POPULÆR: Jürgen Klopp er en favoritt blant tidligere kollegaer og elever. Foto: Jason Dawson / REX / Shutterstock
POPULÆR: Jürgen Klopp er en favoritt blant tidligere kollegaer og elever. Foto: Jason Dawson / REX / ShutterstockVis mer

Tidligere elev om Klopp: - Han er sprø på en positiv måte

Tidligere spillere og ansatte forteller om hvordan de opplevde tiden med Jürgen Klopp som sjef.

(FourFourTwo) Klopp er kjent for sine harde treninger, brede smil og entusiasme på sidelinjen under kamper. Da han kom til Liverpool ga han seg selv navnet «The Normal One», og ifølge tidligere Borussia Dortmund-forsvarer Patrick Owomoyela er Klopp nettopp det.

- Det var som å være sammen med en kompis som kunne lære deg noe, og som forteller deg noe du kanskje vil vite, forteller Owomoyela FourFourTwo. Han forklarer at Klopp ikke er som noen andre managere – han er person man kan ta en øl med og ha det gøy med.

PATRICK OWOMOYELA: Spilte for Klopp i Borussia Dortmund. Foto:  AFP PHOTO / OLIVER HARDT

RESTRICTIONS / EMBARGO
PATRICK OWOMOYELA: Spilte for Klopp i Borussia Dortmund. Foto:  AFP PHOTO / OLIVER HARDT RESTRICTIONS / EMBARGO Vis mer

Forsvarspilleren var i Dortmund fra 2008 til 2013, og kom til klubben samtidig som Klopp.

- Det var en annerledes atmosfære. Jeg har hatt noen trenere tidligere som ikke sa mye, eller som ikke likte å prate på tomannshånd, forteller han.

- Han (Klopp) er helt annerledes, han har en hyggelig tilnærming til laget. Han snakker med alle, uansett når de trenger eller vil det. Han hører på alle og deres problemer.

- Vi kunne sitte utenfor treningsanlegget og snakke om private ting, og når klokka ble ti gikk han på banen og han var forandret: Da var han treneren. Han kan slå det av og på uten å være falsk.

LØP!

Forsvarer Tim Hoogland signerte for Klopp i Mainz tilbake i 2007. Han minnes hovedregelen til manageren.

- Du må løpe. Det er regelen, forteller Hoogland. - Jeg tror det er det viktigste man må vite om ham. Hele laget måtte løpe 120 km til sammen hver eneste kamp. 120 km minimum, ler han.

Å løpe så mye hver kamp var det samme målet Klopp satt i Borussia Dortmund da han kom til klubben.

- Det første året fortalte han oss at han ikke kunne garantere noe annet enn at dersom vi løp 120 km hver kamp ville det være vanskeligere for oss å tape, mimrer Owomoyela.

- Han tilbød oss faktisk en fridag dersom vi nådde målet. Hvis vi nådde det ville vi vinne kampen, mente han. Etter det var det lettere fordi vi forstod at planen hans ville fungere.

PÅ TRENING: Da Klopp ledet Dortmund på trening. Foto: AFP PHOTO / DPA / LUKAS SCHULZE 
PÅ TRENING: Da Klopp ledet Dortmund på trening. Foto: AFP PHOTO / DPA / LUKAS SCHULZE  Vis mer

Selv om tyskeren var opptatt av hvor mange kilometer spillerne la ned på banen handlet treningene om hvor viktig det var å planlegge løpene sine. Det måtte være en grunn bak løpene. Hoogland, som nå spiller for VFL Bochum i Bundesliga 2 forteller: - Å vinne ballen var hoveddelen av treningene hans.

Owomoyela er enig:

- Hver trening var med ball. En dag skulle vi skyte mye, slå innlegg og lignende. Andre dager hadde vi små turneringer under dagens andre økt: fem mot fem. Så var det dager hvor vi spilte elleve mot elleve, der måtte man bruke alt man lærte fra videoanalysene i kampen.

- Det var noe nytt hver dag i løpet av uka. Det var ikke noen økter hvor vi bare løp – man måtte alltid løpe med eller etter ballen.

Fokus på oss selv

Manageren jobber bare for å kontrollere det han kan – sitt fotballag. Mye av arbeidet som ble gjort på treningsfeltet handlet om hva hans menn kunne gjøre, og ikke hva motstanderne ville gjøre.

Gary Gordon som trener ungdommene i Borussia Dortmund forteller om Klopps fokus:

- Jeg tror han ser alt i spillerne sine. Å snakke med dem, jobbe med dem og pushe dem så lang som mulig.

- Han vil vite hvor smerteterskelen deres er. Stoler de på ham? Det er et viktig poeng. Han klarer å få ut den ekstra prosenten av spillerne.

Klopp snakket om motstanderne med spillerne sine, men i kampplanene la han kun frem det hans menn kunne gjøre. Ifølge Owomoyela hadde han alltid en ny plan, men de første årene jobbet Klopp med å skape en plan og filosofi i klubben. Det var hovedfokuset hans.

- Klopp er alltid åpen for å lære. Han ser mye på fotball og er interessert i hvordan andre trenere tilnærmer seg kamper. Han legger alltid til noe i planen sin.. Jeg synes han er tilpasningsdyktig, han finner alltid noe mot det neste laget.

Herr Motivator

49-åringen er kjent for å være flink til å motivere spillerne sine. Motivasjon er hans favorittverktøy for å få spillerne til å prestere. TV-reporteren Johannes B. Kerner sa engang til Klopp:

TIM HOOGLAND: Spilte for Klopp i Mainz. Foto: AP Photo / Mark Keppler
TIM HOOGLAND: Spilte for Klopp i Mainz. Foto: AP Photo / Mark Keppler Vis mer

- Alle sier at du kan gire opp folk. Hvis jeg var en av dine spillere, hva ville du gjort nå for å få adrenalinet mitt til å pumpe? Klopp så på Kerner, så klappet han til ham i ansiktet.

Utenom den hendelsen der bruker Klopp taler for å inspirere. Ifølge Hoogland er tyskeren en av de beste som finnes innen det området.

- Talene hans er utrolig bra, de får deg til å ville gå ut og spille. Han er en av de beste trenerne jeg har hatt for motivasjon. Man kan se ham på sidelinja: Han kan gå amok, men på den andre siden tror jeg det kan gi ekstra motivasjon. Han pusher deg til et høyere nivå.

Også Owomoyela husker Klopps berømte monologer. Det som imponerte forsvarspilleren mest var hvordan treneren alltid visste hva han skulle si.

- Jeg vet ikke hvor han har lært det, om han leser mye eller noe, men han lager et bilde i hodet på deg. Han får deg til å forstå hva han vil. Da er det lettere for deg å tro, forstå og utføre det.

- Han fikk tilbake vinnermentaliteten i Dortmund. Han ga hele laget håp om å forbedre seg fra forrige sesong. Han viste at dersom vi fulgte og trodde på ham ville vi oppnå suksess. Det var alltid fremgang.

Gjør det for barna

Tyskeren fikk mye skryt for å få det meste ut av ungguttene som kom til klubben. Han var med på å utvikle Mats Hummels og Ilkay Gundogan til de fantastiske spillerne de er i dag. Denne kvaliteten var en av tingene som fikk Liverpool til å hente tyskeren til Anfield. FSG har en overgangspolitikk som fokuserer på unge spillerne man kan utvikle. Noe vi har sett i de siste treningskampene til Liverpool. Kamper hvor 16 år gamle Ben Woodburn har imponert.

Gary Gordon forteller om Klopps forhold til unge spillere.

- Jürgen liker å sette spor. Han liker å kunne si «jeg hentet ham fra akademiet». Det gir hele klubben et kick. Hvis man bare kjøper spillere – hva sier det til ungguttene? Det er ikke noe poeng i å jobbe hvis man ikke har sjanse til å nå førstelaget.

- Han vil ha raske spillere. Uansett hvor tekniske de er så måtte de være raske. I tillegg ville han ha sultne spillere. Klopp trenger ikke stjerner – han trenger sultene spillere. Stjernene er vanskelige å jobbe med. Hans greie er å jobbe med unge spillere og ta de til et nytt nivå. Det er han god til.

Ifølge Owomoyela var det aldri skummelt for de unge å komme på førstelaget i Dortmund. Klopp ville ta de imot, behandle de som «en av gutta». I gjennom fleip og samtaler ville nervøsiteten forsvinne.

- Han fikk både unge og gamle til å føle seg viktige. Han finner ut hvordan du kan gi ditt beste, men han trenger mange forskjellige spillere. Klopp liker fysisk sterke spillere som løper mye, løper fort og har spillforståelse. Kan du ikke lese spillet vil du aldri slå i gjennom. Det kan man ikke lære bort, sier Owomoyela.

Klopp lager reglene

Selv om treneren gjerne er venn med spillerne sine vet de alltid hvor de står.

- Han kan være utrolig hyggelig, men hvis noe ikke fungerer så er han tøff, forteller Tim Hoogland.

- Det er ikke alltid gøy med ham, spesielt på trening, men etterpå er han grei igjen. Hvis du slåss og gir 100% for klubben er han fornøyd med deg.

BUNDESLIGAMESTER: Her feirer Jürgen Klopp og Borussia Dortmund førsteplassen i ligaen i 2011. Foto: TORSTEN SILZ
BUNDESLIGAMESTER: Her feirer Jürgen Klopp og Borussia Dortmund førsteplassen i ligaen i 2011. Foto: TORSTEN SILZ Vis mer

Owomoyela påpeker at det var mange regler spillerne måtte forholde seg til.

- Hvis du kom for sent fikk du bot, andre gangen det skjedde ville han snakke med deg. Han passet på at det aldri skjedde en tredje gang. Dersom du ikke vier deg til laget så kommer du ikke unna med det, han sier ifra. Slik han jobber med spillerne pleier det å gå bra for alle, og det betyr at alle følger hans regler.

- Dersom ting fungerer kan han se i gjennom fingrene innimellom, for eksempel om du er sen eller spiser en burger i stedet for et ordentlig måltid før kamp. Hvis han legger merke til at det er mange distraksjoner rundt deg så sier han ifra og prøver å endre det.

En sommer ble Owomoyela satt på diett. Spilleren var glad i mat, og fikk beskjed om at dersom han ikke gikk ned noen kilo ville han få et annet treningsopplegg enn de andre spillerne.

- Han er sprø

Som spiller var Klopp bare i Mainz og han fikk et spesielt bånd til supporterne ettersom han ble utpekt som manager da han la opp. Det var også noe han så etter i Dortmund og i Liverpool.

FEIRER: Jürgen Klopp viser følelser på sidelinja og feirer ofte med spillerne. Foto: Richard Calver / REX / Shutterstock
FEIRER: Jürgen Klopp viser følelser på sidelinja og feirer ofte med spillerne. Foto: Richard Calver / REX / Shutterstock Vis mer

- Han var fascinert av atmosfæren og lidenskapen supporterne viste under kampene. Han brukte det som sitt eget adrenalin og energi. Han prøvde å overføre følelsene sine til oss. Han fortalte oss alltid hvor spesielt det var å spille foran den folkemengden: å være i den posisjonen hvor du spilte for fansen og de heiet på deg, forteller Owomoyela.

- Se på ham når laget scorer i siste minutt og se hvordan han reagerer! Kjeven vil gå en vei og øynene en annen. Han er sprø men på en positiv måte. Han er gal etter fotball og han holder ikke igjen, smiler den tidligere Dortmund-eleven.

*Deler av artikkelen ble publisert 8. oktober 2015