Tidenes gullfest

Bjørge Stensbøl vil kjempe knallhardt for at jakstartgullet skal går til Thomas Alsgaard og Frode Estil. I så fall har Norge tangert tidenes gullfangst i et vinter-OL!

Nordmenn har hatt grunn til å slå seg på brystet under de 19. olympiske vinterleker. Nå mener mange at Johann Mühlegg bør fratas gullmedaljene på tremila og jaktstarten. Det vil i så fall gi tremilsbronse til Kristen Skjeldal og delt jaktstartgull mellom Thomas Alsgaard og Frode Estil.

Da stopper Norge med følgende medaljerekke i Salt Lake City:

13 gull, 5 sølv og 7 bronse.

Bare én gang tidligere har et land tatt så mange gull i et vinter-OL. Det gjorde Sovjetunionen i 1976 da de tok 13 gull, 6 sølv og 8 bronse.

Med innlevering av dopmedaljene vil Norge bli beste nasjon i vinter-OL for sjuende gang i historien, men for første gang siden 1968 i Grenoble (6-6-2).

Tyskerne jubler

Norges bestenotering fra før er 10 gull fra både Lillehammer og Nagano. Tyskland var beste nasjon med 12 gull i Nagano. I dag feirer de igjen at de er vedens beste vintersportsnasjon:

«Vi er verdens beste», skriver tyske Bild.

Tyskland tok også denne gangen 12 gullmedaljer.

«Det var noen fantastiske vinterleker, ikke minst for tysk idrett», fortsetter den tyske avisa, og ser ikke ut til å bry seg mye om gullene Norge ble snytt for av tyskspanjolen Johann Mühlegg.

Rasende Stensbøl

IOC-president Jacques Rogge beklager at jussen står i veien for at Mühlegg skal miste alle gullene han tok i Salt Lake City, men han er ikke i tvil om hvem som er de egentlige vinnerne.

- Utøvere som blir tatt i doping mister sin moralske status som OL-mestere selv om de av juridiske grunner ikke kan fratas alle medaljene, sier Rogge.

- Jeg vil mene at utøveren ikke står igjen med troverdighet eller ære, og at han ikke vil betraktes som en ekte olympisk mester. Det er helt sikkert. Dette er et moralsk spørsmål. Medaljene er bare symbolske gaver, så hele symbolikken forsvinner, sier IOC-sjefen.

Men Norges toppidrettssjef er ikke fornøyd med det. Han truer med å slutte som toppidrettssjef hvis ikke Det internasjonale skiforbundet griper inn og sørger for at Alsgaard og Estil får sine gullmedaljer og Kristen Skjeldal sin bronse fra tremila.

- De norske er de egentlige vinnerne, og de skal hedres og behandles som de opprinnelige vinnerne, sier Stensbøl.

  • Med to gull og en bronse til havner Norge nøyaktig på Stensbøls ambisiøse målsetting før lekene:

    25 medaljer totalt.