Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Håndballgutta:

Tidenes superlag: Norge har aldri hatt noe som er bedre enn dette

Disse håndballgutta gjør framtida i sporten både morsom og norsk.

Live-published photos and videos via Shootitlive

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

kan håndballgutta krysse av for alt som skal til for å levere en av tidenes beste prestasjoner i norsk lagidrett:

  • 35 -30 seieren mot Frankrike i Oslo Spektrum denne skjønne maikvelden hadde det som er nødvendig for å stå seg mot det beste av hva Norge noen gang har prestert.

Frankrike har dominert denne sporten i ti år, de ble verdensmestere for noen måneder siden og var akkurat så massive, hardtskytende og effektive som dette laget har vist fram i mesterskap etter mesterskap. Å slå en slik formidabel motstander med fem mål er i seg selv en bragd, men igjen er det ikke resultatet som løfter fram disse norske håndballgutta.

Det er måten de vinner på.

FOR norske herrelandslag har vunnet store seire før. Både i fotball; om du har god hukommelse, og i ishockey. De førstnevnte har vært gigantiske nasjonale triumfer med tanke på fotballens langt større utbredelse, og de siste har gjort oss til en stabil A-nasjon i ishockey.

Men felles for begge disse idretten har vært den taktiske orienteringen om forsvarsspillet. Norge har bokstavelig talt slått til nedenfra i fotball og hockey. Triumfene har primært ikke vært basert på hva de norske spillere selv utretter med ballen eller pucken, men på motstandernes feil.

De andres breakdown; altså.

DET går an å se en slags variant av dette bak denne seieren mot Frankrike også:

  • Norge rykket fra i den perioden da håndballgutta satte maksimal fart på overgangene mellom baklengsmål og angrep, men egentlig er en slik sammenligning urettferdig.

For disse minuttene fra tidlig i andre omgang da begge lagene i tilsynelatende full forvirring scoret på nær sagt hvert eneste forsøk, viste mest av alt hvor langt framme håndballgutta er i de offensive ferdighetene som avgjør håndball.

I denne perioden ble de franske verdensmesterne løpt av. Der de virket ganske suverene målt i kjøtt og kraft, kom de til kort i tempo og hurtig pasningsspill.

Når sportens gigant blir feid av banen på slike edle ferdigheter, må det være mulig å skjønne hvor langt framme dette landslaget er på den historiske topplista over det aller beste i norsk idrett.

får det heller være at vi ennå ikke har sportskultur til helt å skjønna hva som har skjedd med håndballgutta i løpet av et par år med Christian Berge som trener. Der håndballjentene lenge har reist Norge rundt og laget kok i utsolgte haller, måtte et fullsatt Oslo Spektrum visst hjelpes i gang:

- Kom igjen, Norge, ropte speakeren igjen og igjen for å få liv i det rauste norske håndballfolket. Som om det som skjedde nede på banen ikke var mer enn godt nok til å begeistre hvem som helst som er glad i internasjonal toppidrett.

Vi må bare forstå at det nå er blitt nivået også til gutta.

KLINTE TIL: Magnus Gullerud (t.v.) og Kent Robin Tønnesen var med på å stoppe Frankrike. Foto: Andreas Lekang / Dagbladet
KLINTE TIL: Magnus Gullerud (t.v.) og Kent Robin Tønnesen var med på å stoppe Frankrike. Foto: Andreas Lekang / Dagbladet Vis mer

FOR dette kommer til å vare. I snart ett år har håndballfolket med forventning snakket om vidunderbarnet Sander Sagosen som skal til sterke Paris St. Germain denne sommeren. Den overgangen er noen uker unna, men som spiller er Sagosen såvisst på plass.

Der ikke alt har klaffet i avslutningen av de to siste mersterskapene, var det meste på klart i kveld. Sander stoppet på 13 mål der han på veien hadde vært innom tenkelige og utenkelige måter å score på.

Men det var ikke derfor Norge vant, og det er ikke derfor denne medgangen vil vare.

DET er helheten i dette laget som gjør at håndballgutta er i ferd med å etablere seg som en toppnasjon i sporten sin. Der den forrige seieren mot Frankrike i EM 2016 kom som en overraskelse, var denne en bekreftelse:

  • Norge er blitt et håndballag med nok av sammensatte ferdigheter til å føre kamper mot hvilken som helst motstander.

Det er virkelig spennende i en olympisk lagidrett.