INGEN KLATRING: Til tross for en sportslig opptur mot Tsjekkia og Sverige i juni, faller Norges fotballherrer ytterligere på FIFA-rankingen. Foto: Andreas Lekang / Dagbladet
INGEN KLATRING: Til tross for en sportslig opptur mot Tsjekkia og Sverige i juni, faller Norges fotballherrer ytterligere på FIFA-rankingen. Foto: Andreas Lekang / DagbladetVis mer

Norsk bunnotering på FIFA-rankingen

Tidenes verste plassering på FIFA-rankingen for Norge - men vi er endelig forbi Færøyene

Sverige bryr seg ikke om FIFA-rankingen, men klatrer kraftig og er best i Norden igjen. Norge faller ytterligere til ny bunnotering.

(Dagbladet): I dag ble en ny norsk bunnotering for herrelandslaget i fotball et faktum: 88. plassen på FIFA-rankingen er Norges svakeste plassering noensinne siden rankingen ble innført i 1992.

Norge faller én plass siden forrige oppdatering. Det positive er at vi er forbi Færøyene igjen, all den tid de faller hele ti plasser ned og er nå nr. 90 på FIFA-rankingen.

Sverige klatrer på sin side hele 16. plasser etter den knallsterke seier over Frankrike i VM-kvalifiseringen - samt uavgjort i privatlandskampen mot Norge - og er nå best i Norden igjen, på plassen foran Island.

- I Sverige er vi ikke like opptatt av FIFA-rankingen. Det er ikke noe vi snakker om eller tenker på. I Norge er det mye mer snakk om det. Jeg vet ikke hvorfor det er sånn, forteller Daniel Nannskog til Dagbladet.

Åge Hareide og Danmark klatrer fire plasser og er nå nr. 47. Finland gjør som Norge og faller ytterligere. Finnene er det svakeste nordiske landslaget med sin 110. plass.

Ble forbauset over Norge

Etter landskampen på Ullevaal fortalte de svenske landslagsstjernene Sebastian Larsson og John Guidetti til Dagbladet at de ble sjokkert da de fikk vite at Færøyene lå foran Norge på det tidspunktet.

- Det er veldig rart og ikke minst sjokkerende at Norge er bak Færøyene, men det svinger fort i fotball. Jeg bruker ikke å se på FIFA-rankingen. Den er litt spesiell og er ikke noe jeg legger vekt på, sa Sunderland-stjerna Sebastian Larsson til Dagbladet forrige måned.

- Norge har mange gode spillere, så når Lagerbäck får orden på skuta, tror jeg de kan gjøre det en del bedre og ta seg til mesterskap i framtiden. Det er det som betyr noe, ikke hvordan FIFA-rankingen ser ut, supplerte Guidetti.

Historisk fall

Men nå er altså Lars Lagerbäcks menn forbi Færøyene igjen, etter 1-1 mot både Tsjekkia og Sverige på Ullevaal forrige måned. Likevel falt Norge én plass på FIFA-rankingen totalt sett - til ny bunnotering.

Norge er bak Qatar og Mauritania for første gang i historien, ifølge NTB. På plassen foran Norge ligger Libya, mens Madagaskar er én plass bak.

Norges VM-kvalifiseringsmotstander Tyskland er rangert som verdens beste fotballnasjon. Brasil faller til annenplass og Argentina til tredjeplass.

I topp ti er det store endringer med tre lag som løfter seg fire plasser. Portugal er nummer fire og Sveits nummer fem, mens Polen klatrer til en rekordhøy 6. plass.

Norge skal møte Tyskland på bortebane 4. september og vil med en sensasjonell seier mot verdenseneren kunne gjøre et byks enda større enn hva Sverige gjorde denne gang.

Selv om Norge vant privatlandskampen mot tyskerne i februar 2009 i Egil «Drillo» Olsens comeback etter Christian Grindheims matchvinnerscoring, er det nok likevel ingen som tror at det vil skje.