Tidenes verste

- Det er tungt, det er veldig dårlig, ja, det er helt på trynet, sier landslagstrener Geir Karlstad etter EM-fiaskoen i Italia. For første gang i skøytehistorien er ikke Norge gode nok til å delta i VM.

Det er 105 år siden Norge sist ikke deltok i VM. Den gangen - da mesterskapet gikk i St. Petersburg - hadde vi ikke ikke penger til å reise. Men når VM går i Budapest om tre uker får vi ikke lov å være med. Fordi vi er for dårlige.

- For jævlig

- Det var ikke akkurat planlagt, sier Geir Karlstad ironisk.

- Det er kjedelig å være ansvarlig for løpere som ikke er i nærheten. For når du driver med dette her, er du bare opptatt av at gutta skal ha alle muligheter til å prestere.

- Når det ikke går, føles det helt jævlig.

- Tidenes verste?

- Resultatmessig har det vært enda verre før. Sist vi var her i Baselga (VM 1995) gikk vi ikke 10000 meter en gang. Men sjøl om reglene er endret og det er andre krav, så er ikke det noen unnskyldning. Det vi har gjort er altfor dårlig, sier Geir Karlstad.

Full tillit

Og om ett år er det OL i Salt Lake City. Der allrounderne ligger utkjørte på ryggen, virker det som om det var til uka.

- Hvis det er en løsning at jeg går og andre skaffer resultater, skal jeg ikke stå i veien for det, sier Geir Karlstad til Dagbladet.

Men Karlstad virker som han har full tillit hos skøyteledelsen. Han sitter trygt.

- Det er ingen tradisjon for forhastede løsninger hos oss. Å fjerne Geir er ikke noe tema, sier skøytepresident Finn Bakke til Dagbladet.

Ivar Hoff, som sjøl har fått sparken som fotballtrener flere ganger, er forbundsstyrets toppidrettsansvarlige.

- Dette var en stor nedtur, men det er ingen løsning å sparke Geir Karlstad. Nå må vi sette oss ned og snakke sammen og analysere det vi har gjort. Det er for tidlig å si hvordan vi kan komme oss opp igjen, sier Hoff.

Onsdag er det styremøte i skøyteforbundet, men allerede i dag blir det møter mellom forbundet og Karlstad.

Kritikerne til Karlstad lurer i kulissene, men ingen tør snakke høyt med Dagbladet om det var en tabbe å kvitte seg med fjorårets trener Ingrid Paul. Hans Trygve Kristiansen var kritisk til det forbundet gjorde, og trakk seg som Olympiatoppens skøyteansvarlige før årets sesong.

- Jeg var uenig i noen veivalg. Men jeg har ikke grunnlag for å kritisere hva de har gjort. Jeg har ikke fulgt med. Derfor blir det bare dumt. Jeg har lagt skøyter bak meg nå, sier Kristiansen til Dagbladet.

Karlstad trenger ikke hjelp til å finne feilskjær i opplegget.

- Trente for hardt

- At vi har gjort noe galt er jo åpenbart. Og her jeg sitter nå - i bussen på veien til banketten - er den umiddelbare konklusjonen at vi trente for hardt i oktober/november. Det ble for tøft, gutta ble sjuke, og siden har vi vært på feil spor.

I går endte det med avsporing.

- Helt ærlig så trodde jeg vi var bedre enn det vi har vist denne helga, sier Karlstad.

Bart Veldkamp (35) gikk ei friluftsmil det står respekt av i skøytehistorien. Eskild Ervik gikk en han må prøve å glemme. For når du blir slått med ett minutt og 13 sekunder - det er to runder det - er delete-knappen den eneste du kan bruke.

- Resultatene kommer

- Jeg kjenner den følelsen Eskild hadde - jeg har opplevd det sjøl, sier Karlstad.

Nyttårsaften lot Oslos ordfører Per Ditlev Simonsen Dynamitt-Harry sprenge en del av Bislett i lufta med krutt. I helga rev allrounderne resten. Så er det noe håp nå som både historien og nåtida ligger i ruiner?

- Jada, resultatene vil komme, de, sier Geir Karlstad.

INGEN VM-TUR: For ett år siden fortvilte landslagstrener Geir Karlstad etter Eskild Erviks bedrøvelige 5000 meter i Nagano. I går hadde han mest lyst til å forsvinne i et hull i isen.