Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Fotball-VM i Qatar i 2022

Tidenes dyreste fotball-VM i fare? FIFA til Dagbladet:
- Har samtaler med Qatar

Usikkerheten og ustabiliteten sprer seg i Qatar, som daglig bruker 500 millioner på fotball-VM i 2022. FIFA følger nøye med på situasjonen og varsler nye samtaler.

STORSTUE: Det bygges stort og rekorddyrt før fotball-VM i Qatar i 2022. Foto: AFP PHOTO / KARIM JAAFAR
STORSTUE: Det bygges stort og rekorddyrt før fotball-VM i Qatar i 2022. Foto: AFP PHOTO / KARIM JAAFAR Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I dag offentliggjorde Saudi-Arabia, Bahrain, Egypt, De forente arabiske emirater og Jemen at de kutter de diplomatiske båndene og stenger grensen til Qatar.

Begrunnelsen er økende ustabilitet i regionen - og ikke minst frykten for terror. Det kan få konsekvenser også på den sportslige fronten.

I 2022 skal fotball-VM arrangeres i den oljerike nasjonen, som er godt i gang med planleggingen og utbyggingen av det som ligger an til å bli tidenes dyreste fotball-VM.

Ifølge nyhetsbyrået AFP vil den kommende VM-verten bruke 500 millioner kroner daglig og 1400 milliarder totalt på byggekostnader. I tillegg til fotballarenaer utbygges infrastrukturen med nye motorveier, jernbarner, flyplasser og sykehus.

FIFAs svar

Mange har allerede stilt spørsmålet: Hvordan påvirker dagens nyhet dette fotballverdensmesterskapet i Qatar?

Til Dagbladet forteller det internasjonale fotballforbundet (FIFA) at de er i en dialog med med den kommende VM-verten om hvordan dette skal løses.

- Vi er i jevnlig kontakt med den øverste komiteen og fotballforbundet i Qatar om utfordringene som allerede eksisterer og utfordringene som venter, skriver en FIFA-talsperson i en epost til Dagbladet.

- Er VM i 2022 i fare?

- Det ønsker vi ikke å kommentere. Vi vil ikke si noe mer enn det vi svarte i forrige melding, presiserer FIFA.

Ordknapp Siem

Kjetil Siem, strategisk rådgiver i FIFA, kan heller ikke svare eksplisitt på spørsmålet om fotball-VM i Qatar er i fare.

- Dessverre kan jeg ikke uttale meg om det, svarer Siem til Dagbladet og henviser videre til FIFA sentralt.

De svarer altså at de er i dialog med Qatar om de voksende utfordringene rundt det kontroversielle fotballverdensmesterskapet.

De kritiske røstene har vært mange mot at Qatar ble tildelt mesterskapet i 2022, både med tanke på klimaet, men ikke minst om rapportene om korrupsjon og umenneskelig behandling av de som skal reise de prakfulle stadionanleggene.

Kritikkverdige forhold

Som Dagbladet har belyst og dokumentert i serien «Fotballskandalen», behandles gjestearbeiderne omtrent som slaver.

- Det er veldig hardt arbeid og ikke noe fri. I Qatar jobbet jeg tolv timer i døgnet, tretti dager i måneden. Jeg hadde ikke en eneste fridag, uttalte en gjestearbeider som Dagbladet snakket med.

Amnesty Internationals rapport fortalte historiene til 132 migrantarbeidere, som alle jobbet på Khalifa International Stadium i Doha, som berettet om systematiske overgrep og flere tilfeller av tvangsarbeid.

- Livet her er som å sitte i fengsel, sa metallarbeideren Deepak fra Nepal.

Før fotball-VM i Qatar i 2022 skal finne sted, arrangeres fotball-VM i Russland sommeren 2018.

Hele Norges coronakart