TIDENES STØRSTE SKRELL:  Island sendte Fotballens Mor ut av EM. FOTO: DPA/Federico Gambarini.
TIDENES STØRSTE SKRELL: Island sendte Fotballens Mor ut av EM. FOTO: DPA/Federico Gambarini.Vis mer

Tidenes skrell: Her redder Island fotballen

Hei på Island; om du har glemt hva denne sporten er for noe.

DET internasjonale fotballforbundet (FIFA) består av 211 nasjoner. Det er 18 flere medlemmer enn det egentlig er FN-godkjente land i verden, og det overskuddet er dessverre akkurat hva dette dreier seg om:

•• I nesten tretti år har FIFA-sjefene samlet på nye fotballand for å fylle sin egen sparegris.

I en sport der hvert land har en stemme, har alle de små nye fotballnasjonene vært med på å sikre maktmonopolet til herostratisk berømte sjefer som Joao Havelange og Sepp Blatter. Litt penger til de minste landene og masse personlige fordeler til lederne deres, har støpt maktbasen for de som har gjort denne sporten til global storindustri.

Med sine bare 332 529 innbyggere skulle Island vært beitemark for samme rase med stemmekveg, men denne lille øya ble i går kveld noe helt annet.

SAMHOLD:  Island viser hva det er mulig i fotball å få til for et bitte lite land. FOTO: DPA/ Federico Gambarini/
SAMHOLD: Island viser hva det er mulig i fotball å få til for et bitte lite land. FOTO: DPA/ Federico Gambarini/ Vis mer

Island er tidenes største fotballmirakel.

ANNERLEDES går det ikke an å beskrive denne 8-dels finalen i EM der England; Fotballens Mor, ble løpt, spilt og taklet ut av turneringen av et lag ingen hadde trodd skulle vært med.

Nå kan du tro hva som helst om Island i dette mesterskapet. Så fortjent var denne seieren der islendingene vant 2 - 1 og hadde de to største sjansene som ikke ble mål.

Da er det bare å stemme i den islandske nasjonalsangen sammen med den tiendedelen av øyas befolkning som nå er samlet til EM. Den heter «Lofsöngur», altså «Lovsang»og innledes omtrent slik:

PAPPA VANT :  Kolbeinn Sigthorsson og Island gjorde det umulige. FOTO: DPA/Frederico Gambarini
PAPPA VANT : Kolbeinn Sigthorsson og Island gjorde det umulige. FOTO: DPA/Frederico Gambarini Vis mer

«O Gud, vårt land. Vårt hjemlands Gud. Vær lovet ditt hellige, hellige navn»

DU trenger ikke være troende for å bli med i koret. Dette var jo ikke kvelden da Gud var islandsk. Det skjedde ikke noe sportslig mirakel ute på banen:

•• Alt som hendte, var at det beste laget vant.

I fotball er det beste laget gjerne den gjengen som vil mest, løper flittigst og har den smarteste taktikken. Island hadde alt dette mot England. Det var omtrent som med oss da vi slo engelskmennene i VM-kvaliken til mesterskapet i 1994, men likevel noe ganske annet:

LIKEVEL INGEN EM-SOUVENIR:  Kaptein Aron Gunnarsson med det røde skjegget var plutselig noe helt annet enn et festelig innslag i EM. Nå blir det kvartfinale mot Frankrike. FOTO: DPA/Federico Gambarini.
LIKEVEL INGEN EM-SOUVENIR: Kaptein Aron Gunnarsson med det røde skjegget var plutselig noe helt annet enn et festelig innslag i EM. Nå blir det kvartfinale mot Frankrike. FOTO: DPA/Federico Gambarini. Vis mer

•• For dette var i et mesterskap og i en kamp som gjaldt retten til å møte vertsnasjonen Frankrike i kvartfinalen.

Og så er ikke Norge en bitte, liten øynasjon med et brutto nasjonalprodukt som bare er noen titalls milliarder høyere enn omsetningstallene fra den engelske fotballindustrien.

FOR det er den sjokkerende forskjellen mellom svært begrensete islandske ressurser og engelsk overflod som gjør denne prestasjonen til et mirakel. Bare noen dager etter at engelskmennene hadde stemt for Brexit for å vise at de vil være noe helt for seg selv, var de ikke det:

•• De kom til kort i sitt eget spill.

DEN KLOKESTE:  Den svenske veterantreneren Lars Lagerback (til venstre) har støpt Island om til en europeisk fotballstorhet. FOTO: DPA/Uwe Anspach.
DEN KLOKESTE: Den svenske veterantreneren Lars Lagerback (til venstre) har støpt Island om til en europeisk fotballstorhet. FOTO: DPA/Uwe Anspach. Vis mer

De siste tiårene er engelskmennene blitt vant til slike nederlag i møte med enda sterkere fotballkulturer som den tyske, spanske, italienske eller søramerikanske, men at det skulle skje mot den islandske var ikke til å tenke på.

Den eksisterte jo ikke. Island hadde ingen egen fotballkultur. Landet var et artig innslag i EM med rødt skjegg, en tidsriktig viking-look og alt det der som hører til i souvenir-kioskene og slett ikke på banen.

viste det seg at virkeligheten var en helt annen. Det smarteste spillet skjedde i sekundene før Island gikk opp til 2 - 1; den beste forståelsen lå i islendingenes to snorrette forsvarslenker som holdt Englands beste menn bastet og bundet hele kampen igjennom.

Og det er selve eventyret:

ENDELIG HELT STØDIG:  Glimt-keeper r Hannes Thor Halldorsson har sett sånn passe sikker ut i denne turneringen. Mot England var han helt stødig. FOTO:DPA/ Federico Gambarini.
ENDELIG HELT STØDIG: Glimt-keeper r Hannes Thor Halldorsson har sett sånn passe sikker ut i denne turneringen. Mot England var han helt stødig. FOTO:DPA/ Federico Gambarini. Vis mer

•• At det meste fortsatt er mulig for de som virkelig vil, spiller klokest og tror på alt det fine bare et lag av venner kan få til sammen.

Dette er selve fotballens ide på alle nivåer, og sjelden har det vært riktigere å minne oss selv på akkurat det. Etter nitriste år med alle svindelhistoriene om de som har sugd penger ut av sporten, kommer denne om en liten, herjet øy ute i Atlanterhavet som bruker fotballen bare til det den er; altså til felles glede.

For så fint føltes det denne kvelden da Island reddet fotballen.

Lik Dagbladet Sport på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.