Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Tidenes dyreste OL

NAGANO (NTB-DPA): Vinterlekene i Nagano blir tidenes dyreste. Japanerne har brukt fryktelig mye penger på lekene, mye mer enn de regnet med da de i 1991 overbeviste IOK-medlemmene om sitt kandidatur blant annet med et løfte om å dekke reise og opphold for samtlige idrettsutøvere.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det løftet er forlengst brutt, mens prislappen bare har steget. Til sammen har nasjonale og lokale myndigheter brukt over 100 milliarder kroner på å forberede lekene. Mesteparten er riktignok investeringer i infrastruktur som vil komme regionen til gode i lang tid - blant annet utbyggingen av høyhastighetstoget som halverer reisetiden til Tokyo.

Prisspiralen har nær sammenheng med landets økonomi. Da børsen i Japan stupte på begynnelsen av 1990-tallet, mens yen-kursen holdt seg skyhøy mot amerikanske dollar, fikk arrangøren alvorlige økonomiske problemer. Sponsorpengene satt ikke lenger så løst hos japanske firmaer, og verdien av tv-kontrakter inngått i dollar var redusert med 30-40 prosent i forhold til budsjettet.

I april 1996 måtte man gå fra løftet om fri reise, kost og losji for de vel 2000 OL-utøverne. NAOC betaler bare 1000 dollar (7500 kroner for hver).

Mindre hatt

Da bremsene ble slått på, var det mer enn støtten til utenlandske utøvere som måtte sløyfes. Også på anleggssiden ble det kuttet i budsjettet, slik at totale anleggskostnader kom på «bare» sju milliarder kroner.

Flere anlegg er blitt mindre enn opprinnelig tenkt. Wakasato (Big Hat), hovedarenaen for ishockey, skulle ha 12 000 tilskuerplasser men tar imot NHL-stjernene med bare 8600 tilskuere ringside. Spøkefullt kalles arenaen nå Little Hat.

Fallet i yen-kursen det siste året har ført til at arrangøren trolig slipper å la hatten gå rundt for å klare seg økonomisk.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!