VM-KLAR:  Lionel Messi og Argentina spiller mot Bosnia-Hercegovina i kveld. FOTO: NTB SCANPIX
VM-KLAR: Lionel Messi og Argentina spiller mot Bosnia-Hercegovina i kveld. FOTO: NTB SCANPIXVis mer

Tidenes fotballspiller? Nei, ikke uten VM-gull

I dag starter Messis VM.

• Argentina - Bosnia-Hercegovina klokka 24.00

HAN HAR VUNNET alt med Barcelona. Men Lionel Messi (26) mangler det viktigste: Suksess i VM.

PÅ DEN 700 METER høye fjelltoppen Corcovado i Rio de Janeiro ruver en statue av Jesus. Den er 30 meter høy, 28 meter bred og veier 635 tonn.

Statuen kan sees fra store deler av byen. Hit kommer flere tusen turister hver dag. Utsikten er fantastisk. Noen kilometer unna i luftlinje ser du Maracana, arenaen for VM-finalen mellom Uruguay og Brasil i 1950.

64 år seinere tørster brasilianerne etter hevn for 1-2-tapet som rystet en hel nasjon. Hva kan bli verre?

Jo, at kaptein Lionel Messi løfter VM-trofeet for erkerivalen Argentina. På Maracana. Fotballens mekka i Brasil, med en kapasitet på 78.000 tilskuere.

MEN VEIEN TIL finalen er lang. Og så var det dette med Messi og VM.

Pelé (73 år) gjorde det i Mexico i 1970. Diego Maradona (53 år) gjorde det samme i 1986, også dette i Mexico. De toppet strålende klubbkarrierer med et like strålende VM-sluttspill.

Derfor hører du spørsmålet den dag i dag: «Maradona eller Pelé: Hvem er tidenes fotballspiller?»

- Pelé vil alltid være nest best, sa en skråsikker Maradona så seint som i januar.

Pelé, på sin side, fnyser av Maradona. Og slik har de to hakket på hverandre i flere år.

Men Messi er trolig bedre enn begge. I alle fall hvis vi tar utgangspunkt i antall titler som spiller, personlige utmerkelser og betydningen for eget lag. Han har vunnet 21 trofeer med Barcelona. Og han er kåret til verdens beste fotballspiller fire ganger.

SULTNE PÅ SUKSESS:  Ezequiel Lavezzi, Lionel Messi og Angel Di Maria på gårsdagens trening. FOTO: NTB SCANPIX
SULTNE PÅ SUKSESS: Ezequiel Lavezzi, Lionel Messi og Angel Di Maria på gårsdagens trening. FOTO: NTB SCANPIX Vis mer

Likevel nøler verden med å stemple ham som tidenes fotballspiller. Og forklaringen er kanskje grei? Han mangler den viktigste dokumentasjonen: Et VM-gull, som han selv har sørget for å få i havn. Gjerne gjennom ett, to eller tre magiske øyeblikk.

Beklager, Messi-fans. Slik fungerer verden.

VI HAR LEST det meste. Om gutten som vokste opp i Rosario, nordøst i Argentina. Elleve år gammel ble det konstatert at han manglet veksthormoner. Foreldrene flyttet til Barcelona, slik at han skulle få best mulig behandling.

Messi fant seg til rette, karrieren skjøt fart, og i august 2005 landslagsdebuterte han for Argentina mot Ungarn. Stedet var Puskás Ferenc Stadion i Budapest. Messi erstattet Lisandro Lopez i 2. omgang. Under ett minutt seinere fikk han rødt kort.

Dommeren mente at han slo en motspiller i ansiktet i en løpsduell. Den 18 år gamle Messi stilte seg uforstående, men det hjalp ikke. Argentina vant likevel 2-1. Og for Messi kunne det bare gå én vei. Oppover.

I dag nærmer han seg 90 landskamper. Han har to VM-sluttspill bak seg, ett i Tyskland og ett i Sør-Afrika. Men Messi har til gode å være Messi i mesterskap. Blir alle gode ting tre i Brasil?

ARGENTINA ER FAVORITTER i gruppe F. De møter Bosnia-Hercegovina, Iran og Nigeria. Under ledelse av Alejandro Sabella vant de kvalifiseringsgruppa.

Laget kommer til VM med et annet utgangspunkt enn i Sør-Afrika i 2010. Den gang var trener Diego Maradona lagets store stjerne. Han ble verdensmester med Argentina i 1986. Nå skulle han gjøre det samme som trener. Og naturligvis var Messi juvelen som skulle skinne under legendens ledelse.

Maradona var et inferno av følelser. Men Argentina kom bare til kvartfinalen. Der ble de overkjørt av Tyskland, som vant 4-0. Fasiten til Messi etter mesterskapet: Én målgivende pasning.

- Han gjorde keeperne til stjerner, uttalte Maradona i en forsvarstale etterpå.

SØR-AFRIKA SKULLE BLI det store gjennombruddet for Messi i et VM-sluttspill. Han hadde blitt toppscorer i Primera Division med 34 mål. Samme år ble han kåret til verdens beste fotballspiller for andre gang.

Men VM ble en nedtur.

PAR:  Lionel Messi har vært sammen med Antonella Roccuzzo i mange år. FOTO: NTB SCANPIX
PAR: Lionel Messi har vært sammen med Antonella Roccuzzo i mange år. FOTO: NTB SCANPIX Vis mer

I Messis første sluttspill, i 2006, var forventningene ikke like store. Han var med som «læregutt», men scoret ett mål da Argentina slo Serbia og Montenegro 6-0 foran 52.000 tilskuere i Gelsenkirchen. Med nummer 19 på ryggen, som innbytter, ble han spilt fri på høyrekanten. Dette er Messis første og eneste mål i VM-sluttspillet, på totalt åtte kamper.

Argentina ble slått ut i kvartfinalen dette året.

Maradona spilte til sammenlikning 21 kamper i fire VM-sluttspill. Han scoret åtte mål. Det er to færre enn landsmannen Gabriel Batistuta. Men én vesentlig ting skiller dem: Maradona ble verdensmester med Argentina, det ble aldri Batistuta.

Dette er lista Messi må strekke seg etter.

MEN SÅ DET er sagt: I en alder av 26 år - han fyller 27 under VM - er det ikke usannsynlig at Messi vil rekke minst to sluttspill til: Russland i 2018 og Qatar fire år seinere.

Som vanlig når vi snakker om en verdensstjerne, oppstår det rykter og spekulasjoner. På grunn av skader har Messi ikke hatt sin beste sesong for Barcelona. Andre mener hovedgrunnen er at han har spart seg til VM.

Presset og fokuset er enormt. Et VM i Sør-Amerika: Ja, det kan ikke bli større for en argentiner eller brasilianer.

- Champions League er stort. Men atmosfæren er ikke som i VM, sier Messi, som scoret ti mål i kvalifiseringen.

Fra midnatt spiller Argentina åpningskamp mot Bosnia-Hercegovina på Maracana. 28 dager seinere er det VM-finale på samme arena. Messi vil tilbake.

Det er nå det starter.

Og han har noe å bevise.