REKORDDYR: Emre Mor ble i dag tidenes dyreste spiller solgt fra en skandinavisk klubb, ifølge danske BT. Foto: NTB Scanpix
REKORDDYR: Emre Mor ble i dag tidenes dyreste spiller solgt fra en skandinavisk klubb, ifølge danske BT. Foto: NTB ScanpixVis mer

Tidenes dyreste: Mor slår Zlatan og Carews rekorder

Ingen spillere fra skandinavisk klubbfotball har blitt solgt for en høyere sum enn det Emre Mor (18) ble i dag.

(Dagbladet): Emre Mor (18) ble i dag solgt for en rekordsum fra danske Nordsjælland til den tyske storklubben Borussia Dortmund.

Det er den danske avisa BT som avslører Mors rekordsum. Ifølge avisa betaler Borussia Dortmund hele 90 millioner danske kroner for 18-åringen. Det tilsvarer 111 millioner norske kroner og er den høyeste overgangssummen som en skandinavisk klubb har mottatt noensinne for en enkeltspiller.

Mor overgår dermed en rekke store stjerner. John Carew ble i år 2000 solgt for 75 millioner norske kroner fra Rosenborg til Valencia. Året etter ble Zlatan Ibrahimovic solgt for én million mer fra Malmö til Ajax. Å slå Carews rekord, var viktig for Zlatan, som i sin selvbiografi avslører at han krevde at overgangssummen skulle overgå nordmannen.

Rekordjakten Men for tre år siden røk rekorden til Zlatan da danske Andreas Cornelius ble solgt for 79 millioner norske kroner fra F.C. København til Cardiff.

Mens Zlatan og Carew ga valuta for pengene og ble solgt dyrt videre etter gode prestasjoner, imploderte Cornelius' karriere i Cardiff. Nå er han tilbake i Ståle Solbakkens København.

VAR DYREST: Zlatan Ibrahimovic' overgang fra Malmö til Ajax i 2001 var én million dyrere enn John Carews overgang fra Rosenborg til Valencia året før. Det var ikke tilfeldig. Foto: AP Photo/Dusan Vranic
VAR DYREST: Zlatan Ibrahimovic' overgang fra Malmö til Ajax i 2001 var én million dyrere enn John Carews overgang fra Rosenborg til Valencia året før. Det var ikke tilfeldig. Foto: AP Photo/Dusan Vranic Vis mer

I dag ble også rekorden hans slått av Emre Mor. Den 18 år gamle kantspilleren er født og oppvokst i Danmark og spilte på danske aldersbestemte landslag. Men i fjor valgte Mor å spille for foreldrenes hjemland Tyrkia, som han skal representere i EM i Frankrike.

- Ganske unik Mor har fått fri fra Tyrkias EM-oppkjøringsleir for å signere kontrakten i Tyskland. Ifølge den tyske klubben har han undertegnet en femårskontrakt.

- Denne avtalen vil stå som den beste i klubbens historie, og jeg kan si at den er ganske unik. Ellers ville vi ikke solgt før EM-sluttspillet, sier sportsdirektør Carsten V. Jensen.

Emre Mor debuterte for Nordsjælland sist sesong og imponerte umiddelbart med flotte scoringer og avanserte tekniske detaljer.

- Ingen har vært i tvil om at Emre har noen kvaliteter vi meget sjelden ser i dansk serie, og vi skal være glade for å ha hatt muligheten til å se og oppleve dem på så tett hold, sier Jensen.

VAR DYREST: John Carews overgang fra Rosenborg til Valencia i 2000 var rekordhøy. Foto: AP Photo/Ramon Espinosa
VAR DYREST: John Carews overgang fra Rosenborg til Valencia i 2000 var rekordhøy. Foto: AP Photo/Ramon Espinosa Vis mer

- Vi tror dette vil vise seg å være et riktig skritt for Emre. Dortmund har fulgt ham gjennom lengre tid og har lagt fram en god plan for hans utvikling slik at han kan bli en enda mer komplett spiller.

VAR DYREST: Andreas Cornelius slo aldri til i Cardiff under Ole Gunnar Solskjærs ledelse. Nå mister han også overgangsrekorden til Emre Mor.
Foto: Chris Fairweather/Huw Evans Agency / NTB scanpix
VAR DYREST: Andreas Cornelius slo aldri til i Cardiff under Ole Gunnar Solskjærs ledelse. Nå mister han også overgangsrekorden til Emre Mor. Foto: Chris Fairweather/Huw Evans Agency / NTB scanpix Vis mer
Lik Dagbladet Sport på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.