Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Tidenes yngste til skøyte-EM

Han er allerede døpt «Den nye Koss». Under helgas skøyte-EM blir Håvard Bøkko (17) tidenes yngste norske mesterskapsløper.

I går ble skøytekometen fra Hol tatt ut til å representere Norge

under allround-EM i Heerenveen.

-  Dette blir gøy. Spesielt med så mange folk på tribunen. Det er det som blir verst, sier Håvard Bøkko til Dagbladet.

Ikke på utstilling

Unggutten skriver seg inn historiebøkene på Thialf stadion i ettermiddag. Men en mann har faktisk vært enda yngre enn Bøkko. Asbjørn Bye deltok i VM på Frognerkilen i Kristiania i februardagene i 1900 - 16 år og tre måneder gammel. Året etter imponerte Bye stort i EM med en 3. plass sammenlagt.

Men den gang var det ingen deltakerbegrensninger eller uttak. Historien om unge Bye endte derimot trist. Han døde i 1902 etter å ha bli rammet av tyfus. Tre år før unionen med Sverige ble oppløst.

Seinere deltok Aage Johansen i EM i 1938 - bare en måned etter 18-årsdagen.

-  Det er moro å være yngst. Jeg visste ikke det før du sa det nå, sier Bøkko.

 SUPERDEBUTANT:  Mens skolekompisene på Hønefoss videregående sliter over bøkene, går Håvard Bøkko EM på skøyter. -  Jeg var på skolen 30 dager før jul og hadde 60 dager fravær. Men lærerne er greie, sier Bøkko. Foto: Scanpix
SUPERDEBUTANT: Mens skolekompisene på Hønefoss videregående sliter over bøkene, går Håvard Bøkko EM på skøyter. - Jeg var på skolen 30 dager før jul og hadde 60 dager fravær. Men lærerne er greie, sier Bøkko. Foto: Scanpix Vis mer

Norges amerikanske trener Peter Mueller ler godt når Dagbladet gir ham de gamle fakta.

-  Er det sant? Det er fantastisk. Men Håvard er ikke her for å bli vist fram. Han er her for å prestere, sier Mueller til Dagbladet.

Tøff trekning

Og prestere må han gjøre. For gårsdagens trekning var ikke nådig med Bøkko. På 500 meter møter han hjemmefavoritt Carl Verheijen. På 5000 m står verdensrekordholder Jochem Uytdehaage for tur.

-  Peter girer seg opp med at jeg skal slå begge. Men jeg bør ha mulighet til å ta Verheijen på 500 m. Der er vi noenlunde jevne, mener Bøkko.

-  Men det blir nok av bråk i alle fall, sier den rolige 17-åringen.

Tre blant de 12

Unggutten får sjansen etter at kneskadde Lasse Sætre måtte melde avbud. Eskil Ervik og Øystein Grødum blir de to andre på det norske laget. I februar arrangeres VM. Og billetten til Moskva innløses i en topp-12-plassering fra EM.

-  Jeg forventer at alle tre kommer blant de tolv, og kvalifiserer seg til VM, understreker Peter Mueller. Bøkko sjøl innser at han har framtida foran seg. Og den er lang.

-  Alle får nedturer. Om det ikke går så bra i helga, så er ikke det verdens undergang, sier Bøkko.

-  Hva er de langsiktige målene?

-  Hvis jeg fortsetter framgangen, så er det OL i 2010 og 2014.

-  Hva med 2018?

-  Det er jo en mulighet det, sier Håvard Bøkko. Se også sak om Håvard Bøkko i Fredagsbilaget side 14

SPORT PÅ TV

Skøyte-EM

500 m menn på NRK1 kl. 17.15.

500 m damer og 5000 menn på NRK 2 kl. 18.10.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media