison
ØNSKET: Egil Olsens mannskap regnes som den beste testen før møtet me Sverige i EM. Foto: AP/Peter Morrison Vis mer