DØD: Tito Vilanova er død. Manageren ledet Barcelona forrige sesong, men ga seg etter lengre tids sykdom. Foto:    AFP PHOTO/ LLUIS GENE
DØD: Tito Vilanova er død. Manageren ledet Barcelona forrige sesong, men ga seg etter lengre tids sykdom. Foto: AFP PHOTO/ LLUIS GENEVis mer

Tidligere Barcelona-manager Tito Vilanova er død

Det melder Barcelona.

(Dagbladet): Barcelonas tidligere manager Tito Vilanova er død. Det melder klubben selv på klubbens offisielle Twitter-konto.

«Hele Barcelona sørger. Tito Vilanova har gått bort i en alder av 45. Må han hvile i fred», skriver de.

Vilanova ga seg som Barcelona-sjef i fjor på grunn av sykdom.

Den tidligere Barcelona-manageren har vært innlagt på et sykehus i byen etter at tilstanden hans har forverret seg betraktelig den siste tiden.

Viktig person Det ble i dag forsøkt en operasjon for å redde livet hans, men det sto altså ikke til å redde, melder den spanske avisa Marca.

- Det var triste nyheter. Det er med stor sorg vi mottar budskapet. Han har vært kreftsyk over en lengre periode og sykdommen ble verre og verre, sier Thomas Dragsnes, ansvarlig redaktør i Barcelonas norske supporterklubb Blaugrana.

HYLLEST: Fansen hyllet den kreftsyke eksmanageren 26. oktober 2013 på denne måten. Dette var i kamp mot Real Madrid på Camp Nou.  Foto:  AFP PHOTO/ QUIQUE GARCIA
HYLLEST: Fansen hyllet den kreftsyke eksmanageren 26. oktober 2013 på denne måten. Dette var i kamp mot Real Madrid på Camp Nou. Foto: AFP PHOTO/ QUIQUE GARCIA Vis mer

- Tito var en viktig person i klubbens historie. Han gikk inn som erstatter for Pep (Guardiola), men var bare manager i et år før han igjen ble syk. Han betød mye, både som manager og assisten. Han skal ha mye av æren for det Barcelona fikk til i gullalderen under Guardiolas ledelsem sier Dragsnes til Dagbladet.

Tilbakefall Vilanova ble rammet av kreft i 2011 og året etter fikk han tilbakefall, men kom likevel tilbake på trenerbenken.

Etter et nytt tilbakefall, trakk han seg som hovedtrener i Barcelona i fjor.

Vilanova ble hasteoperert tidligere denne uka, men livet sto ikke til å redde.

Han var også assistent fra 2008 til 2012. I 2012/13 ledet han katalanerne til spansk seriegull.

- Fryktelig trist C Mores ekspert på spansk fotball, Petter Veland, sier at det er sørgelig, men ikke overraskende, da Dagbladet gjør ham oppmerksom på at Vilanova har gått bort.

- Det er fryktelig trist, og det er noe som man har fryktet etter at det i går kom nyheter om at tilstanden hans hadde forverret seg. Det er dessverre et litt for vanlig utfall av den typen sykdom, sier Veland til Dagbladet.

SERIEGULL. Tito Vilanova løfter pokalen som beviser seriegullet 19. mai 2013. Foto: REUTERS/Albert Gea
SERIEGULL. Tito Vilanova løfter pokalen som beviser seriegullet 19. mai 2013. Foto: REUTERS/Albert Gea Vis mer

- Det er forferdelig trist. Først og fremst for de som er rundt ham, men selvsagt også for en hel fotballverden.

Arvtakeren Vilanova tok over det som på den tiden var verdens beste klubblag da Pep Guardiola takket for seg i 2012, og vant seriemesterskapet i suveren stil.

Veland beskriver han som den perfekte arvtakeren etter Guardiola.

- Han var en kontinuitetsbærer selv om han ikke var der så lenge. Han var mannen som skulle forsøke, og langt på vei klarte, å videreføre arven. Det er en enorm tillitserklæring at Guardiola pekte ham ut som hans etterfølger. Han tok jo 100 poeng i den ene sesongen, sier Veland.

Cmore-eksperten mener også at Vilanova hadde noe av det Tata Martino (nåværende Barcelona-manager) mangler. Evnen til å få fram det beste i spillerne.

- Den jobben han gjorde best var å få fram sulten og energien i en tropp der nesten hele gjengen hadde vunnet det som var av trofeer. Det tror jeg ikke Martino klarer, sier Veland.

GULL. Tito Vilanova og Eric Abidal. Foto: REUTERS/Albert Gea
GULL. Tito Vilanova og Eric Abidal. Foto: REUTERS/Albert Gea Vis mer