Erling Braut Haaland og Martin Ødegaard skuffet i Norge - Tyrkia 0 - 3

Tidenes største nedtur

Aldri har verden forventer mer av et norsk landslag. Og aldri har Norge levert mindre. Det starter spekulasjoner i Spania om Erling Braut Haalands er verdt en overgangssum på 1,8 milliarder.

ADVARSEL: Landslagssjef Ståle Solbakken var klar etter 3-0-tapet mot Tyrkia. Dette er ikke tida for sutring. Bilder fra NTB. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

DETTE var en fotballkveld der det er all grunn til å være ærlig:

  • Våre aller beste fotballspillere så ut som smågutter i de avgjørende duellene mot sterkere, raskere og smartere tyrkiske motstandere.

Denne tydelige klasseforskjellen kom veldig overraskende. Ikke fordi så mange blant oss i hjemmepublikummet trodde at dette nye norske landslaget var i nærheten av komplett, men fordi så mange utenfor Norge forventet så mye mer av den nye, unge verdensstjernen Erling Braut Haaland:

- Et lag som Norge vil alltid tilhøre eliten når de har en spiller som Haaland. Han er elite, ropte en britisk TV-kommentator entusiastisk da 20-åringen scoret det siste av sine 6 raske landslagsmål seint i fjor høst.

Bare to viktige VM-kamper og null Haaland-mål seinere, er den påstanden brutalt avfeid:

- Haaland misset for Norge. Langt fra en spiss til 180 millioner euro, lyder tittelen på toppsaken til Marca; Spanias største sportsavis. Der er de sjokkert over at Haaland etter all suksessen i Champions League og tysk Bundesliga, kan være så svak på det norske landslaget.

Real Madrid har fortsatt som en plan A å skaffe seg det unge superparet Kylian Mbappe og Erling Braut Haaland, men vil nordmannen virkelig være bra nok for klubben til en pris av 1,8 milliarder kroner?

For det var lite som minnet om elite ved Haaland og Norge mot Tyrkia i går kveld.

Målt opp mot forventningene var denne kampen tidenes største nedtur.

MEN så gjelder det å sortere ut hvorfor.

Et spissfenomen som Erling Braut Haaland mister jo ikke ferdigheter i løpet av en uke med landslagskameratene i Spania. Det er tilsynelatende gløden og intensiteten i spillet hans som av en eller annen mystisk grunn er blitt borte.

Heller ikke Martin Ødegaard lignet seg selv, men det skyldes like gjerne usikkerheten med ankelskaden. Landslagskapteinen var glitrende på tilsvarende sportslig nivå seinest sist helg, men uvant bleik både med og uten ball mot Tyrkia.

Med skikkelig trøbbel for lagets to største stjerner, fikk Norge så mye juling som vi fortjente.

DET verste var kanskje at vi ba om det. Det raske baklengsmålet snekret en perfekt ramme for kampen for et robust tyrkisk mannskap i medgang etter sjokkseieren mot Nederland i VM-åpningen.

Ingen mente å slippe tyrkerne så lett til etter tre minutter, men sånn ble det. Muligens fordi Ståle Solbakken som ny trener med dårlig tid valgte en lite rutinert forsvarskombinasjon for å komme seg ut av de defensive vanskene som har preget denne spillergruppa de siste sesongene..

0 - 1 var på alle vis en internasjonal nybegynnerfeil da Lille-kanten Ysuf Yazici plutselig var fri i rommet bak den ferske høyresida til Norge med Julian Ryeson og debutant Stian Gregersen. Hard pasning inn i feltet, trøbbel i duellene og en ekkel tidlig baklengs.

DEN scoringen imot ga Norge mye ball, og med det enda mer trøbbel. Ballholdet var i seg selv lovende, pasningene satt fint og Alexander Sørloth var en centimeter fra utligning. Men samtidig betydde et klart norsk overtak i pasninger høyt i banen at det ble mye rom bakover for raske, fysisk sterke og gode tyrkere.

Sånn var 0 - 2 heller ingen tilfeldighet selv om det målet kom på corner. Igjen var våre utvalgte menn smågutter i en avgjørende duell. To nordmenn mot en tyrker i boksen var langt fra nok. Leicester-stopper Caglar Soyuncu fikk nok plass til et effektivt hodestøt, og da var det tilnærmet slutt.

FOR en ny omgang ga ingen ny kamp. Mer dårlig norsk pressing ga plass for tyrkisk kvalitet og 0 -3. Og det var egentlig ikke ett baklengsmål for lite i en kamp der sjansestatistikken lyver. Tyrkerne så gjennomgående farligere ut.

Bare Alexander Sørloth hadde kraft nok til å gi den voksne motstanderen utfordringer. Men også for ham ble det med ett stolpeskudd og en heading over helt til slutt.

Dette var en kveld der alt det norske ballholdet ga for få klare sjanser. Også i motstanderens straffefelt ble vi straffet for manglende tydelighet.

For anledningen var for mange for unge og usikre på det norske fotballandslaget. Og det bare noen timer etter at Ståle Solbakken på spillermøtet hadde minnet alle om at «snille gutter vinner ikke».

AKKURAT de norske offensive svakhetene kom overraskende. De siste månedene er vi blitt bortskjemt med hvordan Erling Braut Haaland har preget kamper og bøttet inn mål på dette nivået.

Hans voldsomme gjennombrudd har kommet samtidig med framgangen hos de beste norske klubbene. Denne internasjonale klubbsesongen har både Bodø/Glimt og Molde hatt offensiv suksess mot sterke europeiske lag, og dels fått spennende spillere inn i landslagstroppen.

De siste ukene har også vært preget av flotte klubbkamper av Alexander Sørloth og Martin Ødegaard. Endelig hadde landslaget mange sterke offensive enkeltspillere med avgjørende kvaliteter.

Slik har pilen for en mer selvsikker norsk fotball definitivt pekt opp.

DESSTO tøffere blir det å ta en slik nedtur, men det angår egentlig bare følelsen. De sportslige mulighetene er der fortsatt.

Like sikkert som at Erling Braut Haaland finner tilbake til sitt eget klasse-nivå og at Martin Ødegaard rister av seg skadetrøbbelet, vil et bredere norsk spillerutvalg over tid gi framgang.

Sånn sett er det bare for Ståle Solbakken å kaste seg over det tunge analysearbeidet, lete etter nye kombinasjoner og få nødvendig trøkk inn i spillergruppa.

For verre enn dette blir det ikke.

FOTNOTE: Dagbladets kommentator Esten O. Sæther var landslagstrener for Norge i futsal (innendørsfotball) fra 2009 til 2015.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer