«METOO»: En svensk fotballspiller deler sin historie om seksuelle overgrep fra hun var et ungt talent. Video/foto: Jens Christian / Expressen Vis mer

Sextrakassering og overgrep i idretten

Tidligere Allsvenskan-spiller hevder hun ble dopet ned og voldtatt av lagvenninne

Alarmen ringer etter at en tidligere Allsvenskan-spiller har delt sine brutale historier fra kvinnegarderoben i svensk toppfotball.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): Overfor Expressen velger en svensk kvinnelig fotballspiller med fortid på toppnivå i Allsvenskan å dele sine historier fra garderobemiljøet, som omhandler både voldtekt, neddoping og seksuell trakassering.

Den svenske fotballspilleren blir delvis anonymisert i saken. Det samme blir den aktuelle klubben. Emma, som bare blir omtalt med fornavn, snakker ut om det brutale garderobemiljøet i et håp om å hjelpe andre.

Åpenheten om den høyaktuelle tematikken skjer i lys av den pågående metoo-kampanjen. Det hele begynte med at en rekke personer gikk ut offentlig mot den kjente filmprodusenten Harvey Weinstein med beskyldinger om voldekt og seksuell trakassering.

Siden har metoo-kampanjen strukket seg på tvers av land og industrier, deriblant innen mediebedrifter og musikkindustrien. Foreløpig har det derimot kommet ut relativt få historier fra idrettens verden.

I svensk fotball er imidlertid ballen i ferd med å rulle. De mørke historiene blir flere og flere. Det startet med da tidligere utviklingssjef i det svenske fotballforbundet, Gunila Axen fortalte at hun ble seksuelt trakassert på midten av 2000-tallet, mens den tidligere toppalpinisten Anja Pärson beskrev at «det ble sport i å ta på hennes bryster».

«Du er min etter kampen»

Nå forteller Emma om sitt mareritt i svensk kvinnefotball. Emma forteller om stadige kommentarer om kroppen hennes i garderoben, ubehagelig intimitet på lagfester og jenter som hele tiden la an på henne. Blant annet kom en merittert motspiller bort til Emma og «krevde» at de to skulle ha sex.

<strong>SNAKKER UT:</strong> Emma forteller om det hun skildres som et mareritt i svensk fotball hva angår sextrakassering og ukultur. Video/Foto: Jens Christian / Expressen
SNAKKER UT: Emma forteller om det hun skildres som et mareritt i svensk fotball hva angår sextrakassering og ukultur. Video/Foto: Jens Christian / Expressen Vis mer

- Hun tok meg på rumpa underveis i oppgjøret og sa: «Du er min etter kampen». Hun sto og ventet på meg da jeg dusjet. Uten at noen reagerte, fulgte jeg henne i garderoben og hadde sex. Jeg tror bare at jeg var så sjokkert. Hun var tross alt et idol for meg og hadde vært så dyktig så lenge, forteller Emma til Expressen.

Seinere skal hun ha blitt dopet ned og voldtatt av en eldre lagkamerat som Emma var forelsket i og trodde hun var trygg hos.

- Jeg vet ikke hva det var, men hun ga det til meg sammen med en kopp te. Jeg husker ikke så mye mer enn at hun kledde av meg og hadde sex med meg. Jeg kjente meg verdiløs dagen etter. Jeg følte skam.

Hun beskriver videre et miljø hvor de rutinerte spillerne skal ha utnyttet de yngre til å gjøre ubehagelige og seksuelle ting for å komme inn i gruppa. Emma var på denne tida en av de yngste på laget.

Psykologens vekker

Det tok flere år før hun skjønte hvor alvorlig situasjonen var i dette fotballmiljøet og hva hun faktisk ble utsatt for. Med hjelp fra psykolog har Emma fått bearbeidet de tunge minnene og blitt trygg igjen på seg selv og omgivelsene.

- Da psykologen min sa at «du har blitt utnyttet og utsatt for et seksuelt overgrep», ble jeg sint. Det var først da jeg innså hva som faktisk hadde skjedd. Jeg var mindreårig og et barn. Voksne kvinner burde ikke kommentere unge spilleres kropper og utnytte dem slik jeg ble, sier Emma, som sluttet med fotball på grunn av ukulturen hun ble et offer for.

Emma har aldri politianmeldt overgrepene. Hun begrunner valget med at det tok så lang tid før hun innså det, og at hun ikke orker å rive opp sårene nå etter at hun innså hva hun faktisk ble utsatt for.

Manglende oversikt i Norge

Til Dagbladet sier kommunikasjonssjef i Norges Fotballforbund, Yngve Haavik, at en oversikt over tilstanden i norsk fotball ikke foreligger i ønskelig grad.

- Det har vært episoder i norsk fotball som også har vært omtalt i media, men det eksisterer ikke noen statistikk på dette feltet. Det en fare for at slike saker dysses ned eller ikke snakkes om i det hele tatt. Derfor er det vanskelig å si noe sikkert om tilstanden i norsk fotball. Men vårt generelle inntrykk er likevel at det er en sunn kultur på dette området i norsk fotball – uten at vi skal være naive av den grunn og utelukke mørketall, sier Haavik til Dagbladet.

- Vi aksepterer ikke en slik kultur

Linda Wijkström, generalsekretær for Elitfotboll dam (en interesseorganisasjon for svensk kvinnefotball), synes historiene er alarmerende.

- Det er første gang jeg hører dette, men det er utrolig alvorlig. Vi aksepterer ikke en slik kultur i vår idrett, og vi kommer naturligvis til å jobbe for å motarbeide ukulturen, sier Wijkström til Expressen.

- Vi er veldig nøye på å løfte fram det som har med menneskeverd og likestilling i svensk fotball. Jeg blir rystet når jeg hører disse historiene. Det er store overgrep og grunn til politianmeldelse, fortsetter hun.

Machokulturen i herregarderoben har blitt belyst mer enn miljøet i kvinnegarderoben hittil i svensk fotball. Forbundet vil gjøre grep for å få en slutt på den manglende åpenheten og ukulturen som har funnet sted i deler av fotballmiljøet. Emma håper at hennes historie vil sette i gang en rekke nødvendige tiltak, noe forbundet sier de vil gjøre.

- Her må vi ta grep. Det er dessverre en kultur for mangende åpenhet som gjør at spillerne ikke tør å varsle. Vi er avhengig av sterkere tydelighet og at spillerne varsler og anmelder overgrep, slik det får konsekvenser, sier Wijkström.

Ifølge Dagens Nyheter skrev 2290 kvinner under opp på #timeout, som er et opprop mot sexisme, machokultur, seksuelle trakasseringer og overgrep innenfor idretten.

De norske tiltakene

I Norges Fotballforbund (NFF) er kravene og tiltakene mange for å beskytte spillerne, får Dagbladet opplyst.

- For å være trener for barn og unge må du levere en politiattest. Men det viktigste er at ledelsen, enten vi snakker forbund, krets eller klubb, har krystallklare holdninger og er tydelige i sitt budskap til omgivelsene. Vi må gjøre terskelen så lav som mulig for å si ifra om du har opplevd seksuell trakassering. Og det må ikke minst foreligge rutiner på hvem du kan kontakte og retningslinjer for hvordan slik saker skal håndteres, forteller Yngve Haavik, kommunikasjonssjef i NFF, til Dagbladet.

- Hvordan jobber dere forebyggende for å unngå en slik ukultur som Emma beskriver i svensk kvinnefotball?

- I NFF har vi en egen varslingsplakat som blant annet angir hvem du kan varsle, og den gir også klare føringer på hvordan saken skal følges opp videre. Ikke minst er plakaten tydelig på at NFF-ansatte har både en rett og plikt til å varsle om kritikkverdige forhold. Trakassering, enten den er av seksuell karakter eller ikke, er helt uakseptabelt. NFF har også satt søkelys på trakassering i arbeidsmiljøundersøkelser, og fra årsskiftet jobber vi med å etablere en ny anonym nettløsning for varsling i samarbeid med NIF.

Norges Fotballforbund er svært grundige i sitt forebyggende arbeid, forteller Haavik.

- I NFF Kvalitetsklubb nivå 1 er det utarbeidet retningslinjer for overgrep og trakassering, og NFF ser også på muligheten for et samarbeid med Redd Barna i arbeidet med Trygge Rammer. Videre er spørsmålet om ledelse og klubbverdier en rød tråd i lederkursene i NFF. Det viktige for NFF er å gi klubbene verktøy som de kan bruke i egen hverdag. NFF tar tematikken på alvor, men vi skal alltid være ydmyke med tanke på at vi kan bli enda bedre.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer