PROFESJONELL ETTERFORSKNING: Langrennsløper Therese Johaug testet positivt på det anabole steroidet clostebol, angivelig etter bruk av salven Trofodermin. Etterforskningen i etterkant har vært utført av tre tidligere politiansatte og en rådgiver med bakgrunn fra tollvesenet. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Scanpix
PROFESJONELL ETTERFORSKNING: Langrennsløper Therese Johaug testet positivt på det anabole steroidet clostebol, angivelig etter bruk av salven Trofodermin. Etterforskningen i etterkant har vært utført av tre tidligere politiansatte og en rådgiver med bakgrunn fra tollvesenet. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB ScanpixVis mer

Tidligere Kripos-overbetjent sentral i etterforskningen av Therese Johaug-saken

Undersøker dopingsaken med politimetoder.

Har du allerede abonnement?   Logg inn

Administrasjonen i Antidoping Norge er nå ferdig med de innledende undersøkelsene i Therese Johaug-saken. Saksdokumentene ble forelagt den uavhengige påtalenemnda i Antidoping Norge tidligere denne uka.

Noe av det første nemnda vedtok, var å suspendere Johaug fram til 18. desember, eller til tidspunkt for domsavsigelse dersom det kommer før.

28-åringen testet positivt for det anabole steroidet clostebol 16. september. Johaug har forklart at hun fikk i seg stoffet fordi hun brukte salven Trofodermin på en sprukken leppe under høydeoppholdet i Italia i høst.

Politibakgrunn

Prosessen i en dopingsak En dopingsak følger samme prosess på helt overordnet nivå som en straffesak i det ordinære apparatet. Det vil si at Antidoping Norge (ADNO)i en dopingsak har samme funksjon som politiet i en alminnelig straffesak. ADNO undersøker om det er brudd på Norges idrettsforbunds (NIF) bestemmelser om doping.Den uavhengige påtalenemnda kan sammenliknes med statsadvokaten. Den vurderer om de bevisene som er tatt ut er tilstrekkelige for å ta ut en påtalebegjæring. Påtalenemnda fører saken som aktor for domstolen.Det dømmende organet er NIFs Domsutvalg, som er oppnevnt av Idrettstinget. Utvalget er som tingretten å regne sammenliknet med det ordinære apparatet.Hvis en evt. dom ankes, går den videre til appellutvalget i NIF slik som en anke i det ordinære apparatet ville gått til lagmannsretten.Deretter kan dommen ankes videre til Idrettens voldgiftsrett (CAS), som siste rettsinstans slik som høyesterett.«Lovgiver» i idretten er Idrettstinget slik som stortinget er det.Verdens antidopingbyrå (WADA) har en rolle hvor de kan gi bestemmelser tilsvarende EUs forordninger som legger føringer for nasjonalt regelverk.

Administrasjonen i Antidoping Norge fortsetter nå sitt etterforskningsarbeid med alle tilgjengelige ressurser. Helt sentralt i etterforskningen står flere tidligere politiansatte.

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

  • Over 250 kvalitetsartikler hver måned
  • Prisvinnende reportasjer og avsløringer
  • Premium artikler innen stoffområder som bil, båt, trening, samliv, vin og reise
  • Tilgang til hele papiravisen og Magasinet PC/Mac, mobil og nettbrett
  • Tilgang til Dagbladets avisarkiv - fra 1869 til i dag
  • *Abonnementet fornyes automatisk til ordinær pris: Uke kr 45,- Måned kr 79,- Kvartal kr 199,- År kr 729.
  • Ved å abonnere på Dagbladet Pluss, godtar du våre kjøps- og bruksvilkår.
  • Abonnementet har ingen bindingstid. Du kan si det opp når som helst.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.

Har du allerede abonnement?
Logg inn