Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Tidenes toppscorer døde i drukningsulykke

Reidar Lindqvist (40) døde i en drukningsulykke.

DØDE I ULYKKE: Reidar Lindqvist. Foto: Foto: Maciej Krzysztof Vis mer

Lindqvist omkom ifølge Tønsbergs Blad i en ulykke ved båthavna på Nes, sør for Tønsberg, natt til lørdag. Avisa skriver at politiet har gått ut med navnet på den omkomne i samråd med de pårørende.

Lindqvist var en svært kjent skikkelse i fotballmiljøet i Vestfold, og mange spillere og klubber i regionen uttrykker sjokk og sorg. Samtidig hylles Lindqvist for sin rolle på og utenfor banen i lokalfotballen.

DØDE I ULYKKE: Reidar Lindqvist. Foto: Maciej Krzysztof
DØDE I ULYKKE: Reidar Lindqvist. Foto: Maciej Krzysztof Vis mer

For få uker siden utropte Dagbladet ham også til tidenes målscorer i Norge i de lavere divisjoner, i en omfattende kåring. På 21 sesonger scoret Lindqvist utrolige 746 mål på 510 kamper, og det bare i serien.

- Det er svært hyggelig å få være med i dette ærefulle selskap med likesinnede målscorere, uttalte Lindqvist til Dagbladet for bare en måned siden.

- De fleste jeg har spilt med eller under vil nok si at jeg er over gjennomsnittet opptatt av å score mål, sa han.

Trente med Vålerenga og Brann

Lindqvist debuterte som 16-åring i 3. divisjon for Flint i 1997. Etter å ha vist seg som en stor målscorer, ble han hentet til Eik i nåværende Obos-ligaen. Der fikk han skadetrøbbel og dro tilbake til Flint.

I 2001 kom toppåret. 46 mål i serie og cup.

Da kom interessen på ny fra større klubber, fra Vålerenga og Brann. Han trente med begge, og til treningsoppholdet i Vålerenga fikk han også med seg Flint-kompis Morten Ramm – i dag kjent som komiker.

- Vi var jo ikke større enn at vi synes det var litt stas å trene med Vålerenga, så jeg og Morten «glemte» å levere tilbake noe av treningstøyet. Jeg mener Morten, eller Flint, fikk faktura noen uker senere for det vi tok med hjem, fortalte Lindqvist, som i sosiale medier uttrykte stolthet over å bli kåret til den største målscoreren i norsk fotball for få uker siden.

Men Lindqvist fortalte også at han har hatt andre store interesser enn fotball. Han var også kjent som sportssjef og journalist i Tønsbergs Blad og Østlands-Posten, og en elsket lærer.

- Fotballen har aldri hatt førsteprio. Jeg har alltid hatt en Plan B. Jeg har hatt et liv, fortalte han til Dagbladet i intervjuet for få uker siden.

MÅLGARANTIST: En av de gyldne Flint-årgangene. Reidar Lindqvist nr. seks fra venstre i bakre rekke. Morten Ramm til høyre for ham. Bildet er fra sesongavslutningen i 2000, hvor Lindqvist scoret to og Ramm ett i prestisjeoppgjøret mot Larvik Turn. Foto: Privat
MÅLGARANTIST: En av de gyldne Flint-årgangene. Reidar Lindqvist nr. seks fra venstre i bakre rekke. Morten Ramm til høyre for ham. Bildet er fra sesongavslutningen i 2000, hvor Lindqvist scoret to og Ramm ett i prestisjeoppgjøret mot Larvik Turn. Foto: Privat Vis mer

Scoret åtte mål i kamp

En gang scoret Reidar åtte mål i en enkelt kamp.

- Det var noen fra TV som ringte Arne Scheie og spurte om det var Norgesrekord. På det tidspunktet var det visst muligens det. Det var i 2006 mot Tjølling. Det bare rant inn. Noen dager treffer man på alt, fortalte han til Dagbladet.

Året etter ble kombinasjonen med jobben som sportssjef i Tønsbergs Blad for krevende. Reidar trappet ned til 4. divisjon og kompisgjengen i Husøy & Foynland.

Der fortsatte han som notorisk målscorer. Lindqvist scoret 345 A-lagsmål på 195 kamper fra 2007 til 2017 (avbrutt av en sesong i Flint) – og er klubbens mestscorende gjennom tidene med et makeløst snitt.

Han scoret for eksempel 65 mål de to sesongene laget fikk prøve seg i 3. divisjon.

Han var fortsatt aktiv i fotballen, nå i 6. divisjon.

- En drive

Lindqvist fortalte Dagbladet om sin store lidenskap for fotball i intervjuet vi gjorde med ham nylig.

- Jeg har en drive etter å score mål. Og en drive etter å ta det løpet, løpe på den ballen. Om du har spilt bra eller dårlig spiller ingen rolle så lenge du har scoret målene. De vil alltid stå i bøkene, sa han – og dro fram en annen gammel spisslegende for å illustrere:

- Jeg tror det var Jan Åge Fjørtoft som en gang hisset seg opp over en kommentar om at «den hadde selv bestemora mi scoret på.» Jeg er helt enig med ham. Om det er så lett, hvorfor er det ikke flere som scorer de såkalte enkle målene da? Nei, for bestemora hadde aldri vært der, hun hadde aldri vært i den posisjonen at hun kunne score. Det er det som skjer før det sparket, de bevegelsene der, de løpa der, som gjør en spiss, sa han i intervjuet med Dagbladet.

Ramm preget

Politiet orienterte mandag pressen om omstendighetene rundt dødsfallet.

- Lindqvist falt fra en båt ved brygga og slo trolig hodet før han traff vannet. Han ble funnet av dykkere fra brannvesenet. Politiet vil fortsette etterforskningen for å forsøke å fastslå dødsårsak, opplyste politiet i en pressemelding mandag.

En av de mange som har uttrykt sin sorg over Lindqvists bortgang, er kameraten Morten Ramm.

Han har lagt ut en lang hyllest av sin venn på sine Facebook-sider.

Her forteller Ramm at Reidar alltid var den han ringte til da han kom hjem til Tønsberg. Han forteller også om hans enorme målteft.

- Jeg scora 24 mål i en sesong for Flint. Reidar scora 56. Sånn var det alltid da vi spilte sammen. Jeg scora hat-trick i en kamp. Da scora han 5. Det var konkurranse, men det var ingen jeg unna mer å score de måla. Han ville være Marco van Basten på sletta da vi var 12, det ville jeg også. Jeg ble ikke Marco van Basten, men Salvatore Schillachi. Helt ålreit det, han ble jo toppscorer i VM 90, men ikke det samme som å være van Basten, skriver Ramm i minneordet, blant annet.

Han skriver også at han kommer til å savne sin gode venn.

- En fotballspiller, kamerat, livsnyter og et fast knutepunkt i Tønsberg er det jeg kommer til å savne, uttrykker Ramm.

De to spilte sammen fra de var fem-seks år gamle helt opp på A-lagsnivå, ifølge lokalavisa Tønsbergs Blad.

- Vi har alltid hatt det veldig gøy sammen, siden vi fløy på banen og lekte vi var Marco van Basten. Han har alltid vært en veldig sosial og samlende type. Han har gjort ekstremt mye for fotballen, både på banen og i miljøet. Jeg tror alle i Tønsberg-fotballen som er født mellom 1950 og 2010 vet hvem han var, forteller Ramm til Tønsbergs Blad.

To spesielle mål

Lindqvist mente han kan ha scoret rundt 50 mål pr sesong i snitt inkludert mål i andrelagskamper, treningskamper og cuper da vi snakket med ham i forbindelse med kåringen av Norges største målscorer forleden.

Vi spurte ham om han blant de hundrevis av scoringene kunne finne den fineste.

- To skiller seg ut. Først en brasse, den eneste i karrieren min, åpnet han.

- Den var det ganske mange som så siden det var lokalderby mellom Flint og Eik. Og så har jeg en som ingen så, en i all beskjedenhet Van Basten-variant fra død vinkel borte mot Siljan langt inne i Telemark, sa han.

Fine minner

Når han snakket om det morsomste kampminnet, kom han ikke utenom den siste kampen i år 2000. Hjemme mot Larvik Turn, for moderklubben Flint.

- Kampen spilte ingen rolle for oss, men de var rivaler og vi ville heller at Mjøndalen skulle rykke opp. Vi lå under 0-2 til pause, men jeg scoret to før jeg spilte gjennom Morten som avgjorde og tok æresrunde rundt hele den omliggende friidrettsbanen, fortalte han Dagbladet.

Den omtalte «Morten» var igjen kameraten Morten Ramm.

Reidar elsket kameratskapet og miljøet i fotballen, uttrykte han.

- Det er den humorbiten som har holdt meg i fotballen så lenge. Det er ikke drømmen om Tippeligaen. Hadde jeg vært god nok for Serie A hadde det vært noe annet, sa han.

Han medga at det er en liten ting som kunne gjort at fotballivet – og livet . ville sett annerledes ut.

- Det beinbruddet i 2002 var dårlig timing for fotballkarrieren. Det kunne blitt en annen historie om det ikke hadde skjedd. Men det er ikke noe vits i å være bitter. Jeg har vært veldig. veldig fornøyd, sa han til Dagbladet.

- En legende

Lindqvists nåværende klubb Husøy & Foynland uttrykker stor sorg i et minneord på klubbens Facebook-side.

«Han var en legende i fotballmiljøet på Husøy og Foynland IF med 345 scoringer på 195 kamper. En utrolig prestasjon av en fantastisk fyr. Hans prestasjoner på banen er velkjente i hele regionen,» skriver klubben, blant annet. Dagbladet har fått tillatelse til å gjengi ordene.

«Vi vil huske hans gutteaktige, blide og positive fremtreden, hans enorme kunnskap om fotballen i hele verden, hans entusiastiske interesse for fotball på alle nivåer og spesielt sitt forhold Italiensk fotball», skriver klubben videre.

Klubben framhever også Lindqvists rolle som omsorgsfull type utenfor banen.

«På utsiden av banen - den beste kameraten, en lagbygger, en som brydde seg om klubb og medspillere. På banen, et enormt fokus på å vinne og å score mål. En spiller med innstilling som de beste i verden, en vinnertype av de sjeldne og en som aldri ga fra seg ballen innenfor 16 meteren. Han som var «fus i alt». Innstillingen hans til kamper på alle nivåer bidro til at de andre i laget også løftet seg. Det er ufattelig trist at du er borte (...) Du vil for alltid bli husket på øya du var så glad i», skriver klubben hans, som sender varme tanker til hans aller nærmeste.

- Uendelig tristhet

Espen Røkaas, sportslig leder i hans gamleklubb Flint, har bare gode ord å si om Lindqvist.

- Han var en person som ga varig inntrykk hos alle han møtte. Han var en ekte målscorer og fotballpersonlighet i ung alder. Ingenting gledet ham mer enn å score, forteller Røkaas til Dagbladet.

Han beskriver Lindqvist som en livsglad, positiv og leken person.

- Jeg kjenner på en uendelig tristhet og tomhet. Fotballen i Tønsberg vil ikke bli den samme. Han var så viktig for hele fotballmiljøet, sier Røkaas.

I tillegg forteller han at deres tidligere storscorer egentlig var nesten klar for en ny rolle i klubben. Flint hadde et møte med Lindqvist seinest på mandagen før han døde.

- Vi var i samtaler om han kunne bidra med spillerutviklingen. Så han hadde et ekte engasjement, sier han.

PS. Representanter for familien til Lindqvist har gitt sitt samtykke til at denne saken publiseres.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!