TIDENES VERSTE: Sverige har aldri vært så dårlig i sprintlangrenn som de er nå. Foto: Foto: HENRIK MONTGOMERY / TT / NTB scanpix
TIDENES VERSTE: Sverige har aldri vært så dårlig i sprintlangrenn som de er nå. Foto: Foto: HENRIK MONTGOMERY / TT / NTB scanpixVis mer

Tidenes svenske sprintfiasko: - Typisk for sesongen. Takk og god natt!

En hel sesong uten pallplasseringer for det som var verdens beste sprintnasjon.

(Dagbladet): 14. mars 2014: Svenskene slår til med trippelseier i sprinten i prøve-VM i Falun. Teodor Peterson, Emil Jönsson og Calle Halfvarsson banker alle de norske og gir håp om svensk storeslem i VM på hjemmebane.

11. mars 2015: De norske sprinterne sørger for firedobbelt norsk i sesongens siste verdenscupsprint. Den sensasjonelle svenske fiaskoen er et faktum: Sveriges sprintherrer har klart å gå en hel sesong uten pallplasseringer.

- Sverige er den store negative overraskelsen denne sesongen. Det er oppsiktsvekkende at de ikke har noen pallplasseringer på herresiden. Jeg vil til og med kalle det sensasjonelt, sier langrennsekspert Torgeir Bjørn til Dagbladet.

Norge og Sverige har dominert langrennssprinten sammen siden øvelsen kom på verdenscupprogrammet på 90-tallet.

- Takk og god natt! Mellom 2002 og 2006 sørget Thobias Fredriksson og Bjørn Lind for at Sverige vant sprintverdenscupen sammenlagt tre av fire sesonger. Fra 2009 til 2013 gikk svenskene til topps sammenlagt fire ganger på rad, ved Emil Jönsson og Teodor Petersson.

I år har svenskene vært historisk svake. Calle Halfvarsson ble beste svenske i sprintcupen sammenlagt med en 9. plass. Emil Jönsson ble nr. 17, Johan Edin nr. 37, mens Teodor Peterson ble nr. 55.

- Vi har hatt marginene mot oss hele sesongen. Ingenting har gått vår vei. Det har vært skader, sykdom og uhell. Det som skjedde i Drammen var typisk for sesongen, sier den svenske langrennskommentatoren Anders Blomquist til Dagbladet.

Det var ikke godt å være svensk i Norge under sprinten i Drammen heller.

Kun Johan Edin var blant de 30 beste som tok seg videre til kvartfinalen, men der stoppet også arbeidsdagen for det svenske sprintteamet.

- De norske har dominert fullstendig. Det har vært en forferdelig svensk sprintsesong. Takk og god natt! oppsummerer Blomquist.

- Oppgjør på kammerset Det ble altså fiasko i Drammen. Det har vært fiasko hele sesongen. Og aller verst: Det ble fiasko i VM, til tross for fullstendig dominans i prøve-VM i fjor.

NORSK DOMINANS: Ola Vigen Hattestad, Eirik Brandsdal og Finn-Hågen Krogh sørget for norsk trippelseier i Drammen. Det oppsummerer sesongen godt.
Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
NORSK DOMINANS: Ola Vigen Hattestad, Eirik Brandsdal og Finn-Hågen Krogh sørget for norsk trippelseier i Drammen. Det oppsummerer sesongen godt. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix Vis mer

- Tor Arne Hetland dominerte de første årene, men så tok svenskene over og var best noen år. At de har vært så svake i år, er egentlig ikke til å tro, sier Bjørn.

- Hvordan hadde du reagert om Norge hadde en tilsvarende sesong?

- Da hadde det vært oppgjør på kammerset og samling på bånn. Svenskene må evaluere og finne ut av dette, mener Bjørn.

Ifølge sammendraget i sprintverdenscupen har hele fem nordmann vært bedre enn beste svenske.

- Det er vanskelig å gi noe svar på hvorfor det er slik. Det henger littt sammen med skaden på Jönsson og formsvikten til Peterson. Han har hatt nok med å gå videre fra prologen. Det er veldig merkelig, sier Bjørn.

- Samtidig vet vi at det kan variere mye i denne idretten. Jeg tror Sverige kommer til å slå sterkt tilbake.

MARERITTSESONG: Det har vært en marerittsesong for Emil Jönsson og det svenske sprintlandslaget. Her har han pådratt seg strekken som gjorde at VM glapp. 
Foto: HENRIK MONTGOMERY / TT / NTB scanpix
MARERITTSESONG: Det har vært en marerittsesong for Emil Jönsson og det svenske sprintlandslaget. Her har han pådratt seg strekken som gjorde at VM glapp. Foto: HENRIK MONTGOMERY / TT / NTB scanpix Vis mer