Tidligere generalsekretær dratt inn i FIFA-skandalen

Zen-Ruffinen utpekte styremedlemmer til salgs.

KNYTTES TIL VM-KORRUPSJON: Fifas tidligere generalsekretær Michel Zen-Ruffinen skal angivelig ha utpekt styremedlemmer som kunne la seg kjøpe i avstemningen om VM-sluttspillet i 2018 og 2022.Foto: SCANPIX/AP Photo/Shizuo Kambayashi
KNYTTES TIL VM-KORRUPSJON: Fifas tidligere generalsekretær Michel Zen-Ruffinen skal angivelig ha utpekt styremedlemmer som kunne la seg kjøpe i avstemningen om VM-sluttspillet i 2018 og 2022.Foto: SCANPIX/AP Photo/Shizuo KambayashiVis mer

|||Korrupsjonsskandalen som ryster FIFA vokser videre. Sunday Times skrev søndag at tidligere generalsekretær Michael Zen-Ruffinen utpekte FIFA-styremedlemmer som kunne la seg kjøpe.

To FIFA-styremedlemmer er suspendert fra sine verv mens forbundet etterforsker mistanker om korrupsjon. De skal ha tilbudt seg å selge sine stemmer i valget av VM-vert til journalister som poserte som lobbyister.

Ifølge Sunday Times hjalp Zen-Ruffinen til med å identifisere styremedlemmer som kunne la seg kjøpe.

- X er hyggelig, han er en fin fyr, men Y koster penger. Z koster penger, men vi kan reise et sted og snakke med ham, sier han i samtalen.

Om et annet styremedlem sier han: - Han er en fyr dere kan kjøpe med damer i stedet for penger.

Journalistene lot som de var lobbyister for USAs VM-søknad og ville kjøpe Zen-Ruffinens tjenester som konsulent. Samtalen ble filmet i skjul.

FIFA har inntil videre suspendert styremedlemmene Amos Adamu fra Nigeria og Reynald Temarii fra Tonga, som ifølge et tidligere oppslag i Sunday Times tilbød seg å selge sine stemmer. I desember skal FIFA-styret bestemme hvor VM i 2018 og 2022 skal arrangeres.

Slår tilbake Zen-Ruffinen, som forlot FIFA i 2002 etter å ha rettet beskyldninger om korrupsjon og maktmisbruk mot forbundets mektige president Sepp Blatter, ba søndag om at et uavhengig organ får ansvar for å etterforske korrupsjonssaken.

- Problemet er at de snakker om å fjerne korrupsjon, men så delegerer de saken til et internt organ, sa han til den sveitsiske TV-kanalen TSR.

- Skal FIFA kvitte seg med korrupsjonen, slik IOK greide da de hadde problemer, så må de overlate saken til en uavhengig enhet.

Han benekter å ha gjort noe galt i møtet med «lobbyistene» som viste seg å være journalister.

- Jeg har meddelt FIFA at det jeg sa ikke var ment for offentligheten, men for et firma som jeg hadde en konsulentavtale med, sa Zen-Ruffinen, som vurderer rettslige skritt mot Sunday Times.

Han medgir at han identifiserte «et lite antall» FIFA-styremedlemmer som han mente var påvirkelige, ut fra sine tidligere erfaringer.

(NTB)