POPULÆR: Vidar Riseth har spilt i både Celtic og Rosenborg. Det har gjort ham svært interessant for skotske journalister før kampen i kveld. Foto: Marius Torgersrud / Scanpix
POPULÆR: Vidar Riseth har spilt i både Celtic og Rosenborg. Det har gjort ham svært interessant for skotske journalister før kampen i kveld. Foto: Marius Torgersrud / ScanpixVis mer

Celtic - Rosenborg, klokka 20.45

Tidligere Celtic-spiller Vidar Riseth nedringt: - De er nervøse

Snakker om Rosenborg med frykt og respekt.

GLASGOW (Dagbladet): Tidligere landslagsspiller Vidar Riseth (45) er blitt nedringt av minst ti journalister fra Skottland før storkampen mellom Celtic og Rosenborg i kveld.

Lagene møtes på mektige Celtic Park klokka 20.45. Riseth - som har 52 landskamper for Norge - har ei fortid i begge klubbene.

- Mitt inntrykk er at Celtic har respekt for Rosenborg og er nervøse. De ser på seg selv som favoritter, kanskje 60-40. Samtidig husker de hva som skjedde i Champions League i 2001. Rosenborg gikk videre med 2-1 sammenlagt. Harald Martin Brattbakk scoret begge målene, sier Riseth til Dagbladet.

Til playoff

Rosenborg-spillerne trente på stadion med en kapasitet på 60 000 tilskuere i går kveld. Kåre Ingebrigtsen (51) omtaler kampen som den største i trenerkarrieren.

Oppgjøret er tredje runde i kvalifiseringen til Champions League. Vinneren over to kamper går til playoff. Et gruppespill kan bety vanvittige 300 millioner kroner inn på kontoen.

DOBBELTSIDE: Vidar Riseth er blitt viet stor spalteplass i skotske aviser de siste dagene. Her Daily Mail, der vi også skimter Nils Arne Eggen nede til venstre. - Rosenborg har begynt å finne tilbake til seg selv under Kåre Ingebrigtsen, sier Riseth.
DOBBELTSIDE: Vidar Riseth er blitt viet stor spalteplass i skotske aviser de siste dagene. Her Daily Mail, der vi også skimter Nils Arne Eggen nede til venstre. - Rosenborg har begynt å finne tilbake til seg selv under Kåre Ingebrigtsen, sier Riseth. Vis mer

Betydningen av kampen gjør at det er blitt jobbet på høygir i skotske redaksjoner de siste dagene.

- Jeg har fått telefoner fra minst ti journalister. Det har først og fremst vært aviser, men jeg har også snakket på radio, forteller Riseth, som spilte i Celtic fra 1998 til 2000. Så mange telefoner fikk han i en periode at kona ga uttrykk for at det ble for mye.

Rettvendt

I Rosenborg var han i fem år. Riseth har derfor blandede følelser for det som skal skje i Glasgow i kveld.

- Rosenborgs muligheter ligger i at laget må bli enda mer rettvendt. De må doble på kantene med backene, påpeker han.

- De må få innlegg foran mål. Det var sånn Sigurd Rushfeldt sørget for mange scoringer i Rosenborg. Nicklas Bendtner er god på hodet. Og han er vant til store kamper som dette fra tida i Arsenal.

Riseth jobber i dag som sponsorsjef i Rema 1000. BBC i Skottland ville ha ham over til kampen. Men mye reising i jobben gjør at han prioriterer familien.

- Brattbakk best

Riseth bygde seg opp et navn i Skottland i løpet av to år. Seinere har flere nordmenn vært i Celtic. Hvem er den beste?

- Harald Martin Brattbakk, sier journalist i The Sun, David Friel, til Dagbladet.

- Han kom til Celtic i en periode hvor laget prøvde å stoppe Rangers fra å vinne ti seriemesterskap på rad. Han hadde det ikke alltid så lett. Men han scoret det andre målet i 2-0-seieren over St. Johnstone i sesongen 1997/1998. Det gjorde at Celtic vant tittelen. Med dette sikret han seg en plass i klubbens historie.

TAR 60 000 TILSKUERE: Kampen mellom Celtic og Rosenborg spilles i mektige kulisser på Celtic Park. Her fra treninga til Rosenborg tirsdag kveld. FOTO: TORE ULRIK BRATLAND
TAR 60 000 TILSKUERE: Kampen mellom Celtic og Rosenborg spilles i mektige kulisser på Celtic Park. Her fra treninga til Rosenborg tirsdag kveld. FOTO: TORE ULRIK BRATLAND Vis mer

Totalt har Celtic 54 mesterskap. Etter en tung periode internasjonalt under Ronny Deila, har manager Brendan Rodgers fått sving på sakene igjen.

- Jeg forventer at Celtic går ut med et voldsomt trykk. De vil være aggressive og skaffe seg et godt utgangspunkt før returkampen, sier TV 2-ekspert Jesper Mathisen til Dagbladet.

Kompakt

- Rosenborg må ligge lavt og kompakt. Så får de ta kontringsmulighetene som kommer. Jeg er spent på laget, men regner med at Matthías Vilhjálmsson starter som spiss. Nicklas Bendtner bør være en joker på benken. Nå må Ingebrigtsen se forbi store navn og lønnsslipper, erklærer Mathisen.

David Friel i The Sun regner med at det kommer over 50 000 tilskuere. På sidelinja kan Ingebrigtsen glemme å gi beskjeder.

Får supporterne blod på tann, blir Celtic Park ei heksegryte uten sidestykke i kveld.