Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Tidenes største derbyfavoritt

Barrier Reef er så god at det måtte mye penger, et dødsfall og en stor porsjon flaks til for at den forrige eieren lot stjernehesten flytte til Norge. Nå er den superfavoritt foran Norsk Derby på Øvrevoll.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den forrige eieren ble enke noen få dager før galopptrener Are Hyldmo tok turen til Irland for å se på eventuelle aspiranter til å vinne Norsk Derby. Hun var mer opptatt med begravelsesforberedelser enn å presse opp prisen på hesten sin. Nordmennene Tor Arne Uppstrøm og Nils Petter Gill la inn et bud som var langt under det opprinnelig forlangende for den da toårige hingsten, som faktisk var så god at den var tiltenkt å starte i engelsk Derby. Budet ble avslått, men med et forslag om å møtes på halvveien. Slik ble Barrier Reef norsk.

Drømmer

Ingen ønsker å røpe noen pris, men under halvannen million norske kroner kostet hingsten med all sannsynlighet ikke. Med seier i morgen er dette blitt en god forretning. Samtidig med at 37-årige Nils Petter Gill får sitt høyeste ønske oppfylt: å vinne et Derby. Familien hans har forsøkt i 50 år uten å lykkes.

- Jeg slo meg sammen med Uppstrøm, fordi jeg innså at jeg neppe ville greie dette på egenhånd med egen hest. Sammen er vi sterke, sier Nils Petter Gill til Dagbladet.

Store penger

Gill er av den nervøse typen. Han tenker Norsk Derby mens han er våken og drømmer om løpet når han sover. Sist natt sto startboksene i veien. Traktoren hadde sviktet som skulle flytte boksene. Hestene nærmet seg mål. Med Barrier Reef som suveren leder. Gill satt i senga med glinsende panne under gull-luggen. Men alt tyder på at han greier å nå målet i morgen.

- Jeg vet at jeg aldri får en slik sjanse igjen, sier Gill til Dagbladet.

En derbyvinner på Øvrevoll blir gullkantet i avlen. Selv om det regnes i liten målestokk mot en vinner av for eksempel Kentucky Derby i Statene. Årets vinner i det løpet ble solgt til stutteriet til Barrier Reef på Irland for rundt 400 millioner kroner.