Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Tidligere idrettsprofil vil at dopingbruk skal kriminaliseres

Kip Keino med bønn til regjeringen.

KREVER STRENGERE STRAFF: Langdistansekongen og nåværende president i Den kenyanske olympiske komiteen - Kip Keino -  vil at regjeringen skal kriminalisere bruken av dopingpreparater. Foto: AP Photo/Sayyid Azim)
KREVER STRENGERE STRAFF: Langdistansekongen og nåværende president i Den kenyanske olympiske komiteen - Kip Keino - vil at regjeringen skal kriminalisere bruken av dopingpreparater. Foto: AP Photo/Sayyid Azim) Vis mer

Bruk av prestasjonsfremmende midler er et økende problem i kenyansk toppidrett. Nå ber Kip Keino regjeringen i Kenya om å ta grep.

Insidethegamez.biz skriver at den tidligere langdistansekongen og nåværende president i Den kenyanske olympiske komiteen vil at regjeringen skal kriminalisere bruken av dopingpreparater. Han tror det er den eneste muligheten landet har til å slåss mot problemet.

Keino ber om raske møter med den komiteen i parlamentet som jobber med sportssaker, og han har også bedt om et hastemøte med sportsminister Hassan Wario. Målet til Keino er å få på plass nye lover som vil gjøre dopingmisbruk til en kriminell sak.

Han ønsker også lover som er slik at trenere og agenter som bistår utøverne med å bruke dopingmidler kan sendes i fengsel.

- Ryktet til utøverne våre er blitt svært frynset. De har et så dårlig rykte at det ikke er til å tro, sier Keino. Han vant OL-gullet på 1500-meteren i 1968. Fire år senere gikk han til topps på 3000 meter hinder under lekene i München.

Får støtte Tyskerne foreslo å kriminalisere doping innen idrett i fjor. Forslaget ble sterkt kritisert av WADA-president Sir Craig Reedie. Nå får Keino sterk støtte fra den kenyanske visepresidenten William Ruto, som mener at utenlandske agenter og managere er årsaken til det store dopingproblemet i kenyansk idrett.

- Det er svært uheldig at dopingproblemer er kommet så sterk inn i kenyansk idrett, sier han til avisen The Daily Nation.

Han sier at kenyanerne har en ærerik historie innen sport. Ruto minner om store utøvere som Ben Jipcho og Kip Keino som virkelig satte Kenya på det internasjonale idrettskartet på 1960-tallet, og doping var det ikke spor av den gangen. Men den tiden er forbi.

- Det siste året, eller kanskje de to siste årene, har vi begynt å se kenyanske utøvere bli mistenkt for dopingbruk. Tester har også vist at det ikke bare er mistanker. Dette er for dårlig, slår Ruto fast.

(NTB)