Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Tidenes verste Europa-resultater av norske lag

Ingen lag i første runde.

SLÅTT UT: David Albelda og Valencia ble et par hakk for store for Espen Hoff og Stabæk. Foto: AP
SLÅTT UT: David Albelda og Valencia ble et par hakk for store for Espen Hoff og Stabæk. Foto: AP Vis mer

(Dagbladet.no) Valencia - Stabæk 4-1, 7-1 sammenlagt.

Det er ikke pinlig at fjorårets seriemestere blir slått ut av Europa League av Valencia eller at de tapte for FC København i Champions League-kvaliken. Det er heller ikke flat for Tromsø å lide samme Europa League-skjebne mot Athletic Bilbao.

Serieslitende Vålerenga og Fredrikstad tapte for henholdsvis Paok og Lech Poznan i forrige runde - det er heller ikke så overraskende.

HAT TRICK: Miku Fedor fra Venezuela scoret tre mot Stabæk torsdag kveld. Foto: AP
HAT TRICK: Miku Fedor fra Venezuela scoret tre mot Stabæk torsdag kveld. Foto: AP Vis mer

Men summen av alt dette - uavhengig av motstandere - er ikke spesiell lystig lesning. Alle norske lag er slått ut i kvalifiseringen og ingen norske flagg vil vaie i den europeiske fotballvinden i høst.

Ingen sjanse
Stabæk var siste lag ut av Europa, da de seint torsdag kveld spilte borte mot Valencia. Utgangspunktet var selvfølgelig håpløst, etter at de tapte 0-3 hjemme forrige uke.

Derfor så landslagsspiss David Villa kampen fra tribunen, uten at det så ut til å spille noen rolle. Miku scoret to mål i løpet av to minutter rett før halvtimen var spilt, og da kunne spanjolene ta siesta.

Pontus Farnerud reduserte like etter, da han omsatte et Jon Inge Høiland-innlegg i mål.

Mot slutten viste Valencia at det er klasseforskjell på lagene, da de scoret to kjappe.

Nikola Zigic headet inn en corner fra Joaquin og Miku scoret sitt tredje for kvelden.

Jan Jönsson sendte sine menn ut i en 4-5-1-formasjon, med Espen Hoff alene på topp. Fredrik Berglund satt på benken i 69 minutter, mens Daniel Nannskog ble sittende der hele kampen. Iven Austbø fikk sjansen mellom stengene til fordel for Jon Knudsen, som ble hvilt.

Minst to med
Som Dagbladet.nos oversikt til høyre i denne saken viser, er Norge for første gang uten et lag i første runde i noen av europacupene, siden de begynte med kvalifiseringsrunder høsten 1994.

Tidligere har Norge minst hatt to lag med i første runde/Champions League-gruppespillet. I år forsvant alle de fem lagene ut i kvalifiseringene.

SLÅTT UT: Sigurd Rushfelds Tromsø hadde fortjent en bedre skjebne mot Athletic Bilbao, men det endte med sammenlagtstap. Foto: Rune Stoltz Bertinussen / SCANPIX
SLÅTT UT: Sigurd Rushfelds Tromsø hadde fortjent en bedre skjebne mot Athletic Bilbao, men det endte med sammenlagtstap. Foto: Rune Stoltz Bertinussen / SCANPIX Vis mer

Det er et historisk lavmål.

Nå har flere av lagene riktignok møtt tøffere motstand denne sesongen enn lagene har sluppet unna med ved noen anledninger tidligere - men at alle lagene er ute før moroa starter er likevel skuffende.

Og et klart brudd på handlingsplanen til Norges Fotballforbund for perioden 2008-2011.

SLÅTT UT: Mikael Lustigs Rosenborg sto for den største Europa-skuffelsen denne sesongen, da de ble slått ut av Karabakh fra Aserbajdsjan. Foto: Ned Alley / SCANPIX .
SLÅTT UT: Mikael Lustigs Rosenborg sto for den største Europa-skuffelsen denne sesongen, da de ble slått ut av Karabakh fra Aserbajdsjan. Foto: Ned Alley / SCANPIX . Vis mer

Skuffet president
Der står det at målet er å ha ett lag med i Champions League og to lag i gruppespillet til Europa League hvert år.

- I forhold til målsettingen har vi ikke hatt suksess, sier Sondre Kåfjord til Dagbladet i dag.

Han krysset fingrene for Tromsø torsdag kveld, men det ble bare nesten for TIL - selv om de var klart best. Den største skuffelsen for fotballpresidenten er at Rosenborg ble slått ut av Karabakh fra Aserbajdsjan.

SLÅTT UT: Fredrikstads Jan Tore Ophaug fortviler, østfoldingene tapte for Lech Poznan. Foto: Linn Cathrin Olsen / SCANPIX
SLÅTT UT: Fredrikstads Jan Tore Ophaug fortviler, østfoldingene tapte for Lech Poznan. Foto: Linn Cathrin Olsen / SCANPIX Vis mer

- De leder Tippeligaen og det var en overkommelig motstander, mener Kåfjord.

De europeiske nedturene betyr også at bunnskrapte klubbkasser ikke får sårt tiltrengte ekstrakroner i høst.

Det svir på klubbpungen.

SLÅTT UT: Erik Hagen og Vålerenga kom til kort mot greske PAOK. Foto: EPA
SLÅTT UT: Erik Hagen og Vålerenga kom til kort mot greske PAOK. Foto: EPA Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling