Tidenes trøndere

Før i verden var Rosenborg et lag av trøndere for trøndere. Gjennom framgangene i Champions League er de blitt folkets andrevalg på den nasjonale popularitetsrankingen - bare slått av landslaget.

Men prestasjonene kan sidestilles. Og ikke minst diskuteres. Og derfor er Rosenborg en soleklar kandidat til Folkets Idrettspris. Sjøl om det ikke står noe annet enn nasjonale pokaler i skryteskapet på brakka.

- Det er ingen idrett som er så verdensomspennende og proff som fotballen, sier Nils Arne Eggen. - Derfor må fotballen vurderes etter resultater i kamper - og ikke etter antall internasjonale medaljer.

På kontoret sitt på Brakka har RBK-direktør Nils Skutle liggende avisutklipp fra en avis i Thailand. Det er ikke et kampreferat etter en framgang i Champions League, men en sak om fenomenet Rosenborg.

Kjent i hele verden

Og da NFFs generalsekretær Karen Espelund kom til Australia, og drosjesjåføren ikke visste det spor verken om Norge, Oslo eller Bjørn Dæhlie, kom navnet Rosenborg i en bisetning.

Samtalen var i gang.

I Afrika er det makan, og i Sør-Amerika vises mange av Rosenborgs mesterligakamper på TV.

Det var det som fikk en argentinsk student på europatur til å legge omveien om Lerkendal for halvannet år siden. Han bare dukket opp på Brakka og fikk tilfeldigvis en omvisning på Lerkendal mens Vebjørn Rodal kjørte intervalltrening.

OL-mesteren på 800 meter hadde han aldri hørt om.

Men:

Rosenborgs lagoppstilling kunne han så og si på rams.

En sunn motvekt

Fotballåret 1999 har vært det største i Rosenborgs historie. De har vunnet The Double under nasjonalt press, og gått videre til mellomspillet i Europas største fotballturnering.

Og samtidig har de brutt ned store deler av de lokale supportergrensene. Og blitt Norges klubblag.

- Det er viktig at folk i Bergen holder med Brann og de som bor i Molde holder med Molde, sier Nils Arne Eggen.

- Sånn det være. Men det som er fint, er at Rosenborg kanskje er blitt en liten motvekt til Manchester Uniteds og Liverpools mange tilhengere i Norge.

- Uten at jeg vil legge meg for mye opp i det.

KONGEN AV LERKENDAL: Nils Arne Eggen bæres på gullstol etter at Rosenborg RBK vant 2-0 mot Real Madrid i 1997.