TRENEREN OG MATCHVINNEREN: Vålerenga-trener Ronny Deila har aldri mistet troen på unggutta sine og mot Brann fikk han belønningen. Chidera Ejuke (19) scoret sitt første seriemål og ble Vålerengas matchvinner. 21-åringen Samuel Fridjonsson scoret også sitt første seriemål da han ga Vålerenga 1-0. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
TRENEREN OG MATCHVINNEREN: Vålerenga-trener Ronny Deila har aldri mistet troen på unggutta sine og mot Brann fikk han belønningen. Chidera Ejuke (19) scoret sitt første seriemål og ble Vålerengas matchvinner. 21-åringen Samuel Fridjonsson scoret også sitt første seriemål da han ga Vålerenga 1-0. Foto: Heiko Junge / NTB scanpixVis mer

Eliteserien: Vålerenga-Brann

Tidenes nedrykksdrama - åtte lag kan følge Viking ned i OBOS-ligaen

Med 21 poeng igjen å spille om har det øverste nivået i Norge aldri sett maken. Ni av seksten lag er de facto i faresonen etter 23 serierunder.

Vålerenga-Brann 2–1 (1–0)

RONNY DEILA HAR rett i at fotball ikke er bransjen å være i om du er redd, engstelig og ikke tåler et tap eller fem. Derfor har ikke nedrykkspøkelset vært noe tema innad i Vålerenga. Det er vi som skal mase og mene om sånt som har mast og ment noe om det. Og fordi han tenker utvikling framfor konsekvenser valgte Vålerenga-treneren fortsatt å satse ungt mot Brann.

Et par av dem hadde ikke levert andre steder enn på trening.

Mot Brann tok de jomfrudommen på egen måltørke og leverte tre ekstremt viktige poeng.

RESULTATENE I SERIERUNDE 23 var av den tabellkomprimerende typen og kan gi oss en av tidenes mest dramatiske serieinnspurter. Gullet er greit, det går til Rosenborg for tjuefemte gang, derom hersker liten tvil. I tillegg er det ingenting som kan hjelpe Viking. Men de fjorten andre lagene på det øverste nivået i Norge har alt å spille for og vips så er en utskjelt og ganske kjedelig liga full av spenning og drama.

Seks av dem, om du holder døra på gløtt for Strømsgodset og Odd, har medaljer og den siste plassen i Europa å spille for (fjerdeplassen om Sarpsborg blir topp tre og vinner cupen).

De åtte andre, lagene på plassene femten til og med åtte, spiller for livet.

AALESUNDS HJEMMETAP FOR Sogndal (0-1), Stabæks bortetap i Kristiansund (1-0), Sandefjords bortetap i Molde (3–1) og Lillestrøms hjemmetap for Rosenborg (0–3) pakket seks av de åtte lagene på nedre halvdel av tabellen ytterligere sammen. Vålerengas 2–1 over Brann gjorde kvelden dramatisk fullendt. For nå er det bare fem poeng mellom Aalesund på kvalifiseringsplassen og Sandefjord på åttende.

Hva målforskjellen angår er det også tilnærmet dødt løp.

VÅLERENGA PUSTER GARANTERT lettest ut etter denne runden. Ronny Deilas mannskap hadde ikke vunnet siden 24. juni (3-1 over LSK). Nå har de slått Brann, vunnet den første seieren på den nye arenaen og brutt rekka på sju kamper uten seier. Og plutselig er de på ellevte plass, og ikke på den blytunge kvalikplassen de holdt så lenge det ennå sto 1–1.

Selv om det bare er to poeng som skiller er det en enorm forskjell.

I TILLEGG HAR Ronny Deila og Vålerenga fått det de knapt hadde før denne kampen mot Brann – to nye målscorere. Selv om Henrik Kjelsrud Johansen jobber som ei bikkje og tar all den julinga han får har han ennå ikke scoret et seriemål for Vålerenga. Tre scoringer på 73 kamper på det øverste nivået tyder heller ikke på at framtida ligger der. Men islendingen Samuel Fridjonssons jomfrumål til 1–0 kan være starten på mer, det ga i hvert fall Vålerenga en smule ro under massivt press.

For ikke å snakke om Chidera Ejukes seiersmål til 2–1.

Det minnet så mye om det Ghayas Zahid bidro med for klubben at savnet etter Kypros-eksporten fort kan bli lettere å bære.