OVERGREP: Tidligere Brann-spiller Paul Scharner har stått frem med sine historier om overgrep i østerriksk fotball. Skandalen ryster nå nasjonen. Foto: Gorm Kallestad / SCANPIX .
OVERGREP: Tidligere Brann-spiller Paul Scharner har stått frem med sine historier om overgrep i østerriksk fotball. Skandalen ryster nå nasjonen. Foto: Gorm Kallestad / SCANPIX .Vis mer

Overgrepsskandale i østerriksk fotball

Tidligere Brann-spiller om overgrepene: - Det har satt et brutalt avtrykk

Østerriksk fotball rystet av overgrepshistorier.

(Dagbladet): Østerrikeren Paul Scharner er for det norske publikum best kjent for sin tid i Brann. Midtbanespilleren var blant Tippeligaens største profiler, og det var ingen overraskelse da bedre klubber snappet opp stjernespilleren.

Scharner tok turen videre til Wigan Athletic og var også i West Bromwich Albion i løpet av sin periode i England. Seinere spilte østerrikeren også i tysk Bundesliga, hvor han la opp i 2013.

Han har 40 landskamper for hjemlandet, men nå ryster spillerens historier om overgrep Østerrikes befolkning.

Barbert av håret

Det var under ungdomsårene i den østerrikske storklubben Austria Wien at Scharner skal ha blitt utsatt for overgrep av sine lagkamerater.

Overfor den østerrikske avisa Der Standard hevder han at han selv og andre unge, profesjonelle fotballspillere var ofrene.

- De smurte meg inn med svart skopuss, og slo meg på min bare rumpe med tøfler. Deretter barberte de av meg alt håret.

Ifølge Scharner slapp han billig unna. Andre fikk enda verre behandling.

- Brutalt avtrykk

- I mitt tilfelle sluttet det rolig, ettersom jeg ikke fikk innført en tube analt, forteller han om andre lagkameraters skjebne.

Overgrepene han og andre østerrikske spillere angivelig skal ha blitt utsatt for i ungdomsårene, gjorde inntrykk på den nå 37 år gamle Scharner.

- Det har satt et brutalt avtrykk i meg, og har gjort det vanskeligere for meg å bygge menneskelige relasjoner i et fotballmiljø, forteller han.

- Begynte å blø

Den tidligere proffen Peter Hackmair, som nå jobber som fotballekspert i kanalen ORF, har fortalt om liknende overgrep i sin tid som fotballspiller.

- Unge spillere som akkurat hadde skrevet under på sin første profesjonelle kontrakt ble knyttet fast til massasjebenken. Der ble de slått med tøfler eller liknende til de begynte å blå. Da gned de inn spillernes anus med en sterk traumasalve, sier Hackmair.