Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Tidenes største Maradona

Hjerteinfarkt, narkotikaproblemer og rusklinikker på Fidel Castros Cuba til tross. Diego Armando Maradona (44) er i live. Større enn noen gang.

En smellfeit Diego Maradona ankom i går Aten på et to dagers privat besøk. Juleferien må ha vært rimelig stillestående for den argentinske fotballegenden. For mannen som i går hilste på fotballfans utenfor hotellet i den greske hovedstaden, har snart bare navnet til felles med tidenes beste fotballspiller.

-  Diego er syk. Det er sikkert. Den eneste personen som kan hjelpe Diego er han sjøl. Bare Diego kan finne veien tilbake, sier Carlos Bilardo i et intervju med FIFA-magasinets januar-nummer.

En høy pris

Bilardo er kanskje den treneren som kjenner Maradona best. 65-åringen trente det argentinske landslaget til VM-gull i 1986 og VM-sølv i 1990. Doktoren var også mannen som lokket Maradona til comeback i Sevilla i 1992.

-  Vi ringer hverandre av og til, sier Bilardo som har en forklaring på hvorfor livet til superstjernen har tatt en så tragisk vending.

-  Diego ble aldri gitt albuerom. Overalt hvor han var, stimlet kvelende og krevende folk rundt ham. Mesteparten av sin tid som spiller var han låst inne på hotellrom. Det var umulig for ham å forlate hotellet eller bevege seg fritt rundt. Han betalte en enorm pris for suksessen, mener Bilardo.

Anonym i Sveits

Den tidligere argentinske landslagssjefen forteller til FIFA-magasinet at han bare har opplevd en plass i hele verden hvor Maradona fikk gå i fred.

ET MIRAKEL:  Diego Maradona svarte på spørsmål i Aten i går, og mente at den greske EM-triumfen var et mirakel Foto: SCANPIX/AP
ET MIRAKEL: Diego Maradona svarte på spørsmål i Aten i går, og mente at den greske EM-triumfen var et mirakel Foto: SCANPIX/AP Vis mer

-  Det var på den berømte Bahnhof-strasse i Zürich. Ingen så ut til å bry seg. Diego pleide å forlate hotellet, gå ned på hjørnet for å kjøpe en pølse og ta en øl. Du skulle ha sett ansiktet hans! Han pleide å stråle av glede. Det ville ha vært umulig hvor som helst ellers i verden. Autografer, pocketkameraer - folk var hele tida etter ham for etter eller annet. Statsoverhoder pleide formelig å slåss for å bli avbildet sammen med ham, sier Bilardo.

På Cuba

5. januar dro Maradona tilbake til rusklinikken utenfor den cubanske hovedstaden Havanna der han har bodd de fire siste åra. 16. desember viste en smilende Maradona seg fram på tennisturneringen Copa Argentina i Buenos Aires. Folkehelten var hjemme på juleferie i byen der han i fjor vår var nær døden etter et kraftig hjerteinfarkt. Fattiggutten som driblet seg til fotballverdensherredømme har i mange år kjempet en desperat kamp for å bli kvitt sin rusavhengighet. Men han er også bitter på folk som tidligere knelte for hans føtter.

-  Da jeg holdt på å dø, var dørene til forbundet åpne for at jeg kunne få lov å gjøre hva jeg ville. Når jeg er i live, tar de ikke en gang opp telefonen for å ønske meg «God jul og Godt nyttår», sa Maradona i romjula i en kommentar til sitt eget kandidatur som argentinsk landslagssjef.

Kan dø når som helst

-  Han hadde enorm suksess, men livet gikk ham forbi, mener Carlos Bilardo.

På banen kunne Maradona gjøre alt. En ball var nok. Utenfor var det én motstander han aldri greide å lure. Maradonas første møte med kokain skal ha vært i Barcelona-tida. Argentineren kom til Barcelona etter fotball-VM i 1982. Men det var i Napoli han virkelig ble stor. Og problemene enda større.

-  Lurte vi på om Diego var rein, hvilket vi gjorde veldig ofte, så fikk han bare en gummiballong med urin fra en annen. Den slapp han innenfor treningsbuksa, og i testrommet fylte han glasset fra ballongen, røpet tidligere Napoli-president Corrado Ferlaino for halvannet år siden.

BANKET BELGIA I 1986:  Her fra Diego Maradonas glansdager, da de slo Belgia i semifinalen I Mexico City den 22. juni 1986. Foto: SCANPIX/REUTERS
BANKET BELGIA I 1986: Her fra Diego Maradonas glansdager, da de slo Belgia i semifinalen I Mexico City den 22. juni 1986. Foto: SCANPIX/REUTERS Vis mer

Men Maradona ble likevel tatt tre ganger. Sist i 1997. Året før hadde han fått følgende beskjed fra argentinske leger. «Du kan dø når som helst».

Men Maradona klamrer seg til både livet og legenden om seg sjøl.

Manager Ricardo Fuica i gamleklubben Napoli bekreftet det tidligere i uka.

-  Diego har bestemt at han vil spille avskjedskamp på Sao Paolo på sin bursdag 30. oktober.

Det blir et trist syn.

<B>KULERN PÅ CUBA: 8. april 2000 var Maradona hos Fidel Castro for å få orden på helsa.
<B>BANKET URUGUAY: Bildet er fra 16. juni 1986, da Argentina banket Uruguay i Fotball VM.
RUND OG (DIE)GO\': I går ankom Diego Maradona den greske hovedstaden Aten, støttet av voksne hjelpere. Fotball-legenden er et trist syn, tydelig preget av sykdom.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media