De største VM-sjokkene

Tidenes mest sjokkerende VM-øyeblikk

Biting, nedskalling, stygt spill og sjokkresultater. Dette er noen av de mest sjokkerende øyeblikkene opp gjennom VM-historien.

FIRE ÅR SIDEN: Luis Suarez har nettopp bitt Giorgio Chiellini under kampen mellom Italia og Uruguay. JAVIER SORIANO/AFP/NTB Scanpix
FIRE ÅR SIDEN: Luis Suarez har nettopp bitt Giorgio Chiellini under kampen mellom Italia og Uruguay. JAVIER SORIANO/AFP/NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

21: Portugal mot Nederland (2006)

Slaget om Santiago, gruppespillkampen mellom Chile og Italia i fotball-VM i 1962, ville nesten garantert blitt avlyst på grunn av vold dersom kampen ble spilt i dag, så det å sammenlikne den kampen med moderne kamper er litt nytteløst.

Men åttedelsfinalen mellom Portugal og Nederland i 2006 minnet litt om kampen i 1962.

Mark van Bommel sparket bokstavelig talt ting i gang og fikk gult kort i det andre minuttet - det første av totalt 16 gule kort i kampen. Fire spillere - Costinha, Deco, Giovanni van Bronckhorst og Khalid Boulahrouz - ble utvist, og det var rart at ikke flere slo følge med dem.

Luis Figo slapp blant annet unna med en skalling av Van Bommel. Portugal vant 1-0, men alle var sannsynligvis bare glade for at de kom helskinnet gjennom kampen.

HARDE TAK: Netherlands Giovanni van Bronckhorst (t.v.) får det røde kortet av Valentin Ivanov. Foto: AP Photo/Ivan Sekretarev/NTB Scanpix
HARDE TAK: Netherlands Giovanni van Bronckhorst (t.v.) får det røde kortet av Valentin Ivanov. Foto: AP Photo/Ivan Sekretarev/NTB Scanpix Vis mer

20: Roy Keane forlater Irland-troppen (2002)

Dersom du snakker med riktige (eller feil) folk i Irland, vil du fortsatt finne folk som er uenige om hvem som hadde rett: Roy Keane eller Mick McCarthy.

Det er fortsatt uenigheter om hva som faktisk skjedde, og om Keane ble sendt hjem eller selv valgte å reise hjem.

Det som er ganske sikkert er at midtbanespilleren ikke var fornøyd med den uprofesjonelle måten Irland forberedte seg til mesterskapet på. De trente blant annet på en steinhard bane på den japanske øya Saipan.

Manager Mick McCarthy fortalte på et lagmøte at Keane hadde latet som han var skadet for å slippe å spille en landskamp, og det taklet ikke Keane så bra. Det er verdt å repetere det Keane svarte:

- Du er en jævla idiot. Jeg syns ikke du var en god spiller, jeg syns ikke du er en god manager og jeg liker deg ikke som person. Du er en jævla idiot og du kan stikke VM opp i ræva. Jeg har ikke noe respekt for deg. Den eneste grunnen til at jeg har noe med deg å gjøre er fordi du av en eller annen grunn er manager for landet mitt. Du kan stikke det opp i ræva.

FORBANNA: Irlands Roy Keane. Foto: REUTERS/Paul McErlane/NTB Scanpix
FORBANNA: Irlands Roy Keane. Foto: REUTERS/Paul McErlane/NTB Scanpix Vis mer

19. Det stjålne VM-trofeet (1966)

Å vise fram VM-trofeet på en utstilling i mars, noen måneder før VM, var kanskje ikke så smart. Da utstillingen var åpen var det to vakter som passet på trofeet til alle tider. Men når det var stengt var det ikke noen der til å passe på.

En søndag forsvant trofeet og folk lette høyt og lavt i ei uke, helt fram til David Corbett, en lokal innbygger, tok med seg hunden Pickles på tur.

Pickles snuste seg fram til trofeet under en busk. Historien sier ikke noe om hvordan det hadde havnet der, men det viktigste var at VM-trofeet ble returnert.

Seinere den sommeren kunne England-spillerne løfte det. Det har ikke noen engelske spillere gjort siden.

18. Senegal mot Frankrike (2002)

Burde vi har forutsett resultatet av denne kampen? Kanskje, men det var fortsatt et stort sjokk da Frankrike, med Zinédine Zidane ute med skade, ble slått av et Senegal-lag som besto av helt gjennomsnittlige spillere fra den franske ligaen.

El Hadji Diouf gjorde narr av og lekte seg med 34 år gamle Frank Leboeuf underveis i kampen, mens midtbanespiller Papa Bouba Diop scoret kampens eneste mål.

Dette var bare starten på den franske ydmykelsen, siden laget endte sist i gruppa med Danmark, Uruguay og Senegal med 0 scorede mål.

- Senegaleserne hadde bare én sjanse og scoret. På toppen av det var det et latterlig mål, mente Leboeuf.

SJOKKTAP: Frankrikes David Trezeguet (midten) fortviler under en kamp mot Senegal, som vant 1-0. Foto:   REUTERS/Jason Reed/NTB Scanpix
SJOKKTAP: Frankrikes David Trezeguet (midten) fortviler under en kamp mot Senegal, som vant 1-0. Foto: REUTERS/Jason Reed/NTB Scanpix Vis mer

17. Frankrike mot Kuwait (1982)

Kuwait har bare spilt i et VM og med tanke på denne kampen så er de kanskje lettet over det.

Frankrike ledet 3-1 i denne gruppespillskampen da Alain Giresse ble spilt gjennom alene med keeper, uten noen forsvarere i sikte. Forsvarerne fra Kuwait hadde hørt en fløyte og stoppet derfor opp.

Problemet var bare at fløytesignalet kom fra tribunen, ikke fra dommeren, og spillerne var naturligvis ikke fornøyd med at Giresse scoret.

Men de var ikke halvparten så fornærmet som Sjeik Fahad Al-Ahmad Al-Sabah, presidenten i det kuwaitiske fotballforbundet. Han marsjerte inn på banen og fortalte spillerne at de skulle forlate banen dersom målet ikke ble annullert.

Utrolig nok fikk Kuwait gehør fra den russiske dommeren Miroslav Stupar, som annullerte målet. Ikke at det hadde så mye å si, for Maxime Bossis la på til 4-1 seinere og Frankrike gikk videre, mens Kuwait røyk ut.

16. Geoff Hursts spøkelsesmål (1966)

Ballen var aldri over linja. Det var tydelig at den aldri var over linja. Stillingen var 2-2 i ekstraomgangene i VM-finalen i 1966 mellom Vest-Tyskland da Geoff Hurst banket ballen i tverrliggeren.

Ballen spratt ned på streken og England ropte på scoring. Dommer Gottfried Dienst snakket med linjedommer Tofiq Bahramov som nikket med sikkerhet. Det var scoring.

Bahramov skrev seinere at han trodde ballen hadde truffet nettet og ikke tverrliggere, noe som forklarer avgjørelsen hans.

Historien om at Bahramov skal ha uttalt ordet «Stalingrad» på dødsleie da han ble spurt om målet, er nok bare tullprat.

Han er nok likevel den eneste dommeren som har fått en stadion oppkalt etter seg, noe som skjedde i den aserbajdsjanske hovedstaden Baku.

ALDRI INNE: Geoff Hurst skyter ballen i tverrligger og ned på streken. Linjemannen dømte scoring. Foto: AP/NTB Scanpix
ALDRI INNE: Geoff Hurst skyter ballen i tverrligger og ned på streken. Linjemannen dømte scoring. Foto: AP/NTB Scanpix Vis mer

15. Luis Suárez biter Giorgio Chiellini (2014)

Før VM i 2014, hadde Suarez hatt en form for pr-kampanje.

- Jeg ønsker å endre bad boy-bildet, uttalte han til Sports Illustrated.

- Jeg mener jeg ikke er slik jeg er blitt portrettert.

Tre uker seinere beit han en motspiller på banen for tredje gang i karrieren.

Det gjensto elleve minutter av Uruguays gruppespillskamp mot Italia da Suarez og Giorgio Chiellini havnet i en duell og falt i bakken.

Det var ikke mange som skjønte hva som hadde skjedd, før Chiellini trakk drakta til side og viste fram noen bitemerker.

Suarez hadde gjort det igjen. Angriperen ble seinere utestengt i ni internasjonale kamper og fire måneder på klubblaget og fikk i tillegg en bot på 100 000 sveitsiske franc.

NAM, NAM: Giorgio Chiellini klager og viser fram skuldra etter Luis Suarez' berømte bitt. Foto: REUTERS/Tony Gentile
NAM, NAM: Giorgio Chiellini klager og viser fram skuldra etter Luis Suarez' berømte bitt. Foto: REUTERS/Tony Gentile Vis mer

14. Italia mot Nord-Korea (1966)

Nord-Koreas forhold til resten av verden har ikke alltid vært så rosenrødt, problemfritt, ukomplisert og stabilt som det er i dag. I 1966 hadde ikke landet diplomatiske bånd til mange nasjoner, men alle liker en outsider. Så etter at Nord-Korea slå Italia i VM, ble de elsket av alle.

Selv om det var et stort sjokk, var ikke Italia så gode. Til tross for at laget besto av mange stjerner, hadde ikke Italia gått videre fra første runde siden VM-gullet i 1938.

Etter tap mot USSR måtte Italia slå Nord-Korea for å ta seg videre, men et baklengsmål rett før pause fra Pak Doo-ik var nok til å sende dem ut.

- Da jeg scoret det målet trykket folkene i Middlesbrough oss til deres bryst, uttalte Pak seinere.

TAPER: Ronaldo var s
TAPER: Ronaldo var s Vis mer

13. Ronaldo mister nesten VM-finalen (1998)

VM i 1998 skulle være Ronaldos store øyeblikk: En fenomenal ung spiller som var på vei mot sitt beste, som dominerte. Men finalen gikk ikke som planlagt.

Vi setter over til hovedpersonen selv til å fortelle oss hva som skjedde den dagen.

- Jeg bestemte meg for å hvile litt etter lunsj og det siste jeg husker er at jeg gikk og la meg, sier Ronaldo i en dokumentar av FourFourTwo.

- Etter det hadde jeg kramper. Jeg var omringet av spillere og DR Lidio Toledo var der. Jeg ble fortalt at jeg ikke kunne spille, men alle testene viste at det ikke var noe unormalt - det var som om ingenting hadde skjedd, sier han.

- Jeg gikk opp til Zagallo (Brasils manager journ.anm.) og sa: «Jeg har det bra. Jeg føler ikke noe. Her er testresultatene, de er fine. Jeg ønsker å spille.» Jeg ga ham ikke noe alternativ. Han hadde ikke noe valg og aksepterte avgjørelsen min. Så spilte jeg og kanskje jeg påvirket hele laget siden krampene var veldig skumle. Det er ikke noe du ser hver dag.

Brasil tapte 0-3 til VM-vertene Frankrike og Ronaldo var en skygge av seg selv. Men hans tid skulle komme seinere.

DOKUMENTAR: Det var meningen at VM i 1998 skulle bli Ronaldos store øyeblikk, men et uventet anfall knuste både hans og Brasils drømmer. Fire år seinere returnerer han til den største scenen i fotball for å få revansj. O Fenomeno og de som står ham nærmest tar oss gjennom eventyravslutningen. Video: FourFourTwo Vis mer

12. Brasil - Tyskland 1-7 (2014)

Det var turneringen som skulle lege et 64 år gammel sår (se punkt nummer sju på denne lista), men i stedet forlenget det smerten ytterligere. Det var litt som å dra på sykehuset for å fikse et kronisk ryggproblem, for så å skli og brekke nakken.

Da det var spilt 25 minutter av denne semifinalen i 2014 ledet Tyskland 5-0 mot vertene. Halvparten av det brasilianske laget så ut som de ønsket å forlate banen så fort som mulig for å gjøre en ende på torturen.

- Meldingen min til det brasilianske folket er å unnskylde oss for denne forestillingen, sa manager Luiz Felipe Scolari, som beskrev 1-7-tapet som «den verste dagen i mitt liv».

TÅRER: David Luiz har det vondt etter tapet i VM 2014. Foto: NTB Scanpix
TÅRER: David Luiz har det vondt etter tapet i VM 2014. Foto: NTB Scanpix Vis mer

11. Zinedine Zidane skaller ned Marco Materazzi (2006)

For en spiller som har så delikate og dansende føtter, gjorde Zidane mest inntrykk med hodet i VM-finaler.

I 1998 scoret han to ganger med hodet og vant turneringen for Frankrike. Men åtte år seinere viste han en litt mer aggressiv handling med pannebrasken.

Zidane hadde nesten scoret med en panenka fra krittmerket tidligere i kampen, som var inne i ekstraomgangene da Materazzi valgte å slenge med leppa.

- Det jeg sa var teit, men det fortjente ikke den reaksjonen, uttalte Materazzi til franske L'Equipe for noen år siden.

Det var en referanse til Zidanes søster som gjorde at Zidane stanget til Materazzi i brystet. Zidane ble deretter utvist. Italia vant seinere straffesparkkonkurransen og spillerne kunne løfte VM-trofeet.

- Hvis jeg spør ham om å tilgi meg, mangler jeg respekt for meg selv og alle jeg elsker. Det ville vært å vanære meg. Jeg vil heller dø, sa Zidane i 2010.

10. Mussolinis svartkledde seier (1938)

Potensialet for å bruke politisk propaganda i sport er nesten like gammelt som sport i seg selv. Benito Mussolini hadde beina sine godt plantet under bordet som Italias diktator da VM i Frankrike ble sparket i gang i 1938.

Italia, som var regjerende mestere, hadde sjansen til å vinne på fremmed gress og Mussolini så sjansen til å vise fram en nasjonalistisk overlegenhet.

Antifascister protesterte høylytt, men Mussolini var fast bestemt på at Italia skulle vinne - og vinne med Fascio Littoro (fascist-emblemet) på draktene. Når det gjaldt symbolikk, hadde Italia på seg svarte drakter og gjorde fascist-hilsninger før kamper.

Italia slo Ungarn 4-2 i finalen. Historien vil ha det til at Mussolini sendte laget et telegram før finalen, som inkluderte de motiverende ordene: «Vinn eller dø».

Om det faktisk er sant er tvilsomt, men grunnen til at myter som dette lever videre er fordi det faktisk virker troverdig.

9. Vest-Tyskland mot Østerrike (1982)

Diskresjon er nøkkelen når du er fornøyd med et resultat. Du må ikke gjøre det for åpenbart. Det er ikke noe som Vest-Tyskland og Østerrike så ut til å bry seg om i 1982, da et visst resultat var det beste for begge parter.

En 1-0-seier for Vest-Tyskland i den siste gruppespillskampen ville gjøre at begge lag gikk videre til neste runde. Samtidig ville det bety at Algerie, som hadde sjokkert Tyskland med en 2-1-seier i åpningskampen, ville bli slått ut.

Horst Hrubesch scoret i det ellevte minuttet og det ble tydelig at begge lagene var fornøyde med resultatet. Denne kampen fikk derfor mange navn, blant annet Nichtangriffspakt von Gijón (Den ikke-aggressive pakten i Gijon).

TØFF STIL: Abel Eduardo Balbo takles av Kameruns Cyrille Thomas Makanaky. Foto: NTB Scanpix
TØFF STIL: Abel Eduardo Balbo takles av Kameruns Cyrille Thomas Makanaky. Foto: NTB Scanpix Vis mer

8. Kamerun mot Argentina (1990)

Dersom Kameruns forberedelser til VM i 1990 hadde vært perfekt, ville dette vært et ekstraordinært resultat. Men Kamerun sleit under oppstarten til turneringen, hvor de tapte mot klubblag i vennskapskamper og hadde en manager som nesten fikk sparken.

Likevel klarte Kamerun på et eller annet vis å slå de regjerende mesterne. François Omam-Biyiks svake heading gikk mellom Nery Pumpidos hender, noe som gjorde at Kamerun kunne konsentrere seg om andre ting: Som å sparke de argentinske spillerne så høyt opp i lufta som mulig.

Høydepunktet var Benjamin Massings angrep på Claudio Caniggia, som av Pete Davies i boka All Played Out ble beskrevet som «ikke et forsøk på å knekke Caniggias bein, men faktisk å separere dem fra resten av kroppen».

Messing fikk bare gult kort for taklingen.

LAMSLÅTTE: Argentina-duoen Nestor Gabriel Lorenzo (t.v.) og Jorge Luis Burruchaga går av banen etter sjokktapet for Kamerun. Foto: AP/NTB Scanpix
LAMSLÅTTE: Argentina-duoen Nestor Gabriel Lorenzo (t.v.) og Jorge Luis Burruchaga går av banen etter sjokktapet for Kamerun. Foto: AP/NTB Scanpix Vis mer

7. Brasil mot Uruguay (1950)

Det sies at Moacir Barbosa, Brasils keeper under VM i 1950, hold en grillfest en gang på 60-tallet. En gjest skal ha spurt hva det store treverket som brant for å grille kjøttet var for noe.

Ifølge Barbosa var det stengene fra finalen i VM, som en eller annen skal ha gitt ham - uvisst av hvilken grunn.

Det var ventet at Brasil ville slå Uruguay og vinne turneringen, noe som sto skrevet i stjernene. Ei avis fra Rio de Janeiro hadde et bilde med det brasilianske laget og tittelen: «Dette er verdensmesterne».

Men til tross for at Friaca ga Brasil ledelsen, slo Uruguay tilbake ved Juan Alberto Schiaffino og deretter Alcides Ghiggia. Det skapte nasjonal oppstandelse og sorg.

MÅL: Uruguay og Ghiggia scorer mot Brasil i 1950. Foto: NTB Scanpix
MÅL: Uruguay og Ghiggia scorer mot Brasil i 1950. Foto: NTB Scanpix Vis mer

6. Schumacher mot Battiston (1982)

Harald «Toni» Schumachers bok Blowing The Whistle, som ble publisert i 1987, er interessant lesing på mange måter. Ikke minst det han skriver om «kollisjonen» med Patrick Battiston i semifinalen i 1982-VM, blant annet at han gjorde franskmannen en tjeneste.

Schumacher maler et bilde av overfallet som noe alle keepere er kapable til å gjøre, og beskriver hvordan han snudde seg i lufta slik at han traff Battistion med hofta og ryggen.

- Dersom jeg hadde kollidert med ham strakt fram, ville det vært verre for ham, skrev Schumacher.

Han skriver også følgende om da han ble fortalt at Battiston hadde mistet to tenner:

- Hvis det er alt som er galt med ham, skal jeg betale for nye kroner.

Etterpå innrømmet han at det var en teit kommentar som ble sagt fordi han trodde skaden ikke var alvorlig.

Tidligere i kampen hadde en bevisstløs Battiston mottatt oksygen på banen.

RUSER UT:Harald Schumacher stormer ut og treffer Patrick Battiston. Foto: AFP/NTB Scanpix
RUSER UT:Harald Schumacher stormer ut og treffer Patrick Battiston. Foto: AFP/NTB Scanpix Vis mer

5. USA mot England (1950)

Denne historien har blitt fortalt mange ganger: Resultatet var et så stort sjokk at noen aviser antok at 1-0-seieren til USA var en skrivefeil, og i stedet formidlet at England hadde vunnet 10-0.

Om det stemmer eller ikke, var iallfall resultatet et sjokk. Et engelsk lag bestående av Stan Mortensen, Tom Finney, Billy Wright og Roy Bentley ble slått av en amerikansk gjeng som ikke var profesjonelle, og noen av dem var ikke engang fra USA.

Målscorer Joe Gaetjens ble født på Haiti og flyttet til New York for å studere på Columbia University tre år tidligere. Han jobbet med å vaske tallerkener i en restaurant og signerte bare på en intensjonsavtale for å bli amerikansk statsborger - noe han aldri fulgte opp.

Avisa Daily Express hadde før kampen foreslått at USA kunne få en tremålsledelse for å gjøre ting interessant. Etter kampen kalte avisa tapet for «det pinligste noensinne for britisk sport».

4. Mirakelet i Bern (1954)

Det er verdt å huske at to uker før VM-finalen i 1954, slo et fantastisk Ungarsk lag bestående av spillere som Ferenc Puskas, Sandor Kocsis og Nandor Hidegkuti Vest-Tyskland 8-3. Det var heller ikke helt uventet - og da lagene møttes igjen i finalen, forventet man en reprise.

Puskas var halvveis skadet (i beste fall) etter at Werner Liebrich hadde ødelagt ankelen hans i den første kampen.

I tillegg hadde en musikkfestival holdt de ungarske spillerne våkne natta før finalen, og tyskerne hadde på seg revolusjonerende skruknotter som gjorde at de fikk godt feste på gressmatta etter at det hadde regnet bøtter.

Likevel tok Ungarn ledelsen 2-0 etter åtte minutter, så alt så ut til å gå etter planen - før Tyskland reduserte og utliknet ved Max Horlock og Helmut Rahn da det var spilt 18 minutter.

Så scoret Rahn tyskernes tredje scoring for kvelden seks minutter før slutt, noe som gjorde at dette fantastiske ungarske laget aldri vant en stor tittel.

Noen år seinere ble det konkludert med at «vitaminer» som ble gitt til tyskerne faktisk inneholdt metamfetamin. Kanskje det ikke var et mirakel likevel.

TYSK JUBEL: Tyskland jubler etter 3-2-seieren over Ungarn. Foto: AP/NTB Scanpix
TYSK JUBEL: Tyskland jubler etter 3-2-seieren over Ungarn. Foto: AP/NTB Scanpix Vis mer

3. Slaget om Santiago (1962)

- God kveld, begynte David Coleman med å si da han introduserte høydepunktene fra gruppespillskampen mellom Chile og Italia i VM.

- Kampen du er i ferd med å se er den latterligste, forferdeligste, kvalmeste og mest skammelige fotballkampen noensinne. Det var første gang disse to lagene møttes, og jeg håper det er den siste.

Det første røde kortet i kampen kom allerede etter 12 minutter: Giorgio Ferrini nektet først å forlate banen, og det gikk bare nedover derfra. Leonel Sanchez knakk nesa til Italia-kaptein Humberto Maschio, før han langet ut mot Mario David, som ble utvist for å ta igjen.

Det var utrolig at bare to spillere ble utvist og dommer Kenneth Aston var nokså overveldet av hele seansen. Forresten, Chile vant 2-0.

DREPT: Colombias Andres Escobar ble brutalt drept. Foto: Eric Draper/AP/NTB Scanpix
DREPT: Colombias Andres Escobar ble brutalt drept. Foto: Eric Draper/AP/NTB Scanpix Vis mer

2. Andres Escobars død (1994)

Det var nok bare et spørsmål om tid før Colombias bånd til organiserte kriminelle ville ende i en tragedie.

Under VM i 1994 ble Colombia slått ut i gruppespillet, delvis på grunn av et uheldig selvmål av Andres Escobar i et tap mot USA.

Da laget returnerte til Colombia, var Escobar på en nattklubb i Medellin da noen menn forsøkte å provosere ham. I stedet for å reagere dro han hjem. Da han gikk ut til bilen var det tre menn som gikk opp til kjøretøyet og to av dem skjøt ham seks ganger.

Humberto Castro Munoz, som hadde bånd til et narkotikakartell, innrømmet å ha drept Escobar, som mange trodde ble straffet for selvmålet.

Det var rundt 120 000 personer i Escobars begravelse.

GUDS HÅND: Diego Maradona mot England i 1986. Scoringa viste seg å være med hånda. Foto: NTB Scanpix
GUDS HÅND: Diego Maradona mot England i 1986. Scoringa viste seg å være med hånda. Foto: NTB Scanpix Vis mer

1. Guds hånd (1986)

Hvis du skulle være i tvil, så angrer ikke Diego Maradona på at han scoret det første målet mot England i kvartfinalen med hånda.

- For meg var det som å stjele fra en tyv. Det var ikke kriminelt i det hele tatt, skrev han i boka Touched By God.

På mange måter ville det vært skammelig om Maradona angret, for det ville ødelagt bildet av Maradona som en fotballgeni som ikke brydde seg om noen - særlig ikke engelskmennene.

Målet med hånda ga Argentina ledelsen 1-0, før han scoret på det fantastiske soloraidet bare noen minutter etterpå.

- Da El Checho (Sergio Bastia journ.anm.) kom bort, spurte han meg: «Du slo den inn med hånda, ikke sant?» Og jeg svarte: «Hold kjeft og fortsett feiringen», skriver Maradona i boka.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer