- Tidenes største fotballspiller

I dag hylles Paolo Maldini av San Siro for siste gang.

HYLLES: - Jeg har sagt til Paolo at han har til 6. juli på å forandre mening og forsøke å nå 1000 kamper, sier Milan-president Adriano Galliano. AC Milan-legende og kaptein Paolo Maldini hylles for siste gang som fotballspiller av sine egne fans på San Siro i dag. Norske eksperter melder seg på i hyllesten.  Foto: SCANPIX/AFP/Emilio Andreoli
HYLLES: - Jeg har sagt til Paolo at han har til 6. juli på å forandre mening og forsøke å nå 1000 kamper, sier Milan-president Adriano Galliano. AC Milan-legende og kaptein Paolo Maldini hylles for siste gang som fotballspiller av sine egne fans på San Siro i dag. Norske eksperter melder seg på i hyllesten. Foto: SCANPIX/AFP/Emilio AndreoliVis mer

||| (Dagbladet.no): 20. januar 1985, for 24 år siden, gikk han på banen i AC Milan-drakt for første gang.

Til sommeren blir Paolo Cesare Maldini 41 år. I dag, 26 Milan-titler etter debuten, hylles han av San Siro for siste gang.

Canal Plus-kommentator Per-Jarle Heggelund varsler klump i halsen når Maldini går ut på gresset med Roma-stjerne Francesco Totti rundt klokka tre.

- Ja, det er den klart største som gir seg i dag. Den absolutt største, sier Heggelund med andakt i stemmen.

- Jeg har ikke fått noe pepper for at jeg skrev han er tidenes fotballspiller i bloggen min. Maradona, Pelé, du kan si hva du vil om dem, men 26 titler, 24 år på absolutt høyeste nivå. Han har vunnet den gjeveste europacupen fem ganger, i tre ulike tiår! sier Serie A-eksperten til Dagbladet.no.

Heggelund har fulgt Paolo Maldini siden åttitallet, da han selv bare var åtte år gammel, og er ikke i tvil om at Milan-backen er det største som har skjedd fotballen. Og han mener 40-åringen lett kunne holdt et par år til.

HISTORISK SCORING: Paolo Maldinis Champions League-finalemål i 2005 er tidenes raskeste, og Maldini ble med det også tidenes eldste målscorer i en slik finale.  Foto: SCANPIX/AFP/FILIPPO MONTEFORTE
HISTORISK SCORING: Paolo Maldinis Champions League-finalemål i 2005 er tidenes raskeste, og Maldini ble med det også tidenes eldste målscorer i en slik finale. Foto: SCANPIX/AFP/FILIPPO MONTEFORTE Vis mer

- Det som er utrolig med Maldini er jo at han fortsatt holder høyt nivå. Han har holdt dette Milan-laget i tømmene i år, og knytt den bakre fireren sammen. Uten Maldini hadde de ikke tatt så mange poeng som de har gjort denne sesongen. Og jeg er sikker på at han kunne holdt et par sesonger til, det er det verste, sier Heggelund.

- Han er den mest profesjonelle spilleren man kan tenke seg. Han tar så enormt godt vare på kroppen sin, derfor er han nesten aldri skadet, og det har aldri vært noen skandaler rundt ham. Han er mannen du vil ha som venn, som onkel, som trener, alt, sier han.

Den komplette forsvarer
Brann-trener Steinar Nilsen er den eneste nordmannen som har opplevd å sitte i garderoben sammen med Paolo Maldini.

- Det er en veldig profesjonell herremann som slutter som aktiv fotballspiller - en som alltid stiller tidlig og topp motivert på jobb hver eneste dag. Gjennom sin profesjonelle væremåte har han alltid vært et samlingspunkt i garderoben, sier Nilsen til Dagbladet.no.

- Han har en fantastisk personlighet og mentalitet, som aldri har gjort karriere på grunn av pengene. Det er lysten til å spille fotball og lysten til å vinne, som har drevet ham. Dessuten har han vært eksepsjonelt god til å ta vare på kroppen sin, sier han, og støtter det Per-Jarle Heggelund sier om forutsetningene for å holde toppnivå i 24 år.

FIKK HEVN: Kaptein Paolo Maldini løfter Champions League-trofeet etter seier over Liverpool i 2007, to år etter at samme lag ga ham det han kaller sin verste opplevelse på fotballbanen. Foto: SCANPIX/REUTERS/Phil Noble
FIKK HEVN: Kaptein Paolo Maldini løfter Champions League-trofeet etter seier over Liverpool i 2007, to år etter at samme lag ga ham det han kaller sin verste opplevelse på fotballbanen. Foto: SCANPIX/REUTERS/Phil Noble Vis mer

- Hvordan kan Milan erstatte ham?

- Det er ikke mulig å erstatte ham. Så enkelt er det. Det er ikke engang noen vits i å forsøke å se etter en erstatter. Man kan kanskje erstatte spilleren, men man kan ikke erstatte personen og det han tar med seg inn i garderoben, trening og kamp, sier Nilsen.

Brann-treneren, som selv spilte back i sine spillerdager, mener Paolo Maldini er den komplette forsvarsspiller.

- Det jeg lærte mest av ham var de ekstreme egenskapene han hadde som førsteforsvarer. Jeg har ikke sett noen som er i nærheten av å tolke og lese motstanderen som ham. Dessuten hadde han en voldsom trygghet med ball, bra med begge bein og en utmerket taktiker. I sum gir det den komplette forsvareren, som kunne noe så sjelden som å spille godt i alle fire posisjoner i backrekka, sier Nilsen.

- Han har kommunikasjonsevnene og er styrende på banen, men han er først og fremst en som leder gjennom seg selv som et eksempel. Et eksempel som er et samlingspunkt både på banen og i garderoben, sier Nilsen.

LANDSLAGET: Paolo Maldini har aldri vunnet noe for Italia, en ganske spesiell detalj. Her i kamp med Jostein Flo i USA-VM 1994.Foto: ALLSPORTS/DAGBLADET
LANDSLAGET: Paolo Maldini har aldri vunnet noe for Italia, en ganske spesiell detalj. Her i kamp med Jostein Flo i USA-VM 1994.Foto: ALLSPORTS/DAGBLADET Vis mer

Tidenes back-rekke
Paolo Maldini sier selv han liker tanken på å holde seg nær fotballen når han nå legger skoene på hylla, men han orker ikke ta noe trenerkurs. Det Maldini ikke kan om fotball, det er ikke verdt å lære.

- Nei, han er ikke så veldig interessert i treneryrket. Men det er klart han kommer til å fortsette i en eller annen stilling i Milan, det er jeg sikker på, sier Per-Jarle Heggelund.

- Hva er ditt beste minne fra Paolo Maldinis karriere?

- Det er vanskelig å trekke fram ett, men de beste minnene har jeg fra slutten av åtti-tallet og begynnelsen av nitti-tallet, da Milan hadde den legendariske back-rekka med Mauro Tassotti, Alessandro Costacurta, Franco Baresi, og Maldini var ungvalpen i det fantastiske superlaget. Da han scoret mot Liverpool i Champions League-finalen var det også utrolig stort, sier Heggelund.

Maldini har scoret det hittil raskeste målet i Champions League-finalehistorien, som den eldste spilleren i en finale noensinne.

Sønner på vei mot San Siro
Trøye nummer tre skal fredes i Milan når Maldini nå gir seg. Ingen får bruke draktnummeret - før eventuelt superstjernens sønner når høyeste nivå i «rossoneri». Og ikke fnys av den tanken. Christian (13) er under kontrakt med Milan, og spiller i klubbens yngre lag.

Og har du ikke sett Daniel (7) takle Clarence Seedorf som femåring, har du gått glipp av noe over en million mennesker har fått med seg på YouTube.

FANTASTISK: Steinar Nilsen spilte med Maldini.Foto: ARNT E. FOLVIK/DAGBLADET
FANTASTISK: Steinar Nilsen spilte med Maldini.Foto: ARNT E. FOLVIK/DAGBLADET Vis mer

I dag kommenterer Per-Jarle Heggelund draktnummer tre og Paolo Maldinis siste nitti minutter.

- Det var jo snakk om at han skulle gi seg i 2007, men nå er det helt slutt. De legger opp til massemarkering etter matchen, det kommer til å bli utrolig stort. Jeg var gråtkvalt da Costacurta ble hyllet også, tenk hvordan det blir nå. Jeg har begynt å grue meg litt, det kan fort komme noen tårer, sier Heggelund til Dagbladet.no.

- Kommer jeg til å gråte? Det kan nok hende, men det er normalt. Jeg er et menneske, sier Paolo Maldini selv.

- Jeg skal forsøke å holde stemmen klar. Men det er sånn med italiensk fotball, noen ganger løfter det seg til noe som er vanskelig å sette ord på, sier Per-Jarle Heggelund.

ARVTAGER: Christian Maldini (her som åtteåring) er allerede kontraktfestet til AC Milan. Han er tredje generasjons Maldini i Milano-klubben, etter Paolo og Cesare. Foto: SCANPIX/AP/Luca Bruno
ARVTAGER: Christian Maldini (her som åtteåring) er allerede kontraktfestet til AC Milan. Han er tredje generasjons Maldini i Milano-klubben, etter Paolo og Cesare. Foto: SCANPIX/AP/Luca Bruno Vis mer