Tidligere Blatter-hjelper hardt ut mot valget av Qatar

- Vi må få vite hvorfor FIFA-styremedlemmer valgte Qatar.

FIFA Deputy General Secretry Jerome Champagne listens to questions from journalists as he sits in front of a portrait of Brazilian former soccer player Pele during a news conference in London to give details of the forthcoming 'FIFA 100' event, February 4, 2004. FIFA 100 will take place on March 4, 2004 in London and will be a charity auction and tribute ceremony to celebrate the 100 greatest living players as chosen by Pele and approved by FIFA for their 100th anniversay.  REUTERS/David Bebber
FIFA Deputy General Secretry Jerome Champagne listens to questions from journalists as he sits in front of a portrait of Brazilian former soccer player Pele during a news conference in London to give details of the forthcoming 'FIFA 100' event, February 4, 2004. FIFA 100 will take place on March 4, 2004 in London and will be a charity auction and tribute ceremony to celebrate the 100 greatest living players as chosen by Pele and approved by FIFA for their 100th anniversay. REUTERS/David BebberVis mer

Jerome Champagne, som tidligere var FIFA-president Sepp Blatters høyre hånd, går hardt ut mot valget av Qatar som vert for VM i 2022.

Franskmannen sluttet i FIFA i 2010 etter 11 år. Han vurderer imidlertid å stille til valg som ny FIFA-president i 2015. Champagne er bekymret over mistankene om at korrupsjon avgjorde valget av VM-vert.

- Vi må få vite. VM er det mest universelle idrettsarrangementet, og det må være rent fra alle slike mistanker, sier han.

Torsdag og fredag er det FIFA-kongress i Mauritius, hvor det internasjonale fotballforbundet håper å få vedtatt reformer som skal bedre et ry som har fått hard medfart i senere år.

Det sensasjonelle valget av Qatar som vertsland for VM i 2022 bidro til å kaste nye korrupsjonsmistanker over forbundet. I januar anklaget det velrenommerte bladet France Football det arabiske landet for å ha «kjøpt» seieren med hjelp både fra franske myndigheter og UEFA-president Michel Platini.

Anklagene er under gransking av FIFAs etiske komité.

Forklaringsproblem
- Vi har et problem der. I invitasjonen til å søke om VM, sto det at det skal spilles i juni og juli. Nå vet vi at evalueringskommisjonen i sin rapport klart sier fra at det er farlig å spille i Qatar i juni og juli, sier Champagne.

- Derfor trenger vi å vite hvorfor medlemmer i FIFA-styret, som skulle ha lest rapporten, stemte for Qatar.

Etter valget er det fra flere hold foreslått å flytte VM i 2022 til vinteren for å unngå sommerheten i ørkenstaten. Det vil i så fall få store konsekvenser for terminlistene det året.

Blatter har gjort det klart at flytting til vinteren kan skje bare om den lokale arrangøren ber om det, og det har ennå ikke skjedd.

Champagne sto tidligere Blatter svært nær. Han ønsker de foreslåtte reformene velkommen, men han ønsker å gå enda lenger. Han mener også at det er avgjørende at makt tas bort fra de kontinentale forbundene og gis til FIFA-presidenten og de nasjonale forbundene.

Vil flytte makten
- FIFA er en sammenslutning av nasjonale forbund, men makten ligger i dag hos de kontinentale forbundene, sier han.

- Når vi leser om at en leder har måttet trekke seg, sier folk «enda en FIFA-leder». Men det er presidenter i fire kontinentale forbund som har trukket seg. De var ikke presidenter fordi de var i FIFA, de var i FIFA fordi de var presidenter i sine kontinenter, sier Champagne.

- Mange av overtrampene har vært gjort av de kontinentale forbundene.

Champagne, som de siste årene har vært rådgiver for klubber og nasjonale forbund, vurderer å stille som ny president dersom Blatter gir seg i 2015.

- Jeg har ikke bestemt meg for å stille, men jeg har ikke bestemt meg for ikke å gjøre det heller, sier han.

(NTB)