FORTSATT SYK: Martin Johnsrud Sundby er ikke i toppform om dagen, og deltar heller ikke under onsdagens 15-kilometer. Her fra Toblach tidligere i år. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet.
FORTSATT SYK: Martin Johnsrud Sundby er ikke i toppform om dagen, og deltar heller ikke under onsdagens 15-kilometer. Her fra Toblach tidligere i år. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet.Vis mer

Tidligere landslagslege om Sundby:- Det er ikke moro å dra til Falun og bli nummer tolv. Jeg forstår at han tar det med ro

Tror sykdommen skyldes Tour de Ski.

(Dagbladet:) Til stadighet hører vi om toppidrettsutøvere som er satt ut av spill like før eller under en viktig konkurranse eller mesterskap.

Den siste uka har det vært stor spenning i om Martin Johnsrud Sundby blir klar for VM, og siste oppdatering er at han ikke vil gå onsdagens 15 kilometer heller.

Tidligere landslagslege i skøyte- og friidrettsforbundet, Thor-Øistein Endsjø, legger ikke skjul på at det mest sannsynlig er Tour de Ski som har skylda for Sundbys sykdomsfravær.

- Når man trener hardt over en periode, som for eksempel Tour de Ski hvor man går flere renn over mange dager, ser man at mange ikke kommer seg helt etter det. Immunforsvaret får seg en skikkelig knekk, sier Endsjø til Dagbladet.

Dårlig immunforsvar Restitusjon er viktig for alle som trener, men toppidrettsutøverne er ekstra utsatt.

- Utøverne må være forsiktige de første timene etter lange renn - som 30 eller 50 kilometer - når man kommer i mål er man ekstra utsatt for sykdom når man møter andre, særlig om de bærer på et virus.

Han har ikke sett Sundby og vet ikke hva langrennsløperen gjorde den første tiden etter seieren i touren, men kan tenke seg til at Sundby mest sannsynlig hadde fort kort restitusjonsperiode.

- Nå er jo januar og februar høysesong for influensa og andre virusinfeksjoner her i Norge, og det sammen med hard trening og dårlig immunforsvar er en dårlig miks, forteller han.

Forstår Sundby Den tidligere landslagslegen forstår at Sundby ikke har tatt turen til Sverige og deltatt i VM, når han ikke føler formen er på sitt beste.

- Han (Sundby) stiller nok krav til seg selv. Jeg forstår at han tar det rolig. Det er ikke moro å dra til Falun og bli nummer ti eller tolv, da er det bedre med litt ro.

Endsjø synes det virker klokt at Sundby ikke har tatt turen over til nabolandets skifest.

- Kroppen hans kunne nok fått seg en nedtur om han hadde dratt og deltatt. Generelt anbefaler tar det rundt to uker før man anbefaler toppidrettsutøvere å trene igjen etter sykdom, sier Endsjø.

Baksiden av medaljen Når toppidrettsutøvere legger opp, trenger de ikke nødvendigvis å ha den beste helsa. Det tar på når man kjører kroppen gjennom harde påkjenninger, noe de kan merke i lang tid etter endt karriere. Da kan man spørre seg selv om det er sunt å drive med toppidrett.

- Det har blitt forsket på, og ble vel sagt allerede for 25 år siden at det ikke er direkte sunt å være toppidrettsutøver.

Det avhenger litt, men altså er kondisjonsutøvere på toppidrettsnivå mer utsatt.

- Man får bedre helse på sikt når man trener, men toppidrett bygger ikke opp sunnhet. Etter endt karriere må utøverne sannsynligvis betale prisen i flere år, noen kanskje såpass lenge som for resten av livet. Det er nok noen som har så stor slitasje at de må betale for det lenge, sier Endsjø.

Han mener mange lever på en knivsegg.

MÅ TA FORHÅNDSREGLER: Baard I. Freberg forteller at toppidrettsutøvere må ta viktige forhåndsregler. Arkivfoto: Heiko Junge / SCANPIX
MÅ TA FORHÅNDSREGLER: Baard I. Freberg forteller at toppidrettsutøvere må ta viktige forhåndsregler. Arkivfoto: Heiko Junge / SCANPIX Vis mer

- Det er store individuelle forskjeller, men man ser at kroppen nesten bryter nesten sammen etter år med hard trening. Kunsten er å finne en balanse. Du har de som lykkes år etter år og du har de som forsvinner raskt. Og det er de første som er på den rette siden av knivseggen som lykkes, forteller han.

Viktige forholdsregler Endsjø får støtte av legekollega Baard I. Freberg i Norges Skiskytterforbund når det gjelder viktigheten av restitusjon.

- Immunforsvaret skal rense opp slagstoffer etter å ha kjørt kropp og muskler hardt, så det er veldig viktig med restitusjon. Er man i nærheten av noen med sykdom på toppen av en restitusjonsøkt blir man syk, sier Freberg til Dagbladet.

Han forteller at de to første timene er de mest sårbare etter en hard økt. Derfor må man holde seg unna smittekilden, som for eksempel forsamlinger, journalister og syke folk, og ta viktige forholdsregler.

- For det første skal man ikke trene med sykdom, eller om man er sliten. Man skal heller ikke kombinere trening med alkohol.

Før OL i Vancouver 2010 holdt Freberg barna sine unna barnehagen i en uke.

- Jeg var jo en potensiell smittekilde da, sier han.

Godt kosthold Andre måter å unngå sykdom på, er å lytte til kroppens signaler. I tillegg er det viktig med et godt kosthold.

- Vi ser at utøvere med spiseproblemer eller for dårlig kosthold oftere er syke, så det er viktig med et bra kosthold. Man må spise det kroppen trenger, og få tilstrekkelig med vitaminer og energi.

I utlandet må utøverne være ekstra forsiktige. Legen anbefaler at utøverne kun spiser kokt eller godt stekt mat, og ikke på gatekjøkken og slike ting.

- Utøverne kan spise det samme som deg og meg, men mer. Og de må fylle på mellom økter, sier Freberg.

FORSTÅR SUNDBY: Lege Thor-Øistein Endsjø forstår at Sundby ikke sjanser på Falun-VM foreløpig. Arkivfoto: Jon Eeg / SCANPIX .
FORSTÅR SUNDBY: Lege Thor-Øistein Endsjø forstår at Sundby ikke sjanser på Falun-VM foreløpig. Arkivfoto: Jon Eeg / SCANPIX . Vis mer