KATASTROFE: Bildet viser en mann som bærer ut en skadet person fra stadion i Lima 25. mai 1964. Minst 328 mennesker mistet livet etter at politiet startet å bruke tåregass mot tilskuere etter at noen av dem stormet banen i raseri over en annullert scoring i kampen mellom Peru og Argentina. De fleste tilskuerne skal dødd som følge av kvelning i trengselen som oppstod. Foto: AFP PHOTO/IPD/NTB Scanpix
KATASTROFE: Bildet viser en mann som bærer ut en skadet person fra stadion i Lima 25. mai 1964. Minst 328 mennesker mistet livet etter at politiet startet å bruke tåregass mot tilskuere etter at noen av dem stormet banen i raseri over en annullert scoring i kampen mellom Peru og Argentina. De fleste tilskuerne skal dødd som følge av kvelning i trengselen som oppstod. Foto: AFP PHOTO/IPD/NTB ScanpixVis mer

Tidenes verste stadionkatastrofe kostet minst 328 mennesker livet

Utløst av brutal politivold: - Våre egne politifolk sparket og slo ham som om han var en fiende.

(Dagbladet): Det er flere tusen mennesker som har mistet livet i katastrofer på fotballarenaer verden over opp gjennom tidene. Den mest kjente og verste ulykken i europeisk fotball er Hillsborough-tragedien som kostet 96 mennesker livet i Sheffield, England.

Ikke alle ulykkene får like mye spalteplass, særlig her hjemme på berget. Det gjelder i aller høyeste grad for en hendelse som skjedde for nøyaktig 50 år siden forrige lørdag - 24. mai 1964.

Stedet er Lima, Peru, og stadion heter Estadio Nacional. Hjemmenasjonen tar imot Argentina i en kamp som blir sett på som svært viktig for Peru i forsøket på å ta seg videre til en OL-turnering i Tokyo. Stadion har plass til 53 000 mennesker. Denne mai-kvelden er det helt fullt på tribunene.

Det starter dårlig for Peru, som mange mente trengte minst ett poeng for å ta seg videre fra gruppa. Argentina leder 1-0 til det gjenstår to minutter av kampen, når tilskuerne slipper jubelen løs i den tro at Peru utlikner.

Men dommer Ángel Eduardo Pazos fra Uruguay annullerer scoringen, noe som setter sinnene i kok hos mange av de fremmøtte. To tilskuere begynner å storme banen i frustrasjon og sinne, den ene er dørvakten Bomba.

Brutalt overfall Bomba forsøker å slå dommeren før han blir effektivt stoppet av politiet. Den andre som mister hodet er Edilberto Cuenca, som blir brutalt overfalt av lovens lange arm når han entrer banen.

- Våre egne politifolk sparket og slo ham som om han var en fiende. Det gjorde at alle ble forbannet, inkludert meg, sier supporter Jose Salas, som var tilstede den dagen.

Brutaliteten som politiet utøver får folk på tribunene til å reagere med å kaste gjenstander mot dem. Gjerder blir brutt ned, og noen setter fyr på benker og seter. Steiner og flasker blir kastet rundt, og hele banen ser ut som et katastrofeområde med raketter strødd overalt.

- Vi vet ikke hva som ville skjedd dersom de hadde fjernet ham på en fredfull måte, men vi kan ikke tenke på det nå, sier Hector Chumpitaz, en av Perus legender som spilte den aktuelle kampen.

Et dusin supportere klarer etter hvert å storme banen. Flere tilskuere skjønner at situasjonen kan bli farlig, og bestemmer seg for å forlate anlegget - bare for å finne utgangsdørene stengt. Portene er ikke standard-porter, de er laget av solid stål, og var normalt stengt under fotballkamper.

Tåregass Da begynner tåregassen å spre seg rundt på området. Politiet slår nådeløst ned på banestormingen, og et sted mellom 12 og 20 tåregassbeholdere blir brukt på den nordre delen av tribunen. Folk flykter i panikk, og skaper et massivt trykk mot stålportene når alle vil komme fortest mulig ned trappene.

Supporteren Jose Salas tror han brukte to timer på å komme seg ut fra anlegget. Han hevder føttene hans aldri berørte bakken under trengselen som oppstod. Da han kom til bunnen av trappen, fikk han se en haug med menneskekropper. Noen levde, andre var døde.

Minst 328 mennesker mistet livet denne mai-dagen for 50 år siden, flere var kvinner og barn. I tillegg ble over 500 mennesker skadet. Peru erklærte landesorg i sju dager etter den forferdelige hendelsen.

Tallet på døde kan ha vært høyere, for blant de drepte er det ingen som døde som følge av skuddskader. Rapporter sier at de fleste menneskene mistet liver som følge av kvelning. Flere øyenvitner hevdet derimot at de så personer bli skutt og drept, uten at det ble funnet lik som kunne bevise dette.

Opptøyene fortsatte utenfor stadionområdet etter kampen. De fleste var ungdommer, og flere av dem satte fyr på private hus, en gamblingkiosk, og en dekkfabrikk. Ungdommene brukte papir dynket i bensin som ble kastet på garasjer, hus og fabrikker.

Skjulte lik Det gikk historier om flere lik som skal ha blitt skjult etter at de skal ha blitt skutt. En eldre mann skal blant annet ha fortalt at begge sønnene hans var savnet, etter at ingen av dem returnerte hjem etter kampen.

- Selv om han hadde lett etter navnene deres blant de døde, kunne han ikke finne dem, sier dommer Benjamin Castaneda.

Castenada skrev seinere en rapport hvor han beskriver at dødstallene myndighetene i Peru opererte med ikke reflekterte de virkelige dødstallene. Han hevder det var «velbegrunnet mistanke om hemmelig fjerning av de som ble drept av kuler».

Nå, femti år seinere, utelukker ikke kongressmann Alberto Beingolea at folk faktisk ble drept av skuddsår den skjebnesvangre dagen. Jorge Azambuja, som ga ordre til sine menn om å bruke tåregass, fikk 30 måneder i fengsel.

Peru har aldri gjort et skikkelig forsøk på å komme til bunns i saken.

Kilder: BBC, The Guardian, History.com, AP.

SKULLE BARE SE FOTBALL: Bildet viser mennesker som hjelper hverandre på tribunene under kampen mellom Peru og Argentina 25. mai 1964. 328 mennesker mistet livet i katastrofen. Foto:  AFP PHOTO/IPD/NTB Scanpix
SKULLE BARE SE FOTBALL: Bildet viser mennesker som hjelper hverandre på tribunene under kampen mellom Peru og Argentina 25. mai 1964. 328 mennesker mistet livet i katastrofen. Foto: AFP PHOTO/IPD/NTB Scanpix Vis mer