Foto: SCANPIX/AP Photo/Alvaro Barrientos
Foto: SCANPIX/AP Photo/Alvaro BarrientosVis mer

Tidenes ranking for Sjakk-Carlsen

Endte på tredjeplass i London, men avslutter året som suveren verdensener.

(Dagbladet): Med remis mot engelskmannen Nigel Short i niende og siste runde falt Magnus Carlsen ned til en tredjeplass sammenlagt under turneringen London Chess Classic - en turnering 21-åringen hadde vunnet to ganger tidligere.

Vladimir Kramnik vant turneringen foran amerikanske Hikaru Nakamura.

Likevel avslutter Carlsen 2011 på en opptur: Med bunnsolid spill i den britiske hovedstaden, hvor det ble seirer mot Nakamura, Michael Adams og David Howell og fem remis', vil det norske sjakkgeniet oppnå sin hittil høyeste poengsum når den offisielle verdensrankingen offentliggjøres ved nyttår.

Bare slått av Kasparov Carlsen, som vil toppe lista for tredje år på rad, vil stå med 2835 poeng. Det er ni poeng høyere enn på forrige ranking, som var en tangering av hans tidligere bestenotering.

- Det er bare Garry Kasparov som noensinne har hatt en høyere rating (2851 rankingpoeng journ. anm.). Magnus har heller aldri vært høyere. Nå har han en soleklar ledelse ned til Levon Aronian på annenplass, noe som betyr at Magnus vil ligge på topp en god stund framover, sier Carlsens manager Espen Agdestein til Dagbladet.

London Chess Classic var Carlsens sjette opptreden i en turnering i klassisk i 2011. Nordmannen vant fire av dem. Tredjeplassen i London var sammen med tredjeplassen i Tata Steel-turneringen i Nederland i januar Carlsens svakeste plasseringer.

Stabil Det forteller alt om hvor stabilt god og dominerende unggutten fra Lommedalen har vært på toppen av en sport med over en halv milliard spillere på verdensbasis.

- Magnus har dominert i år med seier i fire av de seks turneringene som han stilte opp i. Det er litt på samme måte i sjakk som i golf: Det er ikke mulig å vinne hele tiden når man spiller i et felt, og ikke mann mot mann. Det vil alltid være minst én annen som gjør det veldig bra fra gang til gang, sier Agdestein, som illustrerer hva han mener ved å vise til at Kramnik ikke utmerket seg i Tal Memorial i Moskva, som Carlsen vant for noen uker siden, mens han overgikk forventningene i London.

Manageren peker på at en av hemmelighetene bak Carlsens suksess og stabilitet er at han har tilført en toppidrettsdimensjon til en sport hvor utøverne ikke akkurat har vært kjent for å frekventere treningsstudioer mellom og under turneringene.

- Det gjelder å være best blant likemenn. Alle kan omtrent like mye om sjakk, og da er små detaljer som avgjør for å bli best. Magnus er opptatt av det som kan gjøre ham bedre. Akkurat som Tiger Woods gjorde det i golfsporten, er Magnus opptatt av å prøve ut nye ting innen kosthold og fysisk trening, Han er flink til å koble av, flink til å sove om natta og har en sterk psyke. Det har sammenheng med at han er grundig med fysisk trening og samler overskudd. Dermed blir det lettere å holde konsentrasjonen. Dette tror jeg blir viktig framover i sjakksporten, hvor det er små nyanser som avgjør, sier Agdestein.

Etterlengtet ferie Fredag tar Carlsen en velfortjent juleferie etter et nytt fantastisk år. Da blir sjakkbrikkene lagt bort i en ukes tid. Deretter reiser han til Egypt på nyåret for noen dagers avkobling før han starter oppladningen til Tata Steel-turneringen som starter 14. januar.

Agdestein forteller at Carlsen kommer til å følge omtrent samme turneringsprogram i 2012, men tar høyde for at det også blir spill i en kvalifiseringsturnering i fjerde kvartal, som forhåpentligvis skal gi ham en VM-kamp i 2013.