Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Tidenes ti beste Premier League-lag

Manchester City har slått en haug av rekorder denne sesongen. Men er de lyseblå tidenes beste lag i Premier League?

SATTE MANGE REKORDER: Manchester City var overlegne i Premier League denne sesongen. Foto: Reuters/Carl Recine/NTB Scanpix
SATTE MANGE REKORDER: Manchester City var overlegne i Premier League denne sesongen. Foto: Reuters/Carl Recine/NTB Scanpix Vis mer

10. Manchester United (2007/08)

Et fantastisk lag som rett og slett hadde alt. Edwin van der Sar var tilbake i godt gammelt slag, mens Rio Ferdinand og Nemanja Vidic var det beste stopperparet i Europa.

Lenger fram i banen hadde du Paul Scholes, Owen Hargreaves og Michael Carrick - tre av de mest intelligente engelske midtbanespillerne i sin generasjon.

Framme hadde du trioen Cristiano Ronaldo, Carlos Tévez og Wayne Rooney, som alle ble rullert, noe som gjorde at motstanderne aldri visste hva de møtte. Ronaldo var rett og slett ustoppelig den sesongen og vant blant annet Ballon d'Or (Gullballen).

De øvrige var særlig imponerende, Park Ji-sung, Darren Fletcher og John O'Shea var ikke akkurat renommerte, men de var alle vellykkede taktiske brikker som ble brukt når Sir Alex Ferguson ble stadig mer sofistikert i tilnærmingen til kamper.

Men dette United-laget imponerte faktisk mer i Europa enn i hjemlig liga - hvor de bare slo Avram Grants Chelsea med to poeng.

9. Manchester United (1999/2000)

Det kan virke kriminelt å heller ta med dette laget enn mannskapet som tok The Treble sesongen før, siden det var mer minneverdig det 1998/99-laget oppnådde.

Men i 1999/2000 forbedret Manchester United antall poeng med 12 og scoret 17 flere mål. Sesongen før måtte det er comeback i serieavslutningen til for å vinne Premier League med ett poeng, mens i 1999/2000 vant de ligaen med hele 18 poeng - en latterlig stor margin.

Det var nesten det samme mannskapet som sesongen før, men den beste midtbanekvartetten i Premier League-æraen med David Beckham, Paul Scholes, Roy Keane og Ryan Giggs, mens Andy Cole og Dwight Yorke utgjorde spissduoen, med Teddy Sheringham og Ole Gunnar Solskjær som superinnbyttere.

Mikael Silvestre tilførte ekstra fart i forsvaret, mens den eneste svakheten var mellom stengene, der Mark Bosnich ikke klarte å følge i fotsporene til Peter Schmeichel.

8. Leicester (2015/16)

Leicesters utrolige ligaseier var så uforventet at det nesten føles umulig å sammenlikne dem med øvrige ligavinnere. Men vi må glemme det faktum at de var jokere, for det var et veldig dominerende ligagull med ti poengs seiersmargin til slutt (Leicester tapte bare tre kamper).

Claudio Ranieris mannskap var unntaket fra regelen - der andre var besatt av en ballbesittende spillestil, handlet Leicesters angrep nesten utelukkende om kontringer.

Jamie Vardy satte ny rekord med scoring i antall kamper på rad og Riyad Mahrez var ligaens beste spiller - kapabel til å score, skape ting og slå den avgjørende pasningen - mens N'Golo Kantè var en åpenbaring på den defensive midtbanen.

Men totalt sett var dette et fantastisk lag, et av de beste defensivt i Premier League-historien i andre halvdel. Da de ble satt på prøve fant de alltid ut av det også, enten de presset høyere i banen eller spilte mer direkte med superinnbytter Leonardo Ulloa.

Leicester er kanskje tidenes mest usannsynlige ligavinner, men de er også blant de beste.

Foto: AFP PHOTO / GLYN KIRK / NTB Scanpix
Foto: AFP PHOTO / GLYN KIRK / NTB Scanpix Vis mer

7. Manchester United (1993/94)

Manchester United vant flere ligagull i Premier Leagues yngre år, men det var denne sesongen de dominerte mest på 90-tallet. Det var et briljant lag som sjeldent leverte dårlige kamper, og sikret tittelen etter da det var spilt 40 av 42 kamper.

Taktisk sett ble det sagt at de spilte 4-4-2, men de var kanskje det første laget i Premier League som spilte 4-2-3-1. Nykommer Roy Keane formet et fryktinngytende partnerskap med Paul Ince, hvor begge var boks-til-boks-spillere i stedet for defensive ankre.

To av Lee Sharpe, Andrei Kanchelskis og Ryan Giggs sørget for fart på kantene, mens den fantastiske Eric Cantona orkestrerte angrepet foran en god, gammeldags spiss i Mark Hughes.

Forsvarsfireren mistet knapt en kamp, med Denis Irwin, Steve Bruce, Gary Pallister og Paul Parker. Mens Peter Schmeichel var ligaens beste keeper. Ingen andre lag hadde en sjanse.

DOKUMENTAR: Det var meningen at VM i 1998 skulle bli Ronaldos store øyeblikk, men et uventet anfall knuste både hans og Brasils drømmer. Fire år seinere returnerer han til den største scenen i fotball for å få revansj. O Fenomeno og de som står ham nærmest tar oss gjennom eventyravslutningen. Video: FourFourTwo Vis mer

6. Chelsea (2005/06)

Dette Chelsea-laget blir ikke holdt like høyt som laget som vant Premier League forrige sesong, men de var nesten like gode. De tok bare fire færre poeng (takket være to tap etter at tittelen var sikret) og scoret like mange mål.

Frank Lampard var fortsatt en notorisk målscorer, mens Didier Drogba hevet seg et par hakk og Hernan Crespo tilførte noen viktige scoringer etter et utlån.

Det var ikke samme dynamikk i Damien Duff og Arjen Robben, men Joe Cole ble en viktig brikke. Michael Essien var kanskje den viktigste nøkkelen, en spiller som ga laget kraft på midtbanen.

Det var noe som manglet i dette laget, kanskje de manglet litt teft og kanskje det ikke var så mange minneverdige øyeblikk. Men når det gjelder statistikken, så dominerte Chelsea over rivalene, noe som gjør dette mannskapet til de mest undervurderte Premier League-vinnerne.

5. Manchester United (2008/09)

Det er lett å sammenlikne mannskapet med det som vant Premier League i 1999/2000. Samtidig som The Treble-vinnerne vil bli husket mest på grunn av Champions League-bragden, ble de et bedre lag sesongen etterpå.

United slo Avram Grants Chelsea i ligaen sesongen 2007/08 som nevnt, men sesongen etter slo de Rafael Benitez og Liverpool - kanskje det beste laget som aldri har vunnet Premier League.

Cristiano Ronaldo var ikke like dominerende, og tapet av Owen Hargreaves var tungt å svelge, men United hadde Dimitar Berbatov i angrep. Mens de sesongen før noen ganger hadde manglet en spiss som lurte i boksen, hadde bulgareren både høyden og sluheten på sin side.

Det mest bemerkelsesverdige var de 14 strake kampene hvor laget holdt nullen fra november til langt ut i februar - den beste perioden av noe lag i Premier League-historien.

Dette var ikke et spektakulært lag, siden United scoret ni mål mindre enn Liverpool som ble nummer to, og tapte hjemme og borte mot Rafael Benitez' mannskap - men de var en fantastisk enhet.

Foto:  REUTERS/Phil Noble/NTB Scanpix
Foto: REUTERS/Phil Noble/NTB Scanpix Vis mer

4. Chelsea (2016/17)

Det er ofte vanskelig å sette moderne bragder inn i et historisk perspektiv, men ingen skal tvile på hvor imponerende det var at Chelsea vant Premier League forrige sesong.

I det som var et av de mest konkurransepregede sesongene noensinne, tok Antonio Contes Chelsea hele 93 poeng - nest mest i Premier League-historien - og hjalp også Premier League på et taktisk vis også.

Etter en svak start byttet Conte til en 3-4-3-formasjon, som sørget for at de blå holdt nullen i seks strake kamper. 12 strake seire tok laget fra en åttendeplass til å bli ligafavoritter.

Motstanderne taklet ikke de overlappende vingbackene Marcos Alonso og Victor Moses, mens Eden Hazard var et stadig uromoment på sin venstreside, mens Diego Costa hamret inn målene på topp.

Defensivt var trebackslinja tryggheten selv, samtidig som Ngolo Kanté viste seg å være sesongens beste signering. Den energiske midtbaneterrieren vant ballen mer enn noen andre. Conte fant også plass til assistkongen Cesc Fàbregas.

Foto: AFP PHOTO / Ben STANSALL / NTB Scanpix
Foto: AFP PHOTO / Ben STANSALL / NTB Scanpix Vis mer

3. Chelsea (2004/05)

José Mourinhos debutsesong i engelsk fotball var basert på et solid forsvar. Chelsea slapp bare inn 15 mål og holdt nullen hele 25 ganger, to utrolige prestasjoner. Før Manchester City slo rekorden denne sesongen, var Chelseas 95 poeng Premier League-rekord.

Sesongen startet tregt når det gjaldt angrepsfotball, hvor Chelsea måtte stole for mye på dødballscoringer. Men da Arjen Robben ble hentet, ble Chelsea omgjort til et fantastisk angrepslag også. Han og Damien Duff knuste motstandere på dødballer.

Didier Drogba sleit fortsatt med å levere, men Eidur Gudjohnsen imponerte helt framme, samtidig som Frank Lampard ble en utrolig god offensiv midtbanespiller.

Men det var den defensive midtbaneterrieren Claude Makelele som var den viktigste brikken i Chelseas 4-3-3 - en formasjon som utspilte motstanderne de første ukene og som ble kopiert av andre lag utover i sesongen.

2. Arsenal (2003/04)

Det er andre lag som har vunnet med større margin, eller vunnet Champions League i tillegg til ligaen, men Arsenals ubeseirede sesong står fortsatt som en utrolig bragd.

Slike bragder skjer ofte fordi lag har veldig gode forsvar, men Arsenal var en utrolig offensiv kraft som hadde farten til Thierry Henry, kreativiteten til Dennis Bergkamp og vinger som scoret mål i Fredrik Ljungberg og Robert Pires.

Gilberto Silva og Patrick Vieira ga laget den styrken som ofte har manglet i Arsenal det siste tiåret, mens Sol Campbell var den eneste naturlige forsvareren i en forsvarslinje bestående av Ashley Cole, Lauren og Kolo Touré - tre spillere som var omskolert fra mer offensive posisjoner av Wenger.

Jens Lehmann blir i dag mest husket for sine tabber, men i sin første sesong i England tapte han ikke en eneste seriekamp.

Arsenal hadde ligaens beste angrep og det beste forsvaret. De dominerte ballbesittelsen og kunne også kontre når det trengtes. Det er en grunn til at Arsenals 0 tap er mer omtalt enn Chelseas 95 poeng når vi snakker om statistikk.

Foto: AFP PHOTO/JIM WATSON/NTB Scanpix
Foto: AFP PHOTO/JIM WATSON/NTB Scanpix Vis mer

1. Manchester City (2017/18)

Offisielt sett er dette tidenes beste lag når det gjelder antall seire, antall mål scoret, antall poeng, seiersmargin, målforskjell og mer.

Ja, denne spillergruppa kostet mye, men når har penger vært garanti for suksess? Manchester City-laget som spilte i 2016/17 kostet også mye, men ble nummer tre - 15 poeng bak Chelsea.

Pep Guardiola trengte ytterligere en sesong på å ta laget sitt til fenomenale høyder og satte sammen et lag som kjørte over alt foran seg. Vel, nesten alt. De lyseblå tapte for Liverpool og Manchester United før førstnevnte også slo seriemesterne ut av Champions League.

Den exiten bør uansett ikke kaste en skygge over den fantastiske sesongen de har levert i England. De klarte å oppnå 100 poeng da Gabriel Jesus scoret mot Southampton i det 94. minutt i sesongens aller siste kamp - og laget feiret som om de hadde vunnet tittelen igjen.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media