Tidenes raskeste hest er i Drammen

Verdensstjernen Thai Tanic årsdebuterer i Ludvig Nilsens Minneløp lørdag. Men det er slett ikke med seiersgaranti.

For det er flere kusker som har planer om å vende tilbake til seremoniplass etter årets løpsperle så langt.

Publikum bør kjenne sin besøksrett lørdag. Det er ikke hverdagskost å se verdensstjerner i aksjon på Drammen Travbane. Trekkplasteret Thai Tanic, eid av Erik Skau og Espen Hartvig, årsdebuterer. Den meritterte hingsten, som vant alle klassiske løp som kunne vinnes for sin forrige trener Trond Anderssen, kommer med sin trener og kusk Olle Goop.

Goop er en levende legende og en av Europas mestseirende kusker gjennom tidene. At han velger Drammen på en lørdag er i seg selv en sensasjon. Det ligger an til en festforestilling av de sjeldne.

Norges beste hest i fjor travet 1.09,9 i Elitloppet og ble tidenes raskeste norskfødte hest. Det er Norges definitve travstjerne, selv om han holder til hos Goop i Sverige.

Men stjerna kommer slett ikke til dekket bord lørdag. Han møter blant andre Lill Adolf, Nine One One L. og Face Of Speed. Det ligger an til stor fart hele veien. Løpet alene er nok til å trekke folk til travbanen denne dagen. Thai Tanic tjente 3,2 millioner kroner i fjor og rundet med det 7 millioner innkjørt i karrieren så langt. 2006 var hans beste år noensinne, og han vant både Olympiatravet og Jubileumspokalen.

Han kapret også sølvet i Elitloppet, kun slått av stallkameraten Conny Nobell da Jag De Bellouet og Let\'s Go ikke hadde ren havre i muleposen.

Møter sterke konkurrenter

Lill Adolf gjør alltid sterke løp og har vært en slager i den norske eliten i høst og vinter for Steinlager-trener Per Oleg Midtfjeld. Nine One One L. og Olav Mikkelborg står perfekt til i tredjespor. Nine One One L. er lynrask fra start. Ekvipasjens sjanse til å slå Thai Tanic er å tviholde på teten og ikke slippe til noen. Kanskje leder Mikkel og nødnummeret hele veien til mål.

EN ISBIT I DRAMMEN: Thai Tanic støter ikke på noe isfjell i Drammen, som skipet han er oppkalt etter. Men hesten støter på tøffe konkurrenter. Foto: HESTEGUIDEN.COM
EN ISBIT I DRAMMEN: Thai Tanic støter ikke på noe isfjell i Drammen, som skipet han er oppkalt etter. Men hesten støter på tøffe konkurrenter. Foto: HESTEGUIDEN.COM Vis mer

Face Of Speed er hesten med den raskeste vinnertiden i Norge noensinne. Dette er en speedkule som kan åpne lynkjapt. Han travet 1.10,6 da han vant Rex Rodneys Ærespris på Forus i 2005 for sin daværende trener og kusk Lutfi Kolgjini. Nå er det Rune Wiig som har overtatt treneransvaret.

- Ute på vingen

Dagbladet.no har tatt en prat med kuskene for å finne ut hvordan løpet kan komme til å utarte seg. Den største spenningen knyttes til hva som skjer på startsiden, og her kan det gå luftig for seg.

Rune Wiig kan ha nøkkelen til hva som skjer. Hans Lamar som kuskes av Gunnar Austevoll, kan åpne lynraskt. Rune Wiig sitter selv opp bak Face Of Speed.

- Face Of Speed er veldig rask på startsiden. Men det er også Nine One One L. Jeg vet ikke om vi klarer å hente en lengde. Vi står litt langt ute på vingen. Han har virket fin i trening og var bra i norgesdebuten. Det skal bli spennende å se ham mot bedre hester, sier Rune Wiig.

- Jeg har ikke taktikken klar, jeg får se når bilen slipper feltet. En ting som er sikkert er at Lamar kommer til å slippe til den første som kommer, en premie er målet for hans del. Face Of Speed er god nok til å vinne om det klaffer med løpsopplegget.

-Du har flere hester med på lasset. Luigi er en av favorittene i V75-2?

- Han var bra sist på Drammen. Det er en hest som duger langt i V75 og med klaff på veien kjemper han om seieren.

Raskere enn sist

- Pantaleone i V75-3 var uheldig og feilet på Bjerke sist. Han holder fin form, men fra dette sporet får vi bare smyge med. En plass blant de tre er nok i overkant av hva vi kan håpe på. The Sea i V75-5 trakk et dårlig spor og er dessuten ikke noen løve fra start. Vi er fornøyd med en premie, avslutter Rune Wiig som kan sette fart på forestillingen i Ludvig Nilsens Minneløp.

- Hva slags ønskeposisjon har du med Lill Adolf?

- Det er selvfølgelig teten. Men den får vi nok ikke her. Til det er han ikke rask nok fra start, selv om han er raskere enn han viste på Bjerke sist. Den fine formen sitter i, men vi får neppe tet med mange startraske hester på innsiden.

- Jeg frykter at det kan bli dødens, men jeg tror på en plass blant de tre første i mål uansett. Thai Tanic blir trolig for god.

- Hva med Spike Jones i V75-5? Han var bra etter galopp sist i Widding-løpet?

- Han tapte litt på galopp men avsluttet fint til tredje. Hesten har gjort flere fine løp og skal regnes i toppen igjen. Jeg anbefaler en strek på ham, sier Per Oleg Midtfjeld.

- Hvordan ser du for deg løpsopplegget for Thai Tanic, Olle Goop?

- Vi står jo litt sjanseartet til i niendesporet og blir avhengig av hva de gjør der foran. Vi fikk ikke akkurat noen ønskeposisjon fra start. Thai Tanic har fått det pent den siste uka med rolige skogsturer. Han fikk et ganske hardt hurtigarbeid etter 1.14/1600 meter i forrige uke og alt fungerte fint.

- Han er pigg og fin hjemme og har ladet batteriene. Det er mulig han trenger løp i kroppen. Han har jo ikke startet siden oktober i fjor. Det viktigste for meg er at hesten får et fint løp og at alt fungerer bra.

- Det blir ikke snakk om noen villmannskjøring.

- Men jeg er i utgangspunktet optimist selv om det kan bli vanskelig fra dette sporet. Han skal ha en fin spurt å by på til slutt. Taktikken legger jeg aldri opp på forhånd. Den bestemmer jeg i startøyeblikket, sier trener og kusk Olle Goop til Dagbladet.no.

- Har en forel

Thai Tanic forlater idylliske Løkene Gård og setter kursen mot Drammen tidlig lørdag morgen.

Olav Mikkelborg uttaler til hesteguiden.com at han akter ikke under noen omstendighet å slippe teten om han skulle få den med Nine One One L. Drammens runde baneprofil er heller ikke noe problem for Nine One One L.

-Jeg tror han har fordel av baneprofilen kontra de verste konkurrentene, og teten betyr nesten alt i Drammen, forteller Olav Mikkelborg til Rikstoto.no.

Spillerne skal være obs på Nine One One L. som kan skilte med to seirer og en annenplass på tre starter i år, alle i svensk sølvdivisjon.

Det lyktes ikke dagbladet.no å få kontakt med Mikkelborg i går. Alle hestene han skulle ha til start lørdag er strøket på grunn av at det er sendt advarsel om kverke fra stallen til kollega Steinar Hammersborg. De to travtrenerne deler stall. Men dette påvirker ikke starten til Nine One One L., som står oppstallet et annet sted.

En heldig alenevinner kan innkassere 28 millioner om han skulle streke rett i ukens V75-omgang.

VIL HA TETEN: Olav Mikkelborg er optimist og tror på tet og seierssjanse.
SITTER PÅ NØKKELEN: Rune Wiig er nøkkelkusken. Velger han å klemme til, eller tar han det pent fra start?
ALT UNNTATT DØDENS: Per Oleg Midtfjeld håper å unngå dødens.