Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Aldri vært tettere i Eliteserien:

Tidenes nedrykksdrama: - Det går en faen i meg

Frode Kippe kan bli den første kapteinen som rykker ned med Lillestrøm siden de kom opp i toppdivisjonen i 1975. Kampen på søndag blir hans siste og viktigste i karrieren.

NERVER: Frode Kippe håper han slipper å være med å rykke ned med sitt kjære Lillestrøm. Søndag er det slutt på karrieren, uansett utfall. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
NERVER: Frode Kippe håper han slipper å være med å rykke ned med sitt kjære Lillestrøm. Søndag er det slutt på karrieren, uansett utfall. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer

LARVIK (Dagbladet): - Dette er kanskje den enkeltkampen som har vært viktigst siden jeg kom til klubben.

Slik oppsummerer Frode Kippe dramaet som venter søndag kveld. Seks lag kan rykke ned. Ett av dem er Lillestrøm. Et annet er motstander Sarpsborg 08.

Det var tapet for Ranheim sist helg som sørger for at LSK virkelig skjelver i buksene.

- Jeg satt på benken der med ordentlig puls under hele kampen. Det har jeg ikke opplevd før. Det blir nok enda verre på søndag, sier Frode Kippe til Dagbladet på Farris Bad i Larvik.

Hit har LSK «stukket av» for å mobilisere fram mot skjebnekampen.

Den snart 42 år gamle midtstopperen gir seg etter 20 sesonger i klubben. Han har opplevd 22 år på toppnivå. Mannen fra Kolbotn hadde nok neppe sett for seg å avslutte karrieren på denne måten, da han tidlig i høst bestemte seg for å legge opp. Da så det bra ut for LSK. Men de ti siste kampene har passert uten seier for «Kanarifugla».

EN SISTE GANG: Søndag skal Frode Kippe inn i LSK-garderoben for aller siste gang. Da håper han å kunne feire fornyet Eliteserie-kontrakt. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
EN SISTE GANG: Søndag skal Frode Kippe inn i LSK-garderoben for aller siste gang. Da håper han å kunne feire fornyet Eliteserie-kontrakt. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer

- Jeg hadde håpet på en litt roligere avslutning hvor jeg kunne spilt og bidratt litt mer. Men blir det seier og at vi berger plassen blir det en deilig avslutning på alle mulige måter uansett. Jeg skal ikke legge skjul på at det hadde vært deilig å slippe denne kampen, men sånn er det.

- Jeg får bidra så godt jeg kan, fastslår han, samtidig som han erkjenner at hans rolle i det som skjer utenfor banen er vel så viktig i den siste uka inn mot den viktigste LSK-kampen på mange, mange år.

Han har reflektert mye over at han nå er inne i den siste uka som fotballspiller.

- Det har blitt mange tanker, men samtidig skal det være godt å bli ferdig. Jeg har merket det både fysisk og mentalt i høst, sier Kippe, som likevel er fast bestemt på at han ikke hadde tatt en kvalikplass og forlenging av karrieren om han ble tilbudt det i dag.

- Nei, nå er jeg klar for å sette et punktum, selv om det blir vemodig. Kropp og sinn er klar for nye ting. Men det kommer til å bli vemodig på søndag.

Identiteten til byen er på spill

Kippe grøsser av tanken om at han kan være en del av laget som rykker ned med klubben som har vært i toppfotballen siden 1975.

- Jeg vil ikke avslutte med nedrykk. Nå spiller jeg ikke, så jeg prøver å bidra til humøret og å holde gruppa samlet. Vi får håpe at det er nok. Personlig finner jeg ekstremt mye motivasjon i ikke å rykke ned. Det går en faen i meg. Jeg vil ikke være med på det. Det hadde vært kjedelig å være en del av det laget som faktisk gikk ned.

- Hva vil et eventuelt nedrykk bety for klubben og byen?

- Det er vanskelig å si. Jeg har aldri vært med på det. Identiteten til byen er fotballen, så man mister litt av det om man skulle gå ned. Det vil være noe galt om vi som klubb må spille en divisjon under. Jeg tror det er mange som hadde syntes det hadde vært fryktelig tungt.

Samtidig erkjenner han at det sannsynligvis vil skje til slutt. Han bare håper at det ikke skal skje nå.

- Det har vært nære på flere ganger, så sånn sett vil det nok skje en gang uansett. Alle de store klubbene har vært igjennom det. Vi må nesten bare ta det når og om det skulle skje.

Saken fortsetter under bildet.

BETYR MYE FOR MANGE: Kippe stoppes stadig på gata for å snakke fotball. Det mener han gjør Lillestrøm spesielt. Her snakker han med supporter Stig Martin Sandvik (39). Han skulle gjerne sett at Kippe fortsatte karrieren. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
BETYR MYE FOR MANGE: Kippe stoppes stadig på gata for å snakke fotball. Det mener han gjør Lillestrøm spesielt. Her snakker han med supporter Stig Martin Sandvik (39). Han skulle gjerne sett at Kippe fortsatte karrieren. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer

- Verre denne gangen

Han har vært med på viktige kamper før. Men det er spesielt én grunn til at han mener denne kampen er annerledes.

- I fjor kunne vi også rykke ned med tap, men da så vi bedre ut. Vi var i bedre form. Nå er det også to lag som må ha resultat, noe som gjør oppgjøret spesielt. Jeg håper bare at vi tørr, sier han åpenhjertig.

Kippe innrømmer at denne nedrykksstriden, i motsetning til tidligere år, har kommet litt brått på.

- Den har det. Det så veldig bra ut utpå sommeren. Likevel vet man at man må ha 32-33 poeng, så man slapper aldri av før man får det, og de har latt vente på seg. Man har det litt i bakhodet, og plutselig står man der i siste serierunde og må vinne, sier Kippe, før han forklarer videre:

- Vi er litt ribba for selvtillit for tiden. Det har vært tunge uker i det siste. Vi har hatt litt småskader, og vi kom ut av rytmen. To-tre kamper hvor det ikke gikk som planlagt. Da begynner man å tvile.

Kapteinen, som selv ikke har spilt all verden etter at Joonas Tamm ble henta inn fra nettopp Sarpsborg i sommer, legger seg langflat på lagets vegne, og mener at man har fått som fortjent i høst.

- Vi har ikke vært gode nok. Vi har heller ikke vært uheldige i høst. Vi kunne vært heldig og fått med oss mer poeng, men det hadde ikke vært fortjent. Det har vært tidligere sesonger hvor vi har skapt sjanser på sjanser, men ikke fått med oss resultatene. Det har ikke vært tilfellet i år. Vi har vært dårlige, sier Kippe.

Det er en annen ting som også bekymrer han. De foregående sesongene har LSK vært med i nedrykksstriden hele sesongen, før de har mobilisert inn mot slutten. I år har det vært motsatt.

- Vi har hatt en litt annen inngang til siste kamp tidligere. Før har vi blitt bedre og bedre mot slutten, mens i år har formen gått nedover, sier Kippe, som også legger til at han har sluttet å bli overrasket over at LSK igjen og igjen havner i bunnen av tabellen.

- Vi har hatt så mange gode lag opp igjennom, men likevel havnet nede der, sier Kippe.

- Jævlig merkelig

Arnór Smárason har slitt med skader hele sesongen, etter å ha levert en sterk sesong i fjor. Det er nok mye av grunnen til at det har gått som det har denne høsten. Han sliter likevel med å forstå hvorfor klubben igjen og igjen havner i disse situasjonene.

SLITT MED SKADER: Arnor Smarasons fravær i år har sannsynligvis kostet klubben dyrt. Foto: NTB/Scanpix
SLITT MED SKADER: Arnor Smarasons fravær i år har sannsynligvis kostet klubben dyrt. Foto: NTB/Scanpix Vis mer

- Bra spørsmål. Et veldig bra spørsmål, sier han, før han etter en lang tenkepause fortsetter:

- Det er jævlig merkelig at Lillestrøm er der hvert eneste år. Det så ut som at det skulle gå bedre i år, men jeg har ikke noe svar på det. Vi har det fortsatt i våre hender, noe som er sjukt, sier Arnór Smárason.

Simon Mesfin, sportssjef i klubben, deler Kippe og Smarasons bekymring om hvorfor de igjen og igjen havner nede i sumpen.

- Vi skal evaluere det grundig. Jeg har mine meninger om det. Jeg har mine teorier, og jeg skal ta det opp etter sesongen. Det er mange gode forutsetninger for å lykkes her, sier Mesfin til Dagbladet.

- Hva vil det bety for Lillestrøm å rykke ned?

- Det vil være en katastrofe for LSK å rykke ned.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media