Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Tidligere Barca-stjerne reagerer på Nils Arne Eggens utspill: - Merkelig å si noe sånt

Eidur Gudjohnsen, John Arne Riise og Martin Samuelsen er ikke i tvil om hva som har vært riktig for dem: - De tar feil, kontrer Nils Arne Eggen.

UENIG: Eidur Gudjohnsen er uenig med Nils Arne Eggen og er glad for at han dro til nederlandsk fotball allerede som 16-åring. Foto: AP Photo/Xurde Margaride
UENIG: Eidur Gudjohnsen er uenig med Nils Arne Eggen og er glad for at han dro til nederlandsk fotball allerede som 16-åring. Foto: AP Photo/Xurde Margaride Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Hvordan kan en norsk unggutt utvikle seg til å bli en spiller av høy internasjonal kvalitet? Hvordan kan Norge utvikle spillere til de store ligaene i Europa?

Basert på det lavet antallet norske spillere i europeiske toppklubber, tyder mye på at vi ikke sitter med fasiten i Norge. Mens det norske landslaget har stanget i mange år, herjet Island i EM-kvalifiseringen med sine mange utenlandsproffer.

Der Nils Arne Eggen er den største pådriveren for at norske fotballtalenter bør bli i Tippeligaen, er det bred konsensus om det motsatte på Island: Skal man bli en spiller av internasjonalt format, må man dra tidlig ut av landet. Det forteller tidenes beste islandske fotballspiller, Eidur Gudjohnsen, til Dagbladet.

37-åringen som nå spiller i Molde, har oppnådd veldig mye av det en fotballspiller kan drømme om: I sin tid i Barcelona og Chelsea vant han blant annet Champions League, Premier League, La Liga og spilte drømmefotball sammen med blant annet Lionel Messi og Ronaldinho.

En viktig årsak til det var at angrepsspilleren dro til PSV og Nederland kort tid etter at han fylte 16 år. Det mener han i hvert fall selv.

- Det var tøft de første månedene, men samtidig var jeg klar på at det var dette jeg ville. Jeg skulle leve ut drømmen min og var mentalt klar for det, forteller Gudjohnsen til Dagbladet.

- Jeg kom til et tidspunkt i karrieren der jeg følte at jeg måtte ta et steg videre. Man utvikler seg til et gitt punkt. Så må man videre til en ny og bedre liga. For meg kom det da jeg var 15 år. Jeg scoret ni mål 16 kamper som 15-åring. Da skjønte jeg at måtte videre for å ta nye steg, forteller islendingen.

Reagerer på Eggens kategoriske mening

Han forstår lite av Nils Arne Eggens kategoriske meninger og sterke motstand mot at norske unggutter prøver lykken utenlands.

- Jeg synes det er merkelig å mene det og si noe sånt. Alle er forskjellige, og det finnes ikke en felles fasit for alle. Da kan man ikke si at sånn og sånn er det. Mange har størst nytte av å dra til en god klubb og liga i ung alder. Så er spørsmålet hvor tidlig man bør dra ut. Det er jo litt individuelt. For meg var det veldig riktig å dra til Nederland som 16-åringen, mener Gudjohnsen.

- Noen må vente litt lenger, men jeg var tidlig utviklet både fysisk og mentalt. For meg var dette valget det eneste riktige. I Norge kan man kanskje vente litt lenger med å dra ut, siden Tippeligaen holder et høyere nivå enn det øverste nivået i Island. Samtidig bør man ikke vente for lenge her heller. Dette er i hvert fall min mening, forteller islendingen.

Han har tre fotballspillende sønner som går i hans fotspor: Sveinn Aron (17), Andri Lucas (14) og Daniel Tristan (10). Førstnevnte spillere i den øverste divisjonen på Island. Snart må han ta steget videre, anbefaler Sveinn Arons pappa.

- I løpet av eller etter denne sesongen, er Sveinn forhåpentligvis klar for å ta steget til en bedre liga. Det tror jeg er viktig for utviklingen hans, mener Gudjohnsen.

Eggen: - Gudjohnsen tar feil

Når Dagbladet videreformidler dette til Eggen, svarer han kontant:

- Gudjohnsen tar feil. Så enkelt er det, sier Eggen til Dagbladet.

- Hvorfor tar han feil?

- Jeg har holdt på med dette i 40 år. Jeg kan dette faget. Gudjohnsen skal få lov til å mene hva han vil, men her tar han feil. Men jeg orker ikke noen diskusjon med ham. Dette har jeg forklart mange ganger før, konkluderer Rosenborg-legenden.

Pionéren Riise

John Arne Riise er imidlertid enig med islendingen. 35-åringen fra Ålesund har også vunnet Champions League og er en av Norges beste fotballspillere gjennom tidene.

Riise dro til Monaco som 17-åring - før han hadde spilt et eneste minutt i Tippeligaen. Det var på den tiden et svært omdiskutert valg, men Riise trosset og motbeviste kritikerne med å skape en eventyrlig karriere.

På mange måter banet Riise vei for norske unggutter. Da Martin Ødegaard dro til Real Madrid som 16-åring, var de fleste enige om at det var riktig å gripe sjansen, selv om Eggen også her var en av motstanderne.

- Jeg vet at jeg har tatt støyten og gjort det enklere for Ødegaard og co. og dra ut tidlig. Det er ikke like kontroversielt nå. Det fungerte for meg. Likevel har jeg fått mye kritikk på veien, forteller Riise til Dagbladet.

- Det var vanskelig for meg i starten fordi jeg ikke snakket fransk. Jeg var veldig fornøyd med å være profesjonell fotballspiller, men jeg måtte legge ned mye innsats for å få tilpasse meg livet i Frankrike. Å lære språket var blant annet noe av det. Men det var verdt det, og jeg utviklet meg enormt mye i løpet av denne tiden, mener ålesunderen.

Samuensen er ikke i tvil I dag er West Ham-eide Martin Samuelsen (18) en av mange norske unggutter som spiller i utlandet. Samuelsen er for øyeblikket utlånt til Peterborough, men forventes å få sjansen for A-laget til West Ham i Premier League allerede neste sesong.

Den norske teknikeren tror det tøffe valget han gjorde da han dro til England som guttunge, har vært svært viktig for hans utvikling.

- Trenerne og kompetansen er bedre her. Her får man også trene med bedre spillere, noe som gjør forutsetningene bedre for å utvikle meg som fotballspiller. Jeg føler dette er en optimal utviklingsarena, sier Samuelsen.

BANET VEI: John Arne Riise er glad for at han dro til Monaco som 17-åring. Den omstridte, men suksessfulle overgangen har gjort det enklere for hans etterkommere å ta steget ut. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
BANET VEI: John Arne Riise er glad for at han dro til Monaco som 17-åring. Den omstridte, men suksessfulle overgangen har gjort det enklere for hans etterkommere å ta steget ut. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

- Man blir vant til tempoet og trøkket som er på dette nivået. Kommer man rett fra Tippeligaen, kan det fort bli et lite sjokk, mener han.

Fenomenet Island

Tilbake på Island florerer talentene, til tross for det lave folketallet og den svake bredden. I sommerens EM i Frankrike er Island en spennende outsider anført av den målkåte midtbaneeleganten Gylfi Sigurdsson.

- Veldig mange lurer på hvordan Island har blitt så gode. Jeg tror det er fordi den generasjonen som kommer fram nå, er den første som har virkelig gode fasiliteter. Nå er det slutt på generasjonen som bare hadde sesong i fire måneder på Island. Nå er forutsetningene for å lykkes mye bedre, mener Eidur Gudjohnsen.

- Samtidig burde Norge være bedre enn oss. Og på mange måter vil jeg si at Norge er en bedre fotballnasjon enn Island - selv i dag. Nivået på ligaen er bedre, og bredden er bedre. Akkurat nå skal Island til EM og ikke Norge, men det kan snu fort, tror Molde-spissen.

Også den norske fotballegenden Hallvar Thoresen (58) dro til nederlandsk fotball i ung alder og skapte en av tidenes beste norske fotballkarrierer.

- Fotballen har endret seg mye siden gang, så jeg overlater denne debatten til de som har ferskere inntrykk av å dra ut i ung alder enn meg, oppfordrer Thoresen.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!