KLART TIL KAMP: Mike Phelan (fra venstre), Paul Pogba, Ole Gunnar Solskjær og Ander Herrera på vei inn på privatflyet som frakter Manchester United til Cardiff. Foto: NTB Scanpix
KLART TIL KAMP: Mike Phelan (fra venstre), Paul Pogba, Ole Gunnar Solskjær og Ander Herrera på vei inn på privatflyet som frakter Manchester United til Cardiff. Foto: NTB ScanpixVis mer

Ole Gunnar Solskjærs Manchester United-debut

Tidligere lagkamerat i strupen på Solskjær

Den tidligere Manchester United-spissen Dwight Yorke kan ikke forstå at Ole Gunnar Solskjær nå er manager for klubben.

  • Cardiff - Manchester United 18.30

Onsdag ble det klart at Ole Gunnar Solskjær er Manchester Uniteds nye manager. Nordmannen ankom England onsdag kveld, og torsdag ledet han sin første økt med spillerne.

Nordmannen skal, etter planen, lede gigantklubben ut sesongen.

Allerede i dag venter første utfordring når Manchester United møter Solskjærs gamle klubb Cardiff.

Til angrep

Mange har ment mye etter at nyheten sprakk. Ansettelsen har polarisert ekspertene. Enkelte stiller seg hundre prosent bak avgjørelsen om å hente Solskjær, mens andre stiller store spørsmålstegn.

Sist i rekken av dem som stiller spørsmål, er den tidligere United-spissen Dwight Yorke.

- Med all respekt, så tror jeg at han er den første til å innrømme hvor heldig han har vært som har fått muligheten i klubben igjen, sier Yorke til bein Sports.

LAGKAMERATER: Dwight Yorke og Ole Gunnar Solskjær spilte sammen i fem år. Foto: NTB Scanpix
LAGKAMERATER: Dwight Yorke og Ole Gunnar Solskjær spilte sammen i fem år. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Den tidligere goalgetteren fortsetter:

- Han er godt likt og har blitt tatt godt her, men jeg tror at han er en av de siste jeg hadde trodd skulle bli en manager av oss spillerne.

Spissen, som var lagkamerat med nordmannen fra 1998 til 2002, stiller store spørsmål med hvordan Solskjær kommer til å håndtere Uniteds stjernegalleri. Han beskriver Solskjær som en stille person i garderoben.

- Disse stjernene er annerledes enn hva han er vant til i Cardiff og de andre jobbene han har hatt. Hvis han starter å utelate stjerner fra troppen og klubben ikke får resultater, blir det interessant i å se hvordan Solskjær håndterer dem. Han var stille i garderoben. Vi hadde spillere som (Roy) Keane, (Peter) Schmeichel og (Ryan) Giggs. Det virket som at han bare var glad for å være en del av en garderobe med så mange elitespillere, sier Yorke til bein Sports.

Før han legger til:

- Han har forandret seg, blitt enn mann og har vært manager en stund nå.

SOLSKJÆR: Sportsjournalist i Dagbladet, Øyvind Godø, har fulgt både nordmannens trenerkarriere og Manchester United over lang tid, og tror Solskjær har det som kreves for å lykkes i storklubben. Video. Kristoffer Løkås. Bilder: NTB Scanpix. Vis mer Vis mer

Slår tilbake

Yorkes oppfatning blir ikke delt av Erik Nevland. Han var også en del av United-garderoben sammen med både Yorke og Solskjær.

- Jeg deler ikke den skepsisen der, selv om jeg skjønner hva Yorke mener. Det handler om hvordan du ser en manager. Han trenger ikke å være en brølape som skriker og smeller. Det har ikke fungert for Mourinho i United. Du må inn der og behandle de spillerne forskjellig og se alle individene, selv om de er store stjerner. Det er dét som er jobben. Der tror jeg han er mer enn egnet til. Han har tross alt vært trener og manager i snart 10 år nå, sier Nevland til Dagbladet.

IKKE ENIG: Erik Nevland. Foto: NTB Scanpix
IKKE ENIG: Erik Nevland. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Han mener at Solskjær hadde et øye for detaljer under karrieren, og brukte tida i garderoben smart:

- Han var reflektert og lærevillig hele veien og så etter muligheter på det meste. Det er ganske bra når du er bevisst på sånne ting når du spiller selv, og det drar du nytte av etter karrieren også.

Nevland får støtte av Ronny Johnsen, som også var en del av United-garderoben i tida Dwight Yorke var der. Johnsen er overrasket over Yorkes kritikk:

- Det er ikke noe sammenheng mellom det å være stille i garderoben og å bli en manager. Ole Gunnar har bevist mange ganger at han holder mål. Det er sikkert noen som er overrasket, det vil det alltid være. Ole Gunnar har alltid vært opptatt av detaljer. Du må ha din lederstil, og det er viktig å tilpasse seg. Ferguson måtte også forandre seg i løpet av tida i United, sier Johnsen til Dagbladet.

Det samme sier Henning Berg. Han tror Yorke rett og slett undervurderer Solskjær:

- Det er vanskelig å vite hvem som skal bli manager i en garderobe, men det som er sikkert er at det ikke alltid er den som roper høyest som blir det. Den engelske kulturen er kanskje litt sånn? Det er klønete sagt av Yorke. Og jeg vet at Ole Gunnar kan si ifra så det holder når det trengs, sier Berg til Dagbladet.

FØR SESONGSTART 2018: 29. februar 2018 møtte Dagbladet Ole Gunnar Solskjær for å snakke om hvordan han ønsket at Molde skulle spille i 2018. Video: Nicolai Delebekk Vis mer

Solskjærs svar til kritikerne

Spørsmålet om hvordan Solskjær skulle håndtere stjernegalleriet ble selvfølgelig et spørsmål på fredagens pressekonferanse.

45-åringen, som har et godt forhold til sir Alex Ferguson, var klar på at han er klar til å gi spillerne «hårføneren» hvis det blir nødvendig.

Ferguson var beryktet for at han kjeftet på spillerne slik at hårene reiste seg som om du brukte en hårføner hvis han ikke var fornøyd.

- Vi er alle forskjellige i hvordan vi behandler folk. Kanskje jeg skal ta fram hårføneren fra lomma, for jeg har en hårføner. Så du vet aldri når håret trenger en løft og jeg bruker den på meg selv, men jeg er heller ikke redd for å sette skapet på plass, sier Solskjær og fortsetter:

- Du vet når barn skuffer deg, så kjefter du på dem, du gir dem ikke sjokolade. Så du behandler spillere som du behandler barna egentlig. Du vil guide dem, du vil hjelpe dem, men når jeg blir skuffet … spør Noah, Karna eller Elijah (Solskjærs to sønner og datter, journ.anm.) eller noen av spillerne i Molde. Noen ganger må du fortelle hva slags standard vi har.

Dette forventer ekspertene

Så hva kan vi egentlig forvente av Ole Gunnar Solskjærs Manchester United? Han har hatt knappe to dager på å bli kjent med spillegruppa og å legge en slagplan for kveldens Cardiff-kamp:

- Hva forventer du av Solskjær-debuten, Erik Nevland?

- Det jeg forventer i dag er at jeg ser at spillerne som er der og som skal starte kampen spiller med entusiasme og gleder seg over å spille fotball. Du rekker ikke mye på 48 timer. Det han rekker er å få en prat med hver spiller og passe på at de er happy og klar til å bidra framover. Jeg er spent på å se hva slags lag Solskjær tar ut i debuten.

Ronny Johnsen er også opptatt av at gleden må tilbake hos spillerne.

- Etter å ha sett United, spesielt det siste halvåret, så ser du at humøret på gutta har falt. Det viktigste er å få humøret tilbake. Det tror jeg kom med en gang byttet av manager kom. Solskjær må få inn spilleglede og troa på dette her igjen, sier Johnsen.

Han mener at spillerne har et enormt press hengende over seg, spesielt i motgang.

- Den siste tida har det vært enkelte som har hengt med hodet og laget har ikke hengt sammen. Det blir ekstremt viktig å få spillerne til å ha det gøy og glede seg til å spille fotballkamper. Selv på dette nivået er dét det aller viktigste.

Tror på mer offensiv stil

Henning Berg mener også at gleden er det aller viktigste på kort sikt. Han er også spent på å se forskjellen på Mourinhos United og Solskjærs United:

VIL SE ET OFFENSIVT UNITED: Henning Berg. Foto: NTB Scanpix
VIL SE ET OFFENSIVT UNITED: Henning Berg. Foto: NTB Scanpix Vis mer

- Det blir spennende å se hvor mye forandring det blir i spillestilen. Mourinho mente at de ikke var gode nok til å dominere kamper og spille offensiv fotball, nå blir det forandring. Ole Gunnar har en annen filosofi. Det blir spennende å se om spillerne er gode nok til å spille god, underholde fotball og vinne kamper, sier Berg.

- Er det en fordel eller en ulempe at det kommer så mange kamper på kort tid?

- Fordelen med så mange kamper er at du må rullere, så han får sett mange spillere. Det er også kamper som United vanligvis skal vinne, og gjør de det får han en kjempestart. Jeg håper nå at United framstår med mer energi og trøkk.