Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Tidenes mest ufortjente opprykk

Disse åtte klubbene skulle aldri rykket opp en divisjon.

RYKKET OPP: Bolton rykket opp i 1995 etter en dramatisk playoff-finale. Foto: FourFourTwo
RYKKET OPP: Bolton rykket opp i 1995 etter en dramatisk playoff-finale. Foto: FourFourTwo Vis mer

(FourFourTwo): Det nærmer seg playoff-finale i Championship - en finale som omtales som «verdens mest innbringende fotballkamp» - på grunn av verdien som ligger i det å spille Premier League-fotball, som følge av TV-inntekter.

Fulham og Aston Villa møtes i playoff-finalen på Wembley 26. mai - for å kjempe om en billett til Premier League neste sesong.

FourFourTwo har i den anledning tatt en titt på noen av de mest ufortjente opprykkene opp gjennom historien.

8. Leicester (1994)

Leicester-fansen må ha hatt en ekkel følelse av déjà vu i opprykksfinalen til førstedivisjon i 1994, da Derbys Tommy Johnson sendte Derby i ledelsen. Revene hadde tapt samme finale to år på rad, etter nederlag mot Blackburn i 92 og Swindon året etterpå.

Wembley var faktisk en marerittstadion for Leicester, som hadde tapt der seks ganger på rad. Leicester skulle sannsynligvis ha tapt denne kampen også.

Brian Littles mannskap klarte imidlertid å snu kampen og endte marerittrekka på Wembley, takket være to scoringer av Steve Walsh - men det var ikke uten kontrovers på veien.

Leicesters utlikning skulle blitt annullert for angrep på Derby-keeper Martin Taylor, og Simon Grayson - som var involvert i vinnermålet - var heldig som ikke fikk direkte rødt kort etter en time.

Leicester parkerte bussen med fem mann bak og scoret vinnermålet i en periode der Derby var klart best.

- Det er ikke slik vi ønsker å spille, men det fungerte, sa manager Brian Little etter kampen.

7. Swindon (1993)

Kanskje Leicester fortjente å ha litt flaks i 1994 etter det som skjedde med dem i finalen året før. Denne sjumålsthrilleren blir ofte sett på som den mest underholdende opprykksfinalen noensinne - og det er lett å se hvorfor.

Etter en rolig førsteomgang ledet Swindon 1-0 takket være en scoring av den spillende manageren Glenn Hoddle. Og laget startet den andre omgangen med et brak og scoret to raske mål. Det så dermed ut som at de ville cruise inn til Premier League.

Men et fantastisk comeback av Leicester gjorde at det sto 3-3 på måltavla med 20 minutter igjen å spille. Kampen bølget fram og tilbake før et omdiskutert straffespark avgjorde kampen seks minutter før slutt.

Leicester-keeper Kevin Poole ble dømt før å ha felt Steve White i boksen. Paul Bodin gikk fram til krittmerket og hamret inn seiersmålet for Swindon.

6. Rochdale og Bradford (1969)

Når du rykker opp så betyr det som oftest at du har stått for attraktiv fotball, vunnet mange kamper på rad og stort sett har utklasset motstandere, men det var ikke tilfellet da Rochdale og Bradford rykket opp i 1968/69-sesongen.

Begge klubbene spilte i det som var gamle fjerdedivisjon da de utrolig nok rykket opp med flere uavgjorte kamper enn seire. Begge lagene endte sesongen med 18 seire, 20 uavgjort og åtte tap.

Dette var i ei tid da lagene fikk to poeng for en seier og defensivt arbeid ble belønnet. Rochdale slapp inn 35 mål i ligaen den sesongen og scoret 68.

Nesten 50 år seinere ble Scunthorpe det første laget til å rykke opp med flere uavgjort enn seire etter innføringen av tre poeng for seier. Det skjedde i League Two (20-21-5).

5. Ruthin Town (2016)

Det må virkelig svi når du topper tabellen ved sesongslutt, men likevel ikke rykker opp. Det skjedde med walisiske FC Nomads i 2015/16-sesongen.

Klubben trodde de hadde rykket opp til Welsh National League Premier, bare for å finne ut at stadion ikke var god nok til at laget kunne spille i andredivisjon.

Det betydde i stedet at Ruthin Town, som ble nummer to, tre poeng bak FC Nomads (og samtidig scoret 25 færre mål), i stedet rykket opp.

4. Bolton (1995)

Reading-fans bør fortsatt føle seg snytt for at klubben deres ikke fikk spille i Premier League til tross for at de ble nummer to i den gamle førstedivisjonen i 1995.

Plasseringen ville holdt til opprykk alle andre sesonger, men Reading ble tvunget til å spille tre playoffkamper takket være at Premier League gikk fra 22 til 20 lag påfølgende sesong

For å gjøre ting enda verre, skulle Reading ha avgjort finalen mot Bolton allerede etter en halvtime. Etter mål av Lee Nogan og Adie Williams ledet Reading 2-0 på tidspunktet og de hadde sjansen til å øke til 3-0 fra krittmerket.

Stuart Lovell bommet imidlertid på straffesparket, noe som skulle være avgjørende. Bolton reduserte først ved Owen Coyle i det 76. minutt, før Fabian de Freitas sikret ekstraomganger fire minutter før slutt.

I ekstraomgangene avgjorde Bolton, som vant 4-3 og knuste Readings drømmer om Premier League.

KLISTREMERKER: Hva er det som gjør at folk går bananas over Paninis klistremerker hver gang det er et stort mesterskap i fotball? Vis mer

3. Douglas Warriors (2009)

Fotball i Zimbabwe får ikke så mye oppmerksomhet i pressen her hjemme, men andredivisjonsklubben Simba Stars skapte internasjonale overskrifter i 2009 - av negative årsaker etter at klubben var involvert i kampfiksing.

De vant ligaen på målforskjell den sesongen og forberedte seg på livet i landets øverste divisjon da skandalen ble kjent.

Stars ble trukket 20 poeng og mistet plassen sin da det ble kjent at klubben hadde bestukket Kadoma United foran sesongen siste kamp. En anke ble forkastet etter at det ble kjent at et nøkkelvitne overhodet ikke var troverdig.

Som et resultat av dette rykket Douglas Warriors opp i stedet. Sesongen etter ble også Warriors etterforsket for kampfiksing. Hmmm.

2. Leicester (2003)

Da 2002/03-sesongen ble sparket i gang, sleit Leicester med det økonomiske samtidig som klubben slikket sårene etter nedrykket sesongen før. De hadde så store problemer at nye spillere som Billy McKinlay og Nicky Summerbee spilte gratis.

Likevel rykket klubben opp etter imponerende 92 poeng. Men poengene og resultatene forteller ikke hele historien. Revene havnet under administrasjon oktober 2002 med en gjeld på 30 millioner pund, noe som ville vært problematisk for dem hadde de spilt på et seinere tidspunkt.

Managere til rivalklubber, ledet av daværende Sheffield United-sjef Neil Warnock, klaget til Football League og seinere ble det innført straff (fra og med 2004/05-sesongen) som innebar et poengtrekk på ti poeng for klubber som ble satt under administrasjon.

Det skal sies at klubben ville rykket opp uansett om de hadde blitt trukket ti poeng. Leicesters økonomiske problemer tok likevel bort noe av glansen ved opprykket.

1. Arsenal (1919)

For nesten 100 år siden var Arsenal et bunnlag i andredivisjon. Året var 1919 og støvet fra første verdenskrig hadde knapt lagt seg da den engelske toppdivisjonen vurderte å utvide ligaen fra 20 til 22 klubber.

Planen var at de to lagene som vant andredivisjon skulle rykke opp som vanlig, mens to av lagene som rykket ned ville få fornyet sjanse i toppdivisjonen.

Men det var ikke det som skjedde. I stedet gikk Arsenal-eier Henry Norris ut på en sjarmoffensiv mot Det engelske fotballforbundet.

Norris mente at Arsenals store støtte og lange fartstid i engelsk fotball skulle være til klubbens fordel (det ble også rapportert om bestikkelser fra Arsenal).

Dette fungerte iallfall for London-klubben, som rykket opp til tross for at laget ble nummer fem i ligaen.

De tok plassen fra laget som ble nummer 20 i den øverste divisjonen den sesongen - Tottenham.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media