Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Johannes Høsflot Klæbo sikret seg verdenscupen sammenlagt

Tidenes yngste sammenlagtvinner: - Han er en helt fantastisk person

Til tross for en tung dag i sporet ble Johannes Høsflot Klæbo den yngste mannen med sammenlagtseier i verdenscupen i langrenn. Sundby hyller personen Klæbo etter triumfen.

YNGST: Johannes Høsflot Klæbo ble den yngste mannligee sammenlagtvinneren av verdenscupen i langrenn, 21 år gammel. Foto: Bildbyrån
YNGST: Johannes Høsflot Klæbo ble den yngste mannligee sammenlagtvinneren av verdenscupen i langrenn, 21 år gammel. Foto: Bildbyrån Vis mer

FALUN (Dagbladet): Johannes Høsflot Klæbo sikret seg sammenlagtseieren i verdenscupen. Etter en knallsterk sprint på fredag gikk det betydelig tyngre for Klæbo i helga. 22. plass lørdag og 25. plass etter jaktstarten som avsluttet minitouren betød likevel at han holdt Dario Cologna og Martin Johnsrud Sundby på avstand.

Det var Aleksandr Bolsjunov som var overlegent best på minitouren i Falun. Russeren hadde en klar ledelse etter gårsdagens seier på klassisk fellesstart og kunne paradere inn til seier etter at den store gruppa bak roet ned for å kjempe om de andre pallplassene.

Etter løpet var Klæbo godt fornøyd med at jevngamle Aleksandr Bolsjunov hadde beholdt ledelsen i løpet fra start til mål.

- Jeg var egentlig ganske glad der ute da vi fikk sekunderinger på at vi tapte til Bolsjunov. Da skjønte jeg at kula var min, og det var det som betydde noe i dag.

Med sammenlagtseieren i verdenscupen er Klæbo den yngste sammenlagtvinneren i herreklassen siden verdenscupen ble offisiell i 1982. Jelena Välbe er den yngste totalt, hun var 20 år gammel du hun vant verdenscupen i 1988/89-sesongen, knapt et år yngre enn Klæbo. Martin Johnsrud Sundby har tre sammenlagtseire fra tidligere og skryter av sin unge lagkamerat.

- Fyren har rett og slett bare vært et råskinn i vinter og det at han er sliten nå på tampen av sesongen er bare å forvente. Det er egentlig utrolig at han klarer å holde koken og knuse alle konkurrentene her på fredag.

Også Klæbo selv oppsummerer sesongen som et eventyr. 21-åringen har gått fra høydepunkt til høydepunkt, men er glad for at sesongen nå er over. I tiden etter OL har alle rennene nemlig begynt å tappe kreftene til den triple olympiske mesteren.

- En fantastisk person

- Det er sykt, det har gått på skinner. Det er klart jeg skulle rotet bra i dag for å ikke ta den, men jeg kjenner at det begynner å tære på kroppen. Jeg begynner å bli sliten og jeg tipper jeg blir sengeliggende et par dager nå.

Klæbo er ikke bare en svært god skiløper, også utenfor løypa imponerer den unge trønderen. Renn etter renn i Falun har han vært sistemann som forlater skistadion etter å ha tatt seg god tid til både publikum, fans og presse. Det imponerer Sundby.

- Jeg synes det aller mest imponerende med Johannes er hvordan han er som fyr, altså. Hvordan han står oppe i all den suksessen han har hatt denne sesongen her, det er nok mer unikt enn selve fyren i seg selv. Han er en fantastisk person, som har en unik evne til å ta vare på folkene rundt seg, skryter Sundby av Klæbo.

Dropper banketten, drar til Kina

Selv om verdenscupsesongen er over betyr ikke det at Klæbo får tatt seg en velfortjent ferie helt ennå. Allerede i løpet av den neste uka skal han gå to nye skirenn. Derfor valgte han å droppe langrennsbanketten i Falun og heller reise rett hjem.

- Det blir nok artig på banketten, men jeg skal sette meg i bilen og kjøre for å komme meg fortest mulig hjem. Så blir det å slappe av, det er skirenn igjen på tirsdag og Kina på lørdag, så det blir ikke noe bankett for min del, forklarer Klæbo.

Det blir dermed ingen stor feiring av sammenlagtseieren, selv om Klæbo kunne fortelle den norske pressen at han hadde fått tildelt litt av en gave fra en utenlandsk konkurrent.

- Jeg regner med at dem har det artig der, det kom bort en polakk til meg med ei flaske whisky som han sa jeg måtte drikke, men jeg tror ikke jeg skal sitte og sippe på den i bilen på vei hjem, nei.

Seinere i uka som kommer reiser Klæbo til Kina, sammen med resten av det norske sprint- og rekruttlandslaget. Turen er i regi av Swix og målet er å skape interesse for langrenn i forkant av OL i Beijing om fire år.

- Kina er et potensielt stort marked for langrenn, og jeg tror alle er tjent med at vi får med oss kineserne. Landet er stort og det satses mot OL i 2022, så dette tror jeg er en god start på å få med dem, sier Klæbo.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling