DØD: Tidligere FIFA-topp Chuck Blazer er død. Foto: REUTERS / Arnd Wiegmann / NTB scanpix
DØD: Tidligere FIFA-topp Chuck Blazer er død. Foto: REUTERS / Arnd Wiegmann / NTB scanpixVis mer

Tidligere FIFA-topp Chuck Blazer er død, 72 år gammel

Ble utstengt fra FIFA for sin rolle i korrupsjonsskandale.

Det bekrefter hans advokat til New York Times. Han døde av kreft etter lengre tids sykdom. I 2013 avslørte Blazer at han var alvorlig syk.

Blazer var blant annet medlem av FIFAs eksekutivkomité fra 1993 til 2013. Fra 1996 til 2011 var han generalsekretær for de to amerikanske fotballregionene i Nord- og Mellom-Amerika (CONCACAF).

- Hans feiltrinn, som han tok fullt ansvar for, skal ikke stå i veien for den positive innflytelsen han har hatt på internasjonal fotball, sier hans advokater i en uttalelse.

Utestengt på livstid

For to år siden ble Blazer utestengt fra FIFA på livstid på grunn av hans rolle i korrupsjonsskandalen i det internasjonale fotballforbundet.

Dagbladet har i flere artikler omtalt skandalen. Blazer, som selv har innrømmet å ha mottatt betaling i forbindelse med at Sør-Afrika ble valgt til VM-vert i 2010, ble i november 2011 stoppet av to menn på Fifth Avenue i New York.

En av de to mennene var fra FBI, den andre var fra skattekrimenheten IRS.

Blazer ble forelagt bevis både for egne skatteunndragelser i multimillionklassen og en kredittkortgjeld på 29 millioner dollar. FBI hadde bevis for en rekke ulovlige FIFA-transaksjoner inn på Blazers konto.

Derfor gikk Blazer med på å samarbeide. Han lot seg iføre en spesiallaget nøkkelring med innebygd mikrofon, og ble FBI-informant.

Tok imot bestikkelser

Blazer er siden blitt sett på som en sentral aktør i korrupsjonsskandalen som til slutt førte til at FIFA-president Sepp Blatter ble kastet fra jobben i 2015.

I vitnemål med FBI har Blazer innrømmet at han og andre tok imot bestikkelser før tildelingen av VM-sluttspillene i 1998 og 2010.

Han har også fortalt at han tok imot over 90 millioner kroner i bestikkelser fra 2005 til 2010.

- Blazer har begått mange og ulike handlinger av uredelighet kontinuerlig og gjentatte ganger i løpet av sin tid som en tjenestemann i forskjellige høytstående og innflytelsesrike stillinger i FIFA og CONCACAF, skrev Det internasjonale fotballforbundet (FIFA) den gang.

Chuck Blazer var blant annet medlem av FIFAs eksekutivkomité fra 1993 til 2013.

(Dagbladet/NTB)