Tidenes hockey-bragd

A-VM ishockey, Canada - Norge 3-4. Her blir Tore Vikingstad tiljublet av elleville lagkamerater etter å ha dunket inn det sensasjonelle seiersmålet mot selveste Canada i A-VM i ishockey - en seier som ekspertene omtaler som gjennombruddet for norsk ishockey.

8,49 minutter ut i tredje periode knallet 24-åringen pucken knallhardt i mål i norsk overtallsspill - og sendte Norge opp i 4-3 ledelse.

Glimrende norsk spill - og nok en fantastisk kamp i mål av Frisk-keeper Vidar Wold - gjorde at Norge red av den canadiske storoffensiven resten av siste periode.

- Det var helt utrolig å se pucken gå i mål. Det var nesten uvirkelig, men samtidig veldig fortjent, sier matchvinner Tore Vikingstad til Dagbladet etter tidenes viktigste norske VM-mål.

Han håper den overraskende, men svært så gledelige seieren, bidrar til økt hockeyinteresse i Norge.

- Shampo er ikke den eneste norske spilleren som kan spille god ishockey. Vi har et bedre lag enn folk flest tror, bemerker Tore Vikingstad - som selv skifter klubb i Sverige foran neste sesong, fra Farjestad til Leksand.

Stolt Boork

Etter snart tre år som norsk landslagssjef opplevde svenske Leif Boork i går sin største triumf.

- Dette er et lite gjennombrudd for norsk ishockey. Det må være lov å si det, selv om man skal være forsiktig med å bruke slike ord.

- I Norge er dette uansett det alle største jeg har har vært med på. Men aller gøyest er det selvsagt for gutta, som gjorde jobben ute på isen. De imponerte med med å vise en herlig selvtillit og klarte å holde hodet kaldt da Canada forsøkte å provosere oss med på deres tøffe spill. Det forteller meg at vi har lært mye, og at vi nærmer oss de beste, sier Leif Boork til Dagbladet.

I A-VM på hjemmebane i fjor var Norge nære ved å ta poeng fra Canada, men tapte til slutt 2-4 etter å ha ligget under 2-3 langt ut i tredje periode. I St. Petersburg i år åpnet Norge med å spille jevnt mot regjerende OL- og VM-mester Tsjekkia lørdag, men tapte til slutt 0-4 etter en sprekk i siste-perioden.

Alt blekner

Vålerenga-trener Roy Johansen (40) spilte 67 landskamper i perioden 1979 - 1994. Han mener alle tidligere resultater blekner i en sammenligning med gårsdagens historiske seier.

- Dette er på nivå med at Norge slår Brasil i fotball. Gutta slo canadere som tjener flere 100 millioner kroner i NHL.

roy.wahlstrom@dagbladet.no

SENSASJON: Tore Vikingstad har dundret inn et avgjørende mål for Norge.