Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Tidenes dyreste leker

IOC-president Jacques Rogge kommer ikke til å utrope OL i Salt Lake City til tidenes beste. Men den amerikanske OL-byen tar gull i pengeforbruk. 17 milliarder norske kroner er prislappen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Eks-president Juan Antonio Samaranch hadde som vane å utrope så å si samtlige OL han var til stede på, til tidenes beste. Men den nye IOC-presidenten Jacques Rogge synes ikke noe om denne tradisjonen.

- Det er umulig å sammenlikne de forskjellige arrangementene, ettersom vertsbyene er så forskjellige. Jeg vil si noe i avslutningstalen om IOC har vært fornøyd med lekene, men ikke om de har vært best eller dårligst, sa Rogge til AP 9. januar.

Skjerpet sikkert

Økonomisk er det imidlertid enklere å sammenlikne vertsbyene. De olympiske vinterlekene i Salt Lake City vil bli de suverent dyreste noen sinne. Ifølge nyhetsbyrået Associated Press (AP) koster herligheten 1,9 milliarder dollar. Eller vanvittige 17 milliarder norske kroner for de 17 dagene lekene varer.

- Jeg vet ikke hvordan de har klart å bruke så mye penger. Det er tross alt vinterlekene, sa Canadas IOC-medlem Dick Pound i en kommentar til tallene.

Til sammenlikning kostet OL i Nagano for fire år siden 1,14 milliarder dollar, eller 12 milliarder kroner. OL på Lillehammer kostet omkring 7 milliarder kroner.

Den store kostnadsforskjellen forklares av noen med skjerpet sikkerhet, flere utøvere og dyrere teknologi. Andre forklarerer pengebruken med en trend hvor olympiske vertsbyer prøver å overgå den forrige i glamour og luksus.

- Jeg tror mye av kostnadene kan forklares med høyere prisnivå i Amerika, samt at OL nå er en dimensjon større enn det var for eksempel på Lillehammer. Det er flere deltakere, noen flere øvelser og mye større sikkerhet. I tillegg har de atskillig flere folk i staben og nesten dobbelt så mange frivillige, sier direktøren fra Lillehammer-OL, Petter Rønningen, til Dagbladet. Rønningen har de siste årene jobbet som konsulent for organisasjonskomiteen i Salt Lake City.

Balanse

Sikkerheten under OL anslås til å koste 2,8 milliarder kroner. Nesten 16000 politifolk, militære, FBI-agenter og sikkerhetsvakter vil sørge for sikkerheten.

Kontrastene er uansett store siden sist gang USA arrangerte de olympiske vinterlekene, i Lake Placid i 1980. Den gang sov utøverne i ombygde fengsel, og organisasjonskomiteen var nær ved å bli slått konkurs på grunn av et budsjett på 1 milliard norske kroner.

- Det er utenfor min fatteevne at kostnadene har kommet opp i de ekstreme størrelsene de er oppe i nå. Er dette olympiske leker i å bruke penger, eller er det en konkurranse for utøverne? spør Philip Wolff, som var en av sjefene under Lake Placid-OL.

Til tross for de enorme kostnadene regner organisasjonskomiteen med å gå i balanse. Grunnen er først og fremst at tv-rettighetene til mesterskapet er solgt for 4 millarder kroner. Før 11. september klarte de å bringe inn nesten 5 milliarder i sponsorinntekter. 3,4 milliarder kommer i bidrag fra staten, mens resten av pengene skal komme fra billettsalg og bidrag fra lokale myndigheter.

SVIR AV PENGER: OL i Salt Lake City vil koste 17 milliarder norske kroner.
Hele Norges coronakart