Tidligere dommer tror Northug får 40 dager

Etter nye opplysninger om fart og promille i bok.

(Dagbladet): I dag ble det klart, via boka «Northug - en familiehistorie», at Petter Northug hadde 1,65 i promille da han kjørte inn i autovernet 4. mai i år.

Skiløperens fart før ulykken er målt til mellom 80 og 90 km/t, framkommer det av Sverre M. Nyrønnings utgivelse.

Like etter ulykken uttalte advokat Anders Wyller seg til Dagbladet om en mulig fengelsstraff for 28-åringen. Wyller har tre års erfaring som dommerfullmektig ved Nordhordland tingrett, og har ledet en rekke rettssaker som har endt med dom for promillekjøring.

- Jeg tror fortsatt at det ligger på 40 dagers straff, jeg tror det ligger der, sier Wyller i advokatfirmaet Harris til Dagbladet

- Promille er viktigst Wyller tror ikke de nye opplysningene rundt Northugs fyllekjøring vil få særlig betydning for dommen mot Northug i Sør-Trøndelag tingrett.

Det var ventet at Northugs promille var høy, og ubetinget fengselsstraff skal gis i alle tilfeller der promillen har vært over 1,2. Dette er i henhold til nylig reviderte paragraf 31 i vegtrafikkloven.

- At det var 80-90 km/t, er det viktig?

- Om det er 70, 80 eller 90, det er uforsvarlig kjøring som ender i ulykke. Promillen er viktigst.

- En skadd passasjer bevitner at han ba Northug løpe, er det formildende?

- Det er usikkert. At han stikker fra stedet er det minst alvorlige, tenker jeg. Men det er synsing. Men det må være bedre når vedkommende er oppegående og relativt uskadd, enn liggende bevisstløs.

Mellom 30 og 60 dager - Hva er den største straffen man risikerer i en slik sak, utover bot og inndragning av førerkort?

- Strafferammen er veldig mye høyere, men jeg tenker 40 dager er trolig. Det er nesten en og en halv måned. Jeg tror det ligger der, men 30 til 60 dager er nok hele spennet.

FART OG PROMILLE: Sverre M. Nyrønning  har skrevet bok om Petter Northug og familien. I boken kommer det fram at Petter Northug hadde 1.65 i promille og hastighet på 80-90 kmt i 40 sona da han tidligere i år kolliderte i en rundkjøing. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix
FART OG PROMILLE: Sverre M. Nyrønning har skrevet bok om Petter Northug og familien. I boken kommer det fram at Petter Northug hadde 1.65 i promille og hastighet på 80-90 kmt i 40 sona da han tidligere i år kolliderte i en rundkjøing. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix Vis mer

Wyller er skeptisk til at Northug vil høste stor gevinst på at saken går som tilståelsessak.

- Tilståelsesdom er det fornuftige dersom bevisene er så gode at man uansett blir domfelt. En tilståelse gir større strafferabatt dersom den for eksempel bidrar til oppklaring av saken. Her er nok bevisene gode, men en viss rabatt gir en tilståelse likevel.

TRENER I ITALIA: Petter Northug er for tida på treningsleir i Italia, og har ikke villet gå ut med promillen tidligere. Foto: Thomas Rasmus Skaug
TRENER I ITALIA: Petter Northug er for tida på treningsleir i Italia, og har ikke villet gå ut med promillen tidligere. Foto: Thomas Rasmus Skaug Vis mer