Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Tidenes utklassing

Anders Aukland vant foran nesa til Erling Jevne. Nordmenn tok de åtte første plassene på 15 kilometer under verdenscupåpningen. Bente Skari suste inn på første plass i ti kilometer langrenn klassisk.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Jevne fant Nagano-følelsen

Vibeke brakk staven

Det startet med at Bente Skari utklasset konkurrentene og var solide 17,8 sekunder foran toer Olga Danilova fra Russland i mål.

- Det gikk veldig bra, og det er en god følelse å ta med seg videre. Men selv om jeg virker sterk nå, er det ikke dermed sagt at jeg kommer til å vinne hvert eneste klassiskrenn framover, sa klassiskdronningen.

- Å ta ledelsen fra start er noe jeg først begynte med i fjor, og i år ser det ut til at det fortsetter. Jeg er ikke veldig overrasket over seieren, men jeg er veldig glad, sa Skari.

Damer

Ungjenta Lina Andersson fra Sverige fikk sitt internasjonale gjennombrudd da hun tok tredjeplassen, 27,3 sekunder bak Skari.

Sju av de ni norske jentene som deltok plasserte seg blant de 20 beste. Hilde Gjermundshaug Pedersen (55,3 bak) og Anita Moen (56,1) var best etter Skari med henholdsvis 6. og 7. plass.

- Jeg åpnet fryktelig dårlig, men avsluttet bra. Jeg trodde uansett ikke at dette ville holde til en så god plassering, sa Gjermundshaug Pedersen.

Øvrige norske plasseringer: Marit Bjørgen (14), Tina Bay (16), Maj-Helen Sorkmo (18), Vibeke Skofterud (20), Elin Nilsen (34) og Marit Roaldset (35).

29 og endelig på toppen

Men det var likevel guttas dag i Kupio. Åtte åå topp, og best av alle en 29-åring som vant sitt første. Anders Aukland stormer fram.

Aukland vant sitt første verdenscuprenn noensinne da han seiret på 15-kilometeren i Kuopio. Han vant på en dag da Norge også satte en ny verdensrekord. Det har aldri skjedd før at åtte løpere fra en og samme nasjon har toppet en verdenscupliste i langrenn.

Norge hadde selv den gamle rekorden fra Beitostølen i fjor, da tok Norge de sju første plassen. Svensken Per Elofsson ble beste ikke-nordmann på 9. plass.

- Vi trodde at en nordmann skulle vinne her, vi trodde vi kunne slå Elofsson. Stort løp, og stort at det ble jeg vant, smilte en av langrennssportens slitere.

Gullgrossist

Anders Aukland er et multitalent. Denne uken fikk han til og med beskjed om at han blir tildelt Egebergs Ærespris. Tønsberg-gutten kan skilte med 12 NM-gull, ironisk nok har ingen av dem kommet i langrenn.

- Jeg har seks i friidrett (tre på bane og tre i terreng), fire i duathlon og to i hundekjøring, forteller han.

Fram til for tre år siden satset han både langrenn og friidrett. Så fikk han tidligere landslagssjef Steinar Mundal som trener i langrenn. Friidrettskarrieren ble sterkt nedprioritert.

- Han fikk meg til å forstå at det gikk an å bli bedre enn nummer 20 og 30 i verdenscupen, slik jeg pleide å bli.

Framgang

Denne sesongen har Anders Aukland tatt et stort steg framover i skikarrieren. Han er kort og godt blitt en bedre skiløper.

- Jeg tror jeg er blitt bedre både i skøyting og klassisk, men det er nå klassiskløper jeg er da. Jeg er blitt en bedre tekniker også i klassisk. Pål Gunnar (Mikkelsplass) har vært flink med meg, og jeg har spesielt studert hva Odd-Bjørn Hjelmeset og Tore Bjonviken gjør. Begge er veldig bra i klassisk, mener Aukland.

- Jeg skøyter helt klart bedre enn før, men har fortsatt langt igjen der.

Ikke bekymret

Aukland vet like godt som alle andre hvor vanskelig det er å få representere Norge i verdenscupløp og OL. P - Du må være kjapp i starten av sesongen. Hvis ikke er du ikke med i bildet. Jeg åpnet tøft i dag, og visste jeg ville bli blant topp tre om jeg klarte å holde farten oppe, sier han.

- Anders er helt klart blitt bedre i år. Han og Jevne gikk styggfort i dag, skryter landslagstrener Pål Gunnar Mikkelsplass.

I fjor gikk også de norske gutta kanonfort i november og desember. Det gikk ikke like bra i VM. Aukland frykter ikke at han vil miste formen.

- Jeg tror ikke det blir noe problem å beholde formen. Vi skal trene hardt både i desember og januar. Men jeg tror nok at vi må regne med mer konkurranse senere i sesongen enn vi fikk i dag, sier Aukland.

Dominans

- Det er viktigere for oss enn løpere fra andre nasjoner å gå fort tidlig i sesongen. Vi må, skal vi få gått internasjonale renn, mener Aukland som egentlig hadde sett seg ut femmila som distanse i OL.

- 15 kilometer klassisk er jo også noe, sier han ikke overraskende etter lørdagens seier.

Bak Aukland lørdag fulgte Erling Jevne, Frode Estil, Odd-Bjørn Hjelmeset, Kristen Skjeldal, Thomas Alsgaard, Tore Bjonviken og Espen Bjervig. Deretter fulgte ytterligere fem nordmenn: Odd-Bjørn Hjelmeset (54,7 sekunder bak), Kristen Skjeldal (1.02,8), Thomas Alsgaard (1.05,8), Tore Bjonviken (1.07,9) og Espen Bjervig (1.09,0).

Svenske Per Elofsson ble beste utlending på 9. plass, 1.10,6 bak Anders Aukland. Spanieren Johan Mühlegg tok 10. plassen.

Thomas halvveis

Thomas Alsgaard fikk mange svar etter 6. plassen i verdenscupåpningen i de finske skoger lørdag.

Ett av dem var at han er omtrent halvveis mot formen som han mener må til for å vinne medaljer i OL. Dessuten at han for øyeblikket bare er sjette beste norske klassiske løper, og foreløpig ikke er god nok for et norsk OL-lag i klassisk.

- Det er en liten bit igjen, men kroppen fungerte bra. Sett på bakgrunn av hva jeg gjorde forrige helg på Beitostølen tror dette er halvveis til hva som trengs senere. Men det er bare å jobbe på videre, sa Alsgaard til NTB.

Thomas Alsgaard lot seg heller ikke lure av at Per Elofsson bare ble nummer ni og beste ikke-norske løper lørdag.

- Elofsson er nok ikke borte i morgen (søndag) når det er skøyting, sa Eidsvold-løperen i langt bedre humør enn tilfellet var etter Beitosprinten. (NTB)

TIL TOPPS: Endelig bar det hele veien for Anders Aukland. 29-åringen vant sin første verdenscup-seier i Finland i dag. Foto: SCANPIX
PÅ REKKE OG RAD: Her er de åtte beste i verdenscup-åpningen i Finland i dag. Alle er norske!Foto: SCANPIX
JUBEL: Bente Skari er fortsatt verdens beste klassisk-løper. Det er lov å juble for det.Foto: SCANPIX
I STORFORM: Bente Skari tok ut alt i klassisk-løpet i Finland. Slit ender gjerne med seier.Foto: SCANPIX
Hele Norges coronakart